Evropa

Varšava podnela žalbu Evropskoj komisiji zbog nemačkog odlaganja otpada u Poljsku

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

12:22

Varšava podnela žalbu Evropskoj komisiji zbog nemačkog odlaganja otpada u Poljsku
Ana Moskva - Copyright EPA-EFE/Mateusz Marek

veličina teksta

Aa Aa

Varšava je podnela žalbu Evropskoj komisiji protiv Berlina zbog navodnog propusta da ukloni otpad koji je ilegalno transportovan iz Nemačke u Poljsku i tamo uskladišten, izjavila je u sredu poljska ministarka klime i životne okoline Ana Moskva.

Nemačke kompanije su ilegalno premestile oko 35 tona otpada u Poljsku i uskladištile ga na sedam lokacija, i nisu ga uklonile uprkos nekoliko formalnih zahteva, rekla je Ana Moskva, ali nije precizirala lokacije skladišta ili kada je do toga došlo, prenosi Rojters.

Dodala je da se Varšava ''više puta'' žalila saveznim i regionalnim nemačkim vlastima, ali nije dobila odgovor i istakla da će Poljska, ukoliko žalba Briselu ne urodi plodom, ''odvesti Nemačku pred Sud pravde EU''.

Vladajuća poljska Partija prava i pravde ranije ove nedelje se sukobila sa opozicionim strankama oko odgovornosti za skladištenje opasnog otpada u zemlji, nakon što je u subotu izbio požar na skladištu hemijskog otpada u zapadnom gradu Zjelona Gora.

Poljska je 2018. pooštrila svoje zakone protiv ilegalnog uvoza i odlaganja otpada, a prošle godine je počela elektronsko označavanje tranzita i uvoza otpada.

Poljske vlasti su saopštile da su prošle godine registrovale 42 ilegalna transporta otpada.

Komentari (0)

Evropa