Evropa

Štap ili šargarepa: Kako naterati Evropljane da se vakcinišu protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews

21/07/2021

-

07:13

Štap ili šargarepa: Kako naterati Evropljane da se vakcinišu protiv koronavirusa
Štap ili šargarepa: Kako naterati Evropljane da se vakcinišu protiv koronavirusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Broj slučajeva kovida 19 ponovo se povećava, vakcinacija usporava, te su zemlje Evrope podeljene po pitanju uvođenja obavezne vakcinacije.

Dugo vremena je Italija bila izuzetak, nakon što je u martu propisala obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike.

Međutim, brzo širenje delta varijante koronavirusa primoralo je mnoge zemlje da promene mišljenje, piše Euronews.

Ove nedelje, Francuska i Grčka uvele su obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za zdravstvene radnike.

U obe države mnoge aktivnosti moguće su samo za one koji su vakcinisani. U Francuskoj se negde prihvata i negativni PCR test ili dokaz o preležanoj bolesti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da njegova vlada čak razmišlja i o uvođenju obavezne vakcinacije za sve građane te zemlje.

"S obzirom na to kako se situacija razvija, nema sumnje da ćemo morati da postavimo pitanje obavezne vakcinacije za sve Francuze", rekao je Makron u obraćanju naciji.

Ipak, već sledećeg dana nemačka kancelarka Angela Merkel zauzela je suprotan stav.

"Ne mislim da možemo da steknemo poverenje promenom mišljenja o obaveznoj vakcinaciji, ali mislim da možemo to da uradimo promocijom vakcinacije", rekla je Merkel u utorak.

U kojim zemljama je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika?

Italija je prva zemlja Evrope koja je još u martu uvela obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, uključujući i farmaceute. Oni koji odbiju, biće suspendovani do kraja godine, bez naknade.

Francuski predsednik je u televizijskom obraćanju naredio vakcinaciju za sve zdravstvene radnike i ostale koji su kontaktu za osetljivim grupama ljudi, do 15. septembra, prenosi Euronews.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis u ponedeljak je reako da će zdravstveni radnici biti suspendovani ukoliko odbiju da se vakcinišu do septembra.

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok najavio je prošlog meseca da će radnici u domovima imati obavezu da se vakcinišu do oktobra.

I druge zemlje razmatraju slične mere. Između ostalih, Poljska bi od avgusta mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za rizične grupe.

Gde je vakcinacija obavezna tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti?

"Savremeni oblici" 'obavezne vakcinacije' primoravaju na vakcinaciju direktnim ili indirektnim pretnjama, nametanjem ograničenja u slučajevima nepoštovanja odredbi", navodi u svom izveštaju Svetska zdravstvena organizacija.

Čini se da je upravo to pravac kojim su krenule evorpske zemlje poslednjih dana. Iako vakcinacija neće biti pravno obavezujuća za čitavu francusku populaciju, svako ko želi da dođe u restoran, kafić ili da se ukrca u voz, moraće, od avgusta, da ima "zdravstvenu propusnicu".

U Moskvi je svim gradskim kafićima i restoranima naređeno da u objekat puštaju samo vakcinisane ili one koji imaju negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Koja pitanja pokreće obavezna vakcinacija?

Prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), obavezna vakcinacija otvara brojna etička pitanja, navodi Euronews.

Propisi koji nalažu postupke ili ponašanja koji ometaju ličnu slobodu i autonomiju, trebalo bi da teže usklađivanju dobrobiti većine sa individualnim slobodama, navodi zdravstveno telo Ujedinjenih nacija (UN) u svom aprilskom brifingu.

Obavezna vakcinacija ne bi treblo da se nameće bez uzimanja u obzir proporcionalnosti i neophodnosti, navela je SZO.

"Ako se takav cilj javnog zdravlja (npr. Imunitet krda, zaštita najugroženijih, zaštita kapaciteta  zdravstvenog sistema) može postići sa manje prisilnih ili nametljivih procedura (na primer javno obrazovanje), odluka ne bi bila etički opravdana", navodi dalje zdravstveno telo UN.

Kada je reč o legalnosti obavezne vakcinacije u Evropi, Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) je u aprilu objavio da je obavezna vakcinacija dece "neophodna u demokratskom društvu".

ESLJP doneo je presudu nakon što su se tom organu obratili obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja. U Češkoj je obavezno devet vakcina za decu, među  kojima su one protiv tetanusa, dečje paralize, hepatitisa B, morbila, zauški, velikog kašlja.

Tada je ESLJP zaključio da bi zdravstvene vlasti "mogle razumno da uvedu obaveznu politiku vakcinacije kako bi postigle odgovarajući nivo zaštite od ozbiljnih bolesti",  tamo gde dobrovoljna vakcinacija nije uspela.

Stručnjaci su tada naveli da bi presuda u ovom slučaju mogla da otvori put za obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19.

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

Portparol Svetske zdravstvene organizacije koji je govorio za Euronews, pozvao je države da budu "izuzetno oprezne" prilikom primene obaveznih zahteva za vakcinom.

"Nacionalne politike vakcinacije treba da nastoje pre svega da učine vakcinaciju lakom i vakcinu dostupnom. U situacijama gde je stopa  vakcinacije u osetljivim grupama mala, a transmisija kovida 19 povećana, preporuka o vakcinaciji određenih profesionalnih grupa mogu se uzeti u obzir, zbog očekivanih implikacija na javno zdravlje", rekao je portparol SZO.

"Dok se to radi, najvažnije je istražiti i isplanirati odgovarajuće intervencije za rešavanje bilo kojih osnovnih prepreka u ovim grupama stanovništva. Treba biti izuzetno oprezan sa sprovođenjem takvih mera ili zahteva, uključujući upotrebu bilo kakvih kazni ili novčanih kazni, jer mogu pojačati socijalne i zdravstvene nejednakosti", dodao je.

Portparol SZO je istakao da bi trebalo iskoristiti prednost dostupnosti vakcina kako bi se sprečile pojave drugih varijanti virusa.

Komentari (0)

Evropa