Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Kijev, ukrajinski ministar poručuje da su sve mete na Krimu legitimne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

08:08

RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Kijev, ukrajinski ministar poručuje da su sve mete na Krimu legitimne
RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Kijev, ukrajinski ministar poručuje da su sve mete na Krimu legitimne - Copyright Tanjug AP/Libkos, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajini se ratuje 517 dana. Poslednjih dana dve je više napada dronovima - Rusija je uništila ukrajinska skladišta žita na luci Reni na Dunavu, u preko puta obale, zemlje članice NATO i EU. S druge stranke, Rusi najavljuju odmazdu zbog ukrajinskih dronovia koji su stigli i do Moskve - ruska vojska je objavila da je pogodila dva ukrajinska drona - jednog blizu ruskog ministarstva obrane, dok je drugi pao na trgovački centar na jugu Moskve. Na ovo su reagovale i Bela kuća  i UN poručivši da ne podržavaju napade na ruskom tlu.

Ključni događaji:

  • Rusija uništila ukrajinska skladišta žita na Dunavu, u preko puta rumunske obale
  • Guverner Donjecka: U ruskom napadu stradalo jedno dete, povređeno šest osoba
  • Gutereš pozvao Rusiju da se vrati sporazumu o žitu
  • CNN: Ukrajinski obaveštajci tvrde da su izvršili napad na Moskvu
  • UN osudile napad dronova na Moskvu i pozvale strane da izbegavaju eskalaciju
  • Španija poslala Ukrajini četiri tenka "leopard 2"

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.00 Napadi dronovima na dunavsku luku: Rusija sistematski uništava ukrajinske rute za izvoz žita

Nakon što je napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem Rusija je intenzivirala napade na lučka postrojenja u ukrajinskom gradu Odesi, a najnoviji potez su i udari na ukrajinske luke na Dunavu koje su mogle da posluže kao alternativna ruta. 

Ukrajinski zvaničnici optužuju Moskvu da želi potpuno da blokira izvoz žitarica iz te zemlje i ponavljaju optužbe koje su se mogle čuti mnogo puta od početka rata – da Vladimir Putin koristi krizu s hranom kao oružje. Detaljnije u posebnoj vesti.

21.50 MMF: Globalno poskupljenje žita do 15 odsto zbog povlačenja Rusije iz sporazuma

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je danas da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cena žitarica od 10 do 15 odsto.

Prema rečima glavnog ekonomiste MMF-a Pjer-Olivijea Gurinčasa, crnomorski sporazum o žitu je bio "veoma važan" za obezbeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine u cilju ublažavanja cenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, prenosi Rojters.

"Suspenzija sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica verovatno će uticati na povećanje cena. Još procenjujemo koliko će iznositi to povećanje cena, ali smatramo da je razumna procena da će poskupljenje biti u rasponu od 10 do 15 odsto", rekao je Gurinčas.

21.02 Moskva tvrdi da predstavnik OEBS-a za slobodu medija prikriva zločine Kijeva

Ruska misija pri OEBS-u saopštila je danas da reagovanje OEBS-a na smrt ruskog vojnog dopisnika Rostislava Žuravljeva pokazuje da ta organizacija i njena predstavnica za slobodu medija Tereza Ribeiro, prikrivaju ukrajinske zločine. Ruska misija saopštila je da se grupa ruskih novinara našla 22. jula pod artiljerijskim udarom ukrajinskih oružanih snaga, pa je usled granatiranja kasetnom municijom poginuo dopisnik RIA Novosti Rostislav Žuravljov, a još tri novinara zadobila su šrapnelske rane, preneo je TASS.

"Međunarodna federacija novinara Nacionala i predstavnici UNESKO-a objavili su samo svoj odgovor na pitanje slobodnih novinara UNESKO-a i Ujedinjenih nacija, a Ribeiro i rukovodstvo organizacije nastavljaju da prikrivaju zločine kijevskog režima i pokazuju pristrasnost čak i po tako važnom pitanju kao što je bezbednost novinara", saopštila je ruska misija u Telegramu.

20.16 Peskov: Nemoguć produžetak sporazuma o žitu

Povratak u sporazum o izvozu ukrajinskog žita crnomorskim koridorom sada je nemoguć, jer nisu ispunjeni uslovi koji su se odnosili na Rusiju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poziv generalnog sekretatra Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se obnovi Istanbulska inicijativa.

U pismu Gutereša ruskom predsedniku Vladimiru Putinu još jednom je iznesen određeni plan akcije i obećanje da će jednog dana biti moguće ispuniti ruski deo ovih sporazuma, ali je, nažalost, trenutno nemoguće obnoviti sporazum, jer se on ne sprovodi, rekao je Peskov, prenosi Tass.

On je istakao da sporazum ni u jednom trenutku nije u potpunosti poštovan i istakao da je Putin rekao da je Moskva spremna odmah da se vrati, čim bude ispunjeno ono što se odnosilo na Rusiju.

19.29 Pentagon saopštio da Ukrajini šalje vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrednosti od 400 miliona dolara.

Pomoć uključuje "artiljeriju i drugu municiju, oklopna vozila, protivoklopno oružje i drugu opremu koja će pomoći Ukrajini da se suprotstavi agresorskom ratu Rusije", navodi se u saopštenju Pentagona. U okviru ovog paketa, ukrajinska vojska će dobiti dodatnu municiju za sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" i za raketne sisteme visoke pokretljivosti HIMARS.

17.48 IAEA pronašla eksploziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdili su da na teritoriji Nuklearne elektrane Zaporožje postoje protivpešadijske mine, saopštio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi, navodi se na sajtu te organizacije. U saopštenju se navodi da je tim IAEA tokom inspekcije 23. jula uočio nekoliko mina koje se nalaze u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje perimetarske barijere lokacije, kao i da su eksperti izvestili da su se nalazili u zoni sa ograničenim pristupom, gde osoblje stanice ne može da pristupi.

Dodaje se da tim nije primetio ništa unutar unutrašnjeg perimetra lokacije tokom obilaska.

„Kao što sam ranije izvestio, IAEA je bila svesna prethodnog postavljanja mina izvan perimetra lokacije, kao i na određenim mestima unutar nje. Naš tim je izneo ovaj konkretan nalaz i rečeno im je da je to vojna odluka i to u oblasti koju kontroliše vojska“, rekao je Grosi.

Grosi je naglasio da je prisustvo eksploziva na lokaciji nuklearne elektrane u suprotnosti sa bezbednosnim standardima IAEA i uputstvima za nuklearnu bezbednost i da "stvara dodatni psihološki pritisak na osoblje stanice”.
U saopštenju se dodaje da stručnjaci IAEA koji su proteklih dana i nedelja obavili inspekcije i redovne obilaske NE Zaporožje nisu videli nikakvu tešku vojnu opremu. IAEA je istakla da će nastaviti da zahteva pristup krovovima reaktora ZNPP i njihovim turbinskim halama, posebno blokovima 3 i 4.

 

17.43 Ukrajinskom poslaniku određen pritvor od 60 dana zbog veleizdaje

Pečerski okružni sud u Kijevu odredio je pritvor od 60 dana narodnom poslaniku Opozicione platforme - Za život Oleksandru Ponomarjovu, koji je osumnjičen za veleizdaju, saopštila je pres-služba Kancelarije generalnog tužioca.

„Generalni tužilac Pečerskog okružnog suda odredio je narodnom poslaniku  zabranjene političke partije OPFŽ meru zabrane – pritvor bez prava kaucije“, navodi se u objavi na Telegram kanalu.

Prema rezultatima istrage, poslanik je prvog dana ruske invazije otišao iz Kijeva u okupirani Berdjansk i ,kako bi spasio svoje bogatstvo i preduzeća u tom gradu, "počeo da sarađuje sa osvajačima".  Prema operativnim podacima, preduzeća povezana sa njim i dalje obezbeđuju prostorije za upotrebu vojske Ruske Federacije, obezbeđuju im hranu, gorivo i maziva. Pored toga, dodaje se, lokalni mediji, koji su pod njegovim uticajem, "emituju proruske narative i propagandu, dovodeći u zabludu stanovništvo Berdjanska". Kaže se i da je tokom rada sa okupatorima, "poslanik posetio okupirani Krim i Rusku Federaciju", kao i da je kasnije, "zbog komercijalnih sporova sa okupatorima", odlučio da se vrati u neokupirani deo Ukrajine.

17.42 Kremlj: Putin će sa afričkim liderima razgovarati i o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o Ukrajini sa grupom afričkih lidera na radnoj večeri na samitu u Sankt Peterburgu 28. jula, izjavio je danas savetnik za spoljnu politiku Kremlja Jurij Ušakov. On je dodao da će na kraju samita biti usvojena završna deklaracija u koju će biti navedeni pristupi razvoju saradnje između zemalja, prenosi TASS.

16. 54 Produžen rok za obnovu Krimskog mosta

Ruska vlada je produžila rok za obnovu Krimskog mosta do 31. decembra 2023. godine, navodi se u uredbi koja je danas objavljena na zvaničnom portalu pravnih informacija. Prvobitno se pretpostavljalo da će radovi biti završeni do 1. jula 2023. godine, ali ta uredba je usvojena nakon prvog napada na Krimski most u oktobru prošle godine, prenose Vedomosti. Međutim, 17. jula je Krimski most ponovo oštećen u ukrajinskom granatiranju. Kretanje vozila preko mosta je poslednjih dana obustavljeno na po nekoliko sati, ali trenutno je ponovo dozvoljeno.

Tanjug AP/Investigative Committee of Russia via AP

 

 

16.36 Britanija ima informacije da Rusija ''može gađati i druge objekte sa žitom''

Britanija ima informacije koje ukazuju na to da bi ''ruska vojska mogla dalje da proširi svoje ciljanje na ukrajinske objekte za žito, uključujući napade na civilne brodove u Crnom moru'', izjavila je danas britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Britanski premijer Riši Sunak podelio je tu informaciju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom njihovog današnjeg telefonskog razgovora, rekla je Vudvord, a prenosi Rojters.

"Naše informacije takođe ukazuju na to da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama. Slažemo se sa ocenom SAD da je ovo koordinisan napor da se opravda i okrivi Ukrajina za bilo kakve napade na civilne brodove u Crnom moru", ocenila je ona.

16.19 Reznikov: Ukrajina će nastaviti da napada Krim i Kerčki most

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je danas da će Ukrajina nastaviti sa udarima na privremeno okupirani Krim i Kerčki most. On je u intervjuu za Si-En-En rekao da su "sve ove mete zvanične" jer bi njihovo gađanje smanjilo sposobnost Rusa da se bore protiv Ukrajine i pomoglo u spasavanju života Ukrajinaca, prenosi ukrajinski Interfaks.

16.19 Kuleba: Rusija finansira svoju ratnu mašineriju na račun Afrike

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da je cilj Rusije da izazove porast globalne prehrambene krize, dodavši da Moskva finansira svoju ratnu mašineriju na račun Afrike.

"Cilj Rusije je da izazove porast globalne prehrambene krize, da nesmetano izvozi svoje žito i zaradi što više novca, ali cenu plaća narod Ukrajine i Afrike. Rusija će napuniti svoje džepove kako bi finansirala ratnu mašineriju, na račun Afrike", rekao je Kuleba u intervjuu za France 24.

On je dodao da su nedavni ruski udari na ukrajinsku luku Reni, na granici sa članicom NATO-a Rumunijom, način da ruski predsednik Vladimir Putin "testira reakciju" Alijanse.

"NATO mora da odlučno reaguje na ovo", istakao je Kuleba.

16.11 Ukrajinska obaveštajna služba privela još jednog ruskog agenta u Zaporožju

Ukrajinska Kontraobaveštajna služba (SBU) razotkrila je u Zaporožju još jednog pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koja je 9. maja pripremala seriju terorističkih napada na komandu i specijalne jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine u regionu, saopštila je pres služba SBU, prenosi Ukrinform.

Uoči tog dana, operativci SBU priveli su dvojicu organizatora ruskog obaveštajnog lanca tokom specijalne operacije u oblasti fronta.

U stanu pripadnika FSB-a ispod kreveta šestogodišnje ćerke pronađeno je skrovište sa oružjem i municijom.

Oduzeta je automatska puška kalašnjikov sa napunjenim okvirima, borbene granate i veći broj municije za malokalibarsko vatreno oružje.

Prema dostupnim podacima, upravo ovaj arsenal su počinioci planirali da iskoriste za terorističke napade u gradu i blizu prve linije fronta.

14.36 Nove trupe beloruske vojske počele da treniraju sa Vagnerom

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da su se nastavi sa instruktorima Vagnerove grupe pridružile jedinice inženjerije i veze, kao i trupe radijacione, hemijske i biološke zaštite.

"Jedinice i podjedinice Oružanih snaga Republike Belorusije nastavljaju izvođenje zajedničkih vežbi sa instruktorima kompanije Vagner. Ne samo podjedinice snaga za specijalne operacije i mehanizovanih jedinica, već i jedinice i podjedinice inženjerijskih trupa, trupe radijacione, hemijske i biološke zaštite, počele su zajedničku obuku", saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Ria novosti.

Posebna pažnja u organizaciji obuke posvećena je, kako se navodi, "obezbeđivanju preživljavanja trupa u vođenju borbi". 

12.39 Kremlj: Na sastanku Putina i Lukašenka bez konkretnih dogovora

Na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka nije bilo konkretnih dogovora, jer  održan u cilju sinhronizacije pristupa i razmene mišljenja, saopštio je Kremlj.

"Sastanak Putina i Lukašenka je sa ciljem upoređivanja pristupa i razmene stavova“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Na pitanje da li su postignuti neki sporazumi u komunikaciji dvojice lidera, Peskov je rekao: „Ne, nije bio cilj da se postigne bilo kakav dogovor“.

12.36 Sastanak ministara poljoprivrede zemalja EU, diskutovaće o ukrajinskom žitu

U Briselu se danas sastaju ministri poljoprivrede zemalja EU da bi diskutovali o mogućnostima za izvoz ukrajinskog žita nakon što je Rusija izašla iz sporazuma koji je garantovao bezbedan eksport žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Oni istovremeno žele i da zaštite poljoprivrednike iz zemalja koje se graniče sa Ukrajinom, prenosi AP.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir upozorio je da ministri moraju da uravnoteže ta dva pitanja bez narušavanja podrške EU Ukrajini. "Ako se pojave pukotine u jedinstvu EU, jedini koji će se radovati je ruski predsednik Vladimir Putin", rekao je Ozdemir.

Finska ministarka poljoprivrede Sari Esaja je istakla da ruski izlazak iz sporazuma o žitu predstavlja "veoma ozbiljan problem" za EU, koji će "imati i određene posledice na situaciju sa hranom u svetu". Ona je navela da ministri "moraju da se postaraju da ukrajinsko žito može da stigne na svetska tržišta preko teritorije EU".

Očekuje se da poljski ministar poljoprivrede Robert Telus na ovom sastanku saopšti da njegova zemlja, zajedno sa Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, produžavaju zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, ali da će i dalje dozvoljavati da se ukrajinsko žito kroz njihove teritorije.

12.15 Kijev: Ostvaren manji napredak na frontu

Ukrajinska vojska je danas saopštila da je ostvarila mali napredak protiv ruskih snaga u delovima fronta na jugu Ukrajine i južno od Bahmuta na istoku.

Andrij Kovaliov, portparol Generalštaba Oružanih snaga, rekao je da su ukrajinske trupe krenule napred u pravcu jugoistočnog sela Staromajorske, u blizini naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela prošlog meseca u regionu Donjecka, prenosi Rojters.

Na istoku, prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su oterale ruske jedinice sa položaja u blizini sela Andrejevka, jugozapadno od uglavnom uništenog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u maju. 

Ukrajinske snage takođe vode ofanzivne operacije severno i južno od Bahmuta, rekao je on.

11.43 Zelenski Sunaku: Ukrajini potrebno hitno jačanje PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je tokom razgovora sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom da je Ukrajini potrebno da hitno ojača protivvazdušnu odbranu (PVO) kako bi zaštitila ljude, istorijsko nasleđe i nastavila inicijativu za izvoz žita preko luka na Crnom moru.

"Govorio sam o svakodnevnim pokušajima Rusije da uništi istorijski centar Odese i lučku infrastrukturu. Moramo zaštititi Odesu", napisao je Zelenski na Telegramu.

Naveo je da je razgovarano o daljoj odbrambenoj saradnji, toku ukrajinskih ofanzivnih operacija i trenutnim odbrambenim potrebama Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug/Carl Court/Pool via AP

 

11.30 Šojgu u poseti Severnoj Koreji u naredna tri dana

Ruska delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boraviće u zvaničnoj poseti Severnoj Koreji od 25. do 27. jula, kako bi učestvovala na svečanostima povodom "pobede Severne Koreje u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu", saopšteno je danas uz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

''Od 25. do 27. jula, ruska delegacija koju predvodi ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu posetiće Demokratsku Narodnu Republiku Koreju na poziv Ministarstva odbrane Severne Koreje da prisustvuje svečanim događajima povodom 70. godišnjice pobede severnokorejskog naroda u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu. Jačanje bilateralnih vojnih veza predstavlja važnu etapu u razvoju saradnje između dve zemlje'', navodi se u saopštenju.

Ranije su severnokorejski državni mediji preneli da će kineska delegacija na visokom nivou takođe prisustvovati svečanosti, a očekuje se da će događaji povodom godišnjice uključiti veliku vojnu paradu u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu.

10.16 Rusija: Ukrajina pokušala da napadne ruski patrolni brod u Crnom moru

Ukrajinska vojska pokušala je noćas da pomorskim dronovima napadne ruski patrolni brod "Sergej Kotov", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oba drona su uništena i nema povređenih, prenose RIA Novosti. Brod "Sergej Kotov" nastavlja da obavlja svoje zadatke, navodi rusko ministarstvo.

09.47 Reznikov: Napadi na Krim će biti nastavljeni

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti da izvodi napade na Krim koji je Rusija pripojila i Kerčki prolaz, koji ga povezuje sa ruskim kopnom.

"Sve ove mete su legitimne mete jer će to smanjiti njihov kapacitet da se bore protiv nas (i) pomoći će da se spasu životi Ukrajinaca", rekao je Reznikov u intervjuu za CNN.

Na pitanje da li je cilj Ukrajine da trajno onesposobi most, Reznikov je odgovorio da je normalna taktika da budu uništene logističke linije neprijatelja kako bio bilo sprečeno snabdevanje municijom, gorivom i hranom.

09.27 Veršinjin:Nema žitnog sporazuma bez Rusije, trenutno nema ni pregovora

Sporazum o žitu, koji je suspendovan 17. jula, ne može biti obnovljen bez učešća Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, prenosi TAS.

On je kazao da se pregovori za obnavljanje Crnomorske inicijative za žito trenutno ne vode.
Diplomata je rekao da se Rusija, na osnovu iskustava u jednogodišnjoj implementaciji, usprotivila nastavku žitnog sporazuma, koji su uz posredovanje UN i Turske 22. jula 2022. potpisali Moskva i Kijev.

08.17 Litvanija pozvala EU da koristi baltičke luke za izvoz iz Ukrajine

Litvanija je pozvala Evropsku uniju da koristi baltičke luke za izvoz ukrajinskog žita nakon suspenzije sporazuma o žitu.

"Baltičke luke mogle bi da služe kao pouzdana alternativa za tranzit ukrajinskih proizvoda, uključujući žito", navodi se u pismu trojice litvanskih ministara upućeno evropskim komesarima, prenosi Ria novosti. U pismu se navodi da bi baltičke luke mogle pomoći u transportu 25 miliona tona žitarica godišnje.

Litvanija je navodno zatražila od EU i da smanji birokratiju na granici Ukrajine sa Poljskom.
Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. 

08.07 Rusija dronovima napala Kijev

Rusija je rano jutros izvela novi vazdušni napad na Kijev, saopštio je načelnik vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko. Ruski udar dronovima Šahed bio je šesti ovog meseca, a prema preliminarnim informacijama svi dronovi su oboreni ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane, naveo je Popko na Telegramu.

Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

 

On je kazao da nije bilo žrtava niti veće materijalne štete, iako se informacije još prikupljaju, prenosi Rojters. Upozorenje za vazdušnu opasnost bilo je na snazi više od tri sata noćas širom istočne Ukrajine, saopštile su vazduhoplovne snage zemlje. Vojska je u 05.30 časova po lokalnom vremenu objavila novu vazdušnu opasnost od ruskih napada na području istočne i jugoistočne regione Ukrajine, navodi Rojters. 

08.02 Bela kuća: Ne podržavamo napade unutar Rusije

Bela kuća je saopštila danas da ne podržava ukrajinske napade unutar Rusije.

"Uopšteno gledano, mi ne podržavamo napade unutar Rusije", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane je ranije juče poručilo da su elektronski ometene i srušene dve ukrajinske bespilotne letelice lansirane na objekte u Moskvi. Iz Kremlja su poručili da će odgovoriti na napad koji su nazvali "drskim aktom terorizma".

08.00 Zelenski: Ukrajina spremna da ove godine započne pregovore o pridruživanju EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je sinoć da je njegova zemlja "potpuno spremna" da započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Održao sam sastanak o Evropskoj uniji i našim integracijama. Ove godine treba da počnemo pregovore o članstvu. Ukrajina je potpuno spremna za to. Radimo ono što je neophodno sa naše strane", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Gardijan.

07.56 Guverner Donjecka: U ruskom napadu stradalo jedno dete, povređeno šest osoba

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je sinoć da je jedno dete stradalo, a da je šest osoba povređeno u ruskom napadu na grad Kostjantinovka na istoku Ukrajine.

Ruske snage su ispalile rakete "smerč" na lokalni ribnjak gde su se ljudi odmarali, napisao je Kirilenko na Telegramu.Dodao je da je među povređenima i troje dece, prenosi Gardijan. Britanski list napominje da nije mogao da potvrdi tvrdnje ukrajinskog zvaničnika.

07.47 UN osudile napad dronova na Moskvu i pozvale strane da izbegavaju eskalaciju

Ujedinjene nacije žele da strane u sukobu u Ukrajini izbegavaju korake koji vode njegovoj eskalaciji, izjavio je juče zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

"Želimo da sve strane izbegnu bilo kakve akcije koje bi dovele do dalje eskalacije ovog sukoba. I pozivamo ih da se postaraju da do toga ne dođe", rekao je Hak komentarišući jučerašnji napad bespilotnim letelicama na Moskvu, prenosi Ria novosti.

07.25 Borelj: Rusija uništava ukrajinska skladišta i dovodi milione u opasnost

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je juče da Rusija svakodnevno ciljanim napadima uništava ukrajinska skladišta žitarica i lučku infrastrukturu.

 

 

"Rusija svakodnevno ciljanim napadima uništava ukrajinska skladišta žitarica i lučku infrastrukturu. Nastavak ruskog korišćenja hrane kao oružja i suspenzija crnomorske žitne inicijative utiče na globalnu bezbednost hrane, dovodeći milione ljudi u opasnost", napisao je Borelj na Tviteru. 

07.15 CNN: Ukrajinski obaveštajci tvrde da su izvršili napad na Moskvu

Ukrajinska obaveštajna služba odbrane, deo Ministarstva odbrane, saopštila je da je izvela napad dronom na Moskvu, rekao je neimenovani zvaničnik obaveštajne službe za CNN.Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti jer nisu dobili ovlašćenje da javno govore o incidentu.

06.55 Gutereš pozvao Rusiju da se vrati sporazumu o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao Rusiju da se vrati sporazumu o žitu.On je, istovremeno, pozvao međunarodnu zajednicu da bude ujedinjena u pronalaženju efikasnog rešenja.

"Ostajem posvećen omogućavanju nesmetanog pristupa globalnim tržištima za prehrambene proizvode i đubriva iz Ukrajine i Ruske Federacije i pružanju sigurnosti hrane koju svaka osoba zaslužuje", poručio je Gutereš na samitu o prehrambenim sistemima u Rimu, prenosi Gardijan.

06.44 Rusija uništila ukrajinska skladišta žita na Dunavu, u preko puta rumunske obale

Rusija je u napadu dronom uništila ukrajinska skladišta žita u lučkom gradu na Dunavu u mestu Reni. Mete su bile na obali Dunava, preko puta obale Rumunije koja je članica EU i NATO. 

„Ruski teroristi su preko noći ponovo napali Odesku oblast. Ovaj put meta je lučka infrastruktura na reci Dunav“, napisao je regionalni guverner Oleh Kiper u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

 

 

06.40 Španija poslala Ukrajini četiri tenka "leopard 2"

Špansko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je brod sa vojnom i humanitarnom pomoći za Ukrajinu napustio luku Santander i da se očekuje da će oprema biti isporučena do početka avgusta. Novi paket pomoći uključuje četiri tenka "leopard 2A4", navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.

Komentari (0)

Evropa