Fokus

Kina rasporedila nosač aviona Šandong na vežbi u blizini Tajvana

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

16:17

Kina rasporedila nosač aviona Šandong na vežbi u blizini Tajvana
Kina rasporedila nosač aviona Šandong na vežbi u blizini Tajvana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas saopštila da je rasporedila svoj nosač aviona Šandong na vojnu vežbu u blizini Tajvana, pokrenutu tokom vikenda, što je odgovor na sastanak predsednice tog ostrva Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija.

U okviru vazdušne i pomorske vežbe oko ostrva, kineska vojska izvela je niz simuliranih udara na ključne ciljeve na Tajvanu i okolnim vodama, preneo je Kjodo.

Prema kineskim državnima medijima, na nosaču aviona Šandong nalazili su se borbeni avioni J-15.

Porast napetosti u moreuzu nakon razgovora između predsednice Tajvana i trećeg najvišeg američkog zvaničnika u sredu u Kaliforniji izazvao je zabrinutost u regionu, a glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je danas da će Tokio "pratiti situaciju s velikom pažnjom".

Prošlog avgusta, Kina je izvela velike vojne vežbe u oblastima koje okružuju Tajvan nakon putovanja Makartijeve prethodnice Nensi Pelosi, koja je postala prva predsednica Predstavničkog doma SAD u poslednjih 25 godina koja je posetila Tajvan.

Peking smatra pomenuto ostrvo svojom provincijom i ističe da će ga, ako bude bilo potrebno, vratiti silom.

Šandong, koji je porinut 2019. godine, drugi je kineski nosač aviona, a intencija Pekinga je da rasporedi nosač aviona za operacije pomorske blokade tokom nepredviđenih situacija, kako bi odbio američku vojnu intervenciju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je jutros ukupno 59 kineskih vojnih aviona i 11 plovila uočeno oko ostrva.

Navodi se i da je još 39 aviona prešlo srednju liniju moreuza, granicu koju su obe strane poštovale decenijama, i ušlo u tajvansku zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane. Ministarstvo je takođe navelo da je letačka obuka sprovedena na Šandongu, u zapadnom Pacifiku, i dodalo da pomno prati situaciju, kako bi odgovorilo na ove aktivnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet