Fokus

Kina saopštila da je uspešno testirala presretanje raketa srednjeg dometa

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2023

-

15:49

Kina saopštila da je uspešno testirala presretanje raketa srednjeg dometa
Kina saopštila da je uspešno testirala presretanje raketa srednjeg dometa - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kina je saopštila danas da je izvela uspešan test presretanja raketa srednjeg dometa na kopnu demonstrirajući napredak svojih vojnih kapaciteta za obaranje projektila koji dolaze iz svemira. Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da je operacija izvedena u petak kasno uveče na kineskoj teritoriji i da je postignut "željeni cilj testiranja", prenosi AP.

U saopštenju se precizira da je test bio odbrambene prirode i nije bio usmeren ni na jednu zemlju, ali ne navode se drugi detalji, npr. da li je projektil zaista pogodio cilj, koliko je raketa presretača ispaljeno i gde su pale.

U izveštaju AP se navodi da takvi sistemi, koji se sastoje od zemaljskih raketa presretača i ogromnog niza radara i sistema za kontrolu vatre, imaju za cilj da obore balističke rakete, uključujući ICBM projektile sa nuklearnim ili drugim bojevim glavama.

Sjedinjene Američke Države su ranije potvrdile da su takvi sistemi izuzetno složeni i skupi za izgradnju, testiranje i održavanje, kao i da kineske sposobnosti na terenu nisu sasvim poznate. Ovakve rakete presretači mogu se koristiti i kao anti-satelitsko oružje, a Kina je izazvala značajne kritike kada je upotrebila takvu raketu da uništi neispravni kineski meteorološki satelit početkom 2007. godine.

Zvanični Peking poseduje jedan od najvećih arsenala svih vrsta raketnog naoružanja na svetu i veruje se da ga ubrzano proširuje. U izveštaju Pentagona objavljenom prošle godine navodi se da Kina trenutno ima oko 400 nuklearnih bojevih glava, ali i da bi taj broj, do 2035. godine mogao da se uveća na 1.500.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet