Politika

Euronews Centar: Zašto se Srbija naoružava i šta je sve kupljeno na sajmu u Abu Dabiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

22:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svedoci smo nove svetske trke u naoružanju koju je podstakao rusko-ukrajinski sukob, pa pojedini analitičari odvažno primećuju da sve ovo podseća na pripreme za Drugi svetski rat tridesetih godina prošlog veka. Čak je i tokom prošlonedeljnog sajma naoružanja u Abu Dabiju, predsednik Republike rekao da mu se čini kao da se svet priprema za nešto veliko pa je i primetio da su se pojedine države na sajmu ponašale kao pijani milioneri.

Štaviše, najavljeno da će do kraja godine biti potrošeno nekoliko stotina miliona evra za kupovinu teškog oruđa i oružja, a izgleda s tim se neće stati. Međutim, za neke je ovo besmislena kupovina. Barem tako ju je opozicija u Skupštini ocenila. Dok smatraju da je bolje bilo da je novac usmeren na borbu protiv siromaštva, vlast im odgovara da Srbija mora da ima snažnu vojsku, inače je neće biti.

Zašto se naoružavamo, šta sve kupujemo i da li nam je sve to potrebno? Na ta pitanja u emisiji Euronews Centar odgovorili su vojni analitičar Aleksandar Radić  i urednik portala Tango six Petar Vojinović.

Komentari (0)

Srbija