Društvo

PCR test o svom trošku ili vakcinacija: Ne stišava se bura oko odluke zdravstvenih ustanova da uvedu obavezan test za nevakcinisane

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

14/07/2021

-

18:10

PCR test o svom trošku ili vakcinacija: Ne stišava se bura oko odluke zdravstvenih ustanova da uvedu obavezan test za nevakcinisane
PCR test o svom trošku ili vakcinacija: Ne stišava se bura oko odluke zdravstvenih ustanova da uvedu obavezan test za nevakcinisane - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle jučerašnje odluke UKC Kragujevac i KBC Zvezdara, i Kliničko bolnički centar Dragiša Mišović je uveo nova pravila koja podrazumevaju da nevakcinisani zdravstveni radnici koji se vraćaju sa godišnjeg odmora ili odsustva moraju da urade PCR test o svom trošku, potvrđeno je za Euronews Srbija u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Burna rasprava o tome da li se ovom odlukom diskriminišu zdravstveni radnici ili su te mere neophodne radi zaštite pacijenata, već dva dana ne jenjava.

Ova odluka naišla je isprva na odobravanje dela struke, a ministrka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević precizirala je da će ovu meru menadžment svake bolnice moći da donese idnividualno. Prema njenim rečima, ovo samo preventivna mera kojom se stvara sigurna sredina kako za pacijente tako i za zdravstvene radnike.

Međutim, deo medicinskih radnika zaposlenih u ovim ustanovama negodovao je zbog nove mere, tvrdeći da je u pitanju diskriminacija. 

Natalija Šolić iz Komiteta pravnika za ljudska prava navela je za televiziju Euronews Srbija da su joj se mnogi zdravstveni radnici obratili sa pitanjem da li KBC Dragiša Mišović ima zakonsko pravo na uvođenje ovakvih mera. Ona naglašava da odluka vršioca dužnosti kliničkog centra nije doneta bez propisa, ali smatra da bi ovakvo pravilo trebalo država da uredi sistemski, a ne da se donosi od ustanove do ustanove.

Euronews TV

"Ova odluka nije donesena bez propisa. Postoji Pravilnik o otkrivanju i suzbijanju bolničkih infekcija po kome imaju obavezu da preduzmu mere za suzbijanje infekcija. Odgovornost je na državi, ona je trebalo da reši ovo sistemski, a ne da prepusti odluku individualno bolnicama", kazala je Natalija Šolić.

Ipak, članica Komiteta pravnika dovodi u pitanje da li je najbolji način za suzbijanje infekcije bilo uvođenje obaveznog testiranja o sopstvenom trošku svim nevakcinisanim zdravstenim radnicima.

"Zdravstvene ustanove se snalaze kako mogu, ali bi država trebalo da donese jednu konačnu odluku", dodaje ona.

Kritika novih pravila

Međutim, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije odluku smatra "neslanom šalom" i ukazuje da je u pitanju diskriminacija radnika. Predsednica Sindikata Radica Ilić za televiziju Euronews Srbija ističe da sistem ne bi trebalo da kazni nevakcinisane zdravstvene radnike, jer imunizacija nije bila obavezna.

"Smatramo da je to tema koju treba da otvorimo na šriom frontu. Dve godine smo radili bez godišnjeg odmora, a kući smo verovatno nosili zarazu i virus. Za sve to nam niko nije davao stimulans. Čak su neke medicinske sestre koje su obolele od kovida primale 65 odsto plate", dodala je ona.

Na pitanje da li je ovo najbolji način da se i pacijenti osećaju bezbedno u zdravstvenim ustanovama, Ilić ističe da testiranje svakako ne treba da bude finansijska obaveza zdravstvenih radnika.

Euronews TV

"Mi smo tu zbog pacijenata, a ne oni za nas, ali vakcinacija nije bila obavezna, pa ni PCR test o našem trošku ne može da bude naša obaveza. Sestra koja prima 50-60 hiljada dinara, ne može da izdvoji 9.000 dinara, posebno jer će većina radnika koristiti odmor iz dva-tri puta, pa će više puta morati da plati test", objasnila je.

Na konstataciju novinara da medicinski radnici umesto plaćanja 9.000 dinara na PCR test, mogu da biraju besplatnu vakcinaciju, Ilić je odgovorila:

"Ja nisam autoritet koji na tu temu treba da priča, niti hoću da pričam. Tu sam da zaštitim pravo mojih koleginica i kolega, i smatram da ukoliko ovo nije šala, tražićemo podršku Ministarstva zdravlja, kako bi se ova odluka povukla".

Obavezna vakcinacija u svetu

Inače, do odluke o PCR testiranju nevakcinisanih zdravstvenih radnika o svom trošku dolazi, kada se u brojnim državama donose pravila o obaveznoj vakcinaciji, prevashodno među zdravstvenim radnicima.

 

Natalija Šolić iz Komiteta pravnika za ljudska prava podseća da član 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti, navodi da postoji mogućnost da se zdravstveni radnici podvrgnu obaveznoj imunizaciji. Međutim, zvaničnici u Srbiju u više navrata su navodili da Ustav onemogućava da se vakcinacija učini obaveznom. 

Pojedine zemlje EU, još su u martu donele odluke prema kojima su vakcinaciju učinile obaveznom za medicinske radnike.  

U Italiji su zdravstveni radnici vladinim dekretom donetim u martu, obavezni da se vakcinišu, uključujući i farmaceute. Ko odbije, mogao bi da bude suspendovan bez plate do kraja godine.

profimedia

 

U Grčkoj je vakcinacija sada obavezna za negovatelje, a od septembra biće i za zdravtsvene radnike, a i njihove kolege u Francuskoj moraće da se vakcinišu protiv kovida 19.

Iz Evropske komisije kažu da odluku o tome da li će vakcinacija biti obavezna na zavisi od svake članice ponaosob.

Jedna članica Unije koja ne namerava da vakcinaciju učini obaveznom je Nemačka.

"Ne mislim da ćemo zadobiti poverenje ako promenimo strategiju i kažemo, vakcinacija je obavezna, već promovisanjem vakcinacije", istakla je Angela Merkel kancelar Nemačje.

U Poljskoj se govori o obaveznoj vakcinaciji za ljude pod visokim rizikom od zaražavanja od avgusta. U Rusiji postoji plan da se 60 odsto radnika u sektoru usluga vakciniše do 15. avgusta.

U Saudijskoj Arabiji svi sektorski radnici moraju da se vakcinišu, a vakcinacija će od avgusta biti potrebna i za ulazak u privatne, zdravstvene ili vladine institucije.

U Turkmenistanu od 7. jula vakcinacija je obavezna za sve starije od 18 godina. Obaveza postoji i u Indoneziji od Februara. Ova zemlja predviđa kazne od oko 300 dolara za odbijanje vakcine.

Krajem juna, i Australija je odlučila da vakcinacija treba da bude obavezna za radnike u domovima za stare i onima koji rade u tzv. hotelima za karantin. I u Velikoj Britaniji radnici u domovima za stare moraće da se vakcinišu od oktobra

Komentari (0)

Srbija