Evropa

Zelenski potpisao zakon, Ukrajina će ubuduće obeležavati Božić 25. decembra

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

28/07/2023

-

17:26

Zelenski potpisao zakon, Ukrajina će ubuduće obeležavati Božić 25. decembra
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. decembra, umesto 7. januara, kako je bilo dosad, navodi se u zakonu koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajinski narod dugo je bio podložan ruskoj ideologiji u gotovo svim životnim segmentima, pa se i Božić slavio po julijanskom kalendaru", navodi se u obrazloženju odluke koju su poslanici državne Rade izglasali sredinom jula.

U tekstu piše i da se "nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije i da stalna borba za sopstveni identitet doprinosi svesti i želji svakog Ukrajinca da živi u skladu sa tradicijom i svojim praznicima".

Daljnjim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independet.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra.

To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Do nedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara - istog dana kao i Rusija.

Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Razvoj događaja dolazi usred reakcije na ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve, podseća ukrajinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa