Evropa

RAT U UKRAJINI Moravjecki: Grupa Vagnerovaca približila se granici s Poljskom, situacija sve opasnija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2023

-

09:00

RAT U UKRAJINI Moravjecki: Grupa Vagnerovaca približila se granici s Poljskom, situacija sve opasnija
RAT U UKRAJINI Moravjecki: Grupa Vagnerovaca približila se granici s Poljskom, situacija sve opasnija - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, LIBKOS, Telegram Rostov-on-Don Region Governor Vasiliy Golubev

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 521 dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je sinoć da su stambeni komples i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine pogođeni u ruskom raketnom napadu u gradu Dnjepru. Prema informacijama ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, više je žrtava u tom udaru. Ruski predsednik Vladimir Putin, učestvovao je na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, a Kremlj je u međuvremenu saopštio da Rusija ostaje otvorena za rešavanje ukrajinske krize, ali da Kijev odbija svaku mogućnost dijaloga.

Ključne stvari:

  • Putin: Afrički lideri pokazali političku volju za saradnju s Rusijom
  • Vrhovna rada zahteva da se Rusiji oduzme članstvo u UNESKO
  • Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleks
  • Jermak: Rusija zastrašuje civilne brodove u Crnom moru

 Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.34 Bivši savetnik šefa Pentagona: Branu Kahovka uništili Ukrajinci po nalogu SAD

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, izjavio je da su branu Kahovka u Ukrajini najverovatnije uništili Ukrajinci po nalogu američkog rukovodstva.

"Uništenje brane Kahovka u Ukrajini najverovatnije su odobrile Sjedinjene Američke Države. Izgleda da postoji konsenzus da su Ukrajinci to uradili, a rečeno mi je da je tu odluku zapravo odobrila, ako hoćete, (podsekretarka za politička pitanja SAD) Viktorija Nuland", napisao je Mekgregor na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

U noći 6. juna došlo je do urušavanja gornjeg dela hidroelektrane Kahovka, što je dovelo do neregulisanog ispuštanja vode iz rezervoara Kahovka i plavljenja priobalnih regiona Hersonske oblasti nizvodno od Dnjepra.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da je kijevski režim digao branu u vazduh, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je jedan od ciljeva rušenja brane bio je da se Krim liši vode.

21.45 Kurtijev: Dvoje poginulih u ruskom napadu na Zaporožje

 Dve osobe su poginule danas, a jedna je povređena u ruskom raketnom napadu na grad Zaporožje, izjavio je sekretar Gradskog veća Anatolij Kurtijev.

Kurtijev je napisao na Telegramu da su poginuli muškarac i žena, kao i da je još jedna žena povređena. Kurtijev je naveo da je u napadu oštećena zgrada obrazovne ustanove, kao i supermarket, a da su na stambenim objektima razbijeni prozori, preneo je Rojters.

21.00 ''Volstrit džurnal':S.Arabija u avgustu domaćin mirovnih pregovora o Ukrajini, bez Rusije

Saudijska Arabija planira da početkom avgusta organizuje mirovne pregovore o Ukrajini, uz učešće zvaničnika zapadnih zemalja ali bez prisustva predstavnika Rusije, piše ''Volstrit džurnal'' (WSJ) pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema pisanju njujorškog lista, sastanku koji će biti održan u Džedi od 5. do 6. avgusta, prisustvovaće visoki zvaničnici iz 30 zemalja, bez učešća Rusije, prenosi Rojters.

Pored predstavnika Indije i Brazila, na sastanku će se okupiti i zvaničnici Indonezije, Egipta, Meksika, Čilea i Zambije. Ukrajina i zapadni zvaničnici se nadaju da razgovori, koji isključuju Rusiju, mogu dovesti do međunarodne podrške miru pod uslovima koji favorizuju Ukrajinu, navodi WSJ.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati zemlje koje su učestvovale u sličnim pregovorima održanim u junu u Kopenhagenu, a među njima su Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Poljska i EU. Najavljeno je da će u pregovorima učestvovati i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan.

20.55 Predsednik Južnoafričke Republike tražio od Putina da obnovi sporazum o žitu

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa insistirao je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu na obnavljanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Kremlja.

Ramafosa je na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta.

Ramafosa je istakao da afričke zemlje nisu došle da traže poklone za afrički kontinent, javlja "Frankfurter algemajne cajtung".

Južnoafrički predsednik je rekao Putinu da razume da je on iz velikodušnosti odlučio da besplatno snabdeva žitom neke afričke zemlje, ali da glavni cilj afričkih zemalja nije da dobiju pošiljke takve vrste.

19.35 IAEA: Oprema NE Zaporožje u dobrom stanju, nisu pronađene mine i eksploziv

 Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetili su u petak Peti blok Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), pregledali opremu i istakli da je ona u dobrom stanju, kao i da tokom inspekcije nisu pronađene mine ili eksploziv, saopštila je IAEA .

"Juče je tim IAEA posetio 5. energent, gde je pregledao reaktorski korpus, bazen istrošenog goriva i generator pare. Tim je konstatovao da je sva oprema izgleda u dobrom stanju", navodi se u saopštenju IAEA.

Agencija je dodala da tokom inspekcije nije bilo ograničenja i da stručnjaci nisu pronašli mine ili eksploziv. Napominje se da je tokom obilaska lokacije u četvrtak, tim potvrdio da su mine otkrivene 23. jula i dalje na mestu. Takođe, IAEA nastavlja da traži pristup krovovima reaktora i turbinskim halama ZNPP.

18.04 Sijarto: Stav EU da nema uslova za mirovne pregovore za Ukrajinu je licemeran

Stav EU da uslovi za mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije nisu uspostavljeni je "licemeran i samodestruktivan", izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i pozvao na prekid vatre i pregovore.

Govoreći na festivalu koji je organizovao Kolegijum ''Matijas Korvin'' u Estergomu, severno od Budimpešte, Sijarto je izrazio žaljenje što je Evropa "potonula u ratnu psihozu", preneo je MTI. Sijarto je rekao da je stav EU licemeran kada poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore kad god postoji oružani sukob negde drugde u svetu, dok se to ne dešava u slučaju Ukrajine, ukazujući da je takav stav Unije štetan i neprihvatljiv.

On je istakao ''da će sutra uslovi biti lošiji nego danas jer će se broj poginulih u ratu dodatno povećati''.

Sijarto je kritikovao predlog EU da se izdvoji do 20 milijardi evra za oružje za Ukrajinu u naredne četiri godine i taj stav protumačio kao uverenje Unije da će "rat sigurno trajati još najmanje četiri godine". On je ocenio da je problematično to što Mađarska treba da doprinese sa 200 miliona evra u tom planu, iako ne može da pristupi fondovima EU.

17.25 Zelenski o napadu na Dnjepar: Rusi će snositi odgovornost

Ruski ''okupatori snosiće odgovornost za teror i napade na civile'', izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, komentarišući raketni napad na stambenu zgradu u Dnjepru u petak.

 Povređeno je devet osoba, među kojima dvoje dece, tinejdžera. Pružena je sva neophodna pomoć. Za svaki takav udar, za sav ruski teror, neprijatelj će definitivno osetiti snagu pravde...“, istakao je Zelenski, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je saopšteno, ruske snage su u petak izvele raketni napad na grad Dnjepar, koristeći dve balističke rakete ''Iskander-M''. Povređeno je devet osoba, među kojima dvoje dece, a oštećeno je pet kuća, četiri upravne zgrade i sedam automobila, prenosi ukrajinski Interfaks.

16.50 Zaharova: Rusija dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje sukoba u Ukrajini

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

"Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već 30-ak inicijativa koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak i privatno", istakla je ona, preneo je TAS S.

Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba.

"Čak i kada smo shvatili da je malo verovatno da će ti pregovori doneti novi kvalitet, uvek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte", rekla je Zaharova.

15.38 Moravjecki: Grupa Vagnerovaca približila se granici s Poljskom

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije Vagner približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Situacija postaje sve opasnija... Najverovatnije će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, a preneo je Rojters.

Oni će najverovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

12.01 Putin sutra na godišnjoj paradi povodom Dana mornarice

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovaće sutra u Sankt Peterburgu godišnjoj paradi povodom Dana mornarice, saopšteno je danas iz Kremlja.

Kako je naveo portparol Kremlja, Dmitri Peskov, paradi će takođe prisustvovati i četiri šefa afričkih država koja su ostala u tom gradu nakon samita Rusija-Afrika, prenela je agencija Tas.

Predstavnici još pet afričkih zemalja učestvovaće na paradi kao gosti, dodao je Peskov u saopštenju.

10.31 Blinken: Šojgu u Severnoj Koreji traži oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da zvanični Vašington veruje da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Severnu Koreju kako bi obezbedio nove zalihe oružja potrebnog da se nastavi ofanziva na Ukrajinu.

Nakon dolaska Šojgua u Pjongjang, Blinken je rekao da Rusija nastoji svim silama da kupi oružje od saveznika širom sveta, prenosi londonski Gardijan. On je rekao da Rusija to radi u Severnoj Koreji, a to radi i sa Iranom odakle je Kremlj nabavio veliki broj dronova za uništavanje civilne infrastrukture i ubijanje civila u Ukrajini.

09.44 Ukrajinski generalštab: Zadržavmo ruske snage na istoku i napredujemo ka jugu

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivna dejstva ruskih snaga na istoku zemlje i da napreduju na jugu. Tokom proteklog dana došlo je do 27 sukoba, prenosi Unian. 

Na pravcu Limana ruske snage su izvele neuspešne ofanzivne operacije i brojne vazdušne i artiljerijske udare, navodi ukrajinski generalštab. 

Dodaje se da su na pravcu Bahmuta i Avdejevke ruske trupe granatirale brojna naselja, a da na pravcu Marinke ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivu Rusa na grad Mariinka.  

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruske snage koncentrišu glavne napore na sprečavanje daljeg napredovanja ukrajinskih trupa, navodi generalštab vojske Ukrajine. Dodaje se da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu na pravcu Melitopolja i Berdjanska, da konsoliduju položaje i dejstvuju artiljerijom na ruske snage. 

profimedia

 

08.56 Zelenski: Međunarodni eksperti pripremaju teške odluke za Ukrajinu 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da međunarodni eksperti pripremaju prilično teške odluke za državu i vojsku. 

"Međunarodni stručnjaci pripremaju prilično teške odluke za Ukrajinu, za naše ratnike. Sada dajemo sve od sebe, radimo to ne javno – da bi rezultati naših vojnika, koje će svi videti, postali najbolji", rekao je predsednik Ukrajine. 

On je u video obraćanju podsetio da je održan važan međunarodni sastanak sa premijerom Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, prenosi Ukrinform. 

"Ono što je najvažnije, Katar će biti uz nas u implementaciji Formule mira, pridružuje se zajedničkim globalnim naporima. Dogovorili smo saradnju za povratak ukrajinske dece deportovane u Rusiju. Razgovarali smo o situaciji oko Crnomorske inicijative za žito – veoma je važno da na svetskom tržištu hrane nema nestašice i kriza koje izaziva Rusija", rekao je Zelenski i naveo da je to pitanje globalne stabilnosti. 

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

On je još jednom čestitao Dan državnosti Ukrajine i zahvalio se svima koji pomažu jačanju te zemlje.  Kako je ranije javila ukrajinska agencija TSN, Zelenski je povodom praznika državnosti poručio da istorija ukrajinske državnosti pokazuje da je potrebno pobediti. 

"Ne stati, već pobediti, ne pregovarati, već pobediti. Ne oslanjati se na hirove sudbine, već pobediti i izgraditi tako jaku državu da bi njen potencijal i sposobnost da se odbrani, uverenje našeg naroda u sebe, oružje u rukama Ukrajinaca, i jedinstvo svih zajedno u zemlji garantovali očuvanje ukrajinske državnosti i sprečili svaku agresiju na naš narod", poručio je Zelenski.  

08.30 Budanov: Ukrajinske snage će uskoro ući na Krim 

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, general-major Kirilo Budanov izrazio je uverenje da će ukrajinske snage uskoro ući na privremeno okupirani Krim. 

Budanov nije naveo konkretan datum za deokupaciju Krima, ali je potvrdio da će se to dogoditi "uskoro", prenosi Ukrinform. 

Istovremeno, Budanov je pretnju iz Belorusije nazvao nerealnim i naglasio da raspoređivanje Vagnerovih plaćenika u Belorusiji uopšte ne plaši ukrajinske odbrambene snage. Prema rečima šefa ukrajinske obaveštajne službe, nema kvantitativnog povećanja rezervi ruskih okupacionih trupa. Njihov broj je ostao isti, ali kontinuirani napori na mobilizaciji omogućavaju Rusiji da stalno nadoknađuje gubitke osoblja. 

07.58 Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleks, Klimenko: Petoro ranjeno

Stambeni kompleks i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine pogođeni su večeras u ruskom raketnom napadu u gradu Dnjepru, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je da je pet osoba ranjeno i da su hitne službe završile potragu "od stana do stana" u toj oblasti, prenosi Rojters.

"Dnjepar. Petak veče. Pogođene višespratna  zgrada i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine. Ponovo ruski raketni teror", naveo je Zelenski na Tviteru i objavio snimak koji navodno prikazuje pogođenu zgradu. 

07.28 Vrhovna rada zahteva da se Rusiji oduzme članstvo u UNESKO

Ukrajinska Vrhovna rada apelovala je na UNESKO da Rusiji oduzme članstvo u organizaciji.
Parlament je takođe pozvao Unesko da hitno pošalje misiju u Ukrajinu radi procene štete izazvane ruskim napadima na mesta svetske baštine u Lavovu i Odesi, prenosi ukrajinska agencija TSN. Apel je upućen i parlamentima i vladama zemalja članica UNESKO, izjavio je narodni poslanik Jaroslav Železnjak.

07.15 Putin: Afrički lideri pokazali političku volju za saradnju s Rusijom

Afrički lideri su pokazali političku volju, nezavisnost i zainteresovanost za razvoj saradnje sa Rusijom i Moskva to ceni, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da je planirano uspostavljanje novog rusko-afričkog mehanizma za koordinaciju po pitanjima bezbednosti.

Tanjug/AP

 

"Predstavnici afričkih država su pokazali političku volju, pokazali svoju nezavisnost, stvarni interes za razvoj saradnje sa našom zemljom. Mi to cenimo", poručio je Putin na završetku samita Rusija Afrika u Sankt Peterburgu.

06.50 Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći

Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.On je to saopštio nakon razgovora sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, preneo je Rojters.

Šeik Mohamed se, takođe, sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarao o globalnoj bezbednosti hrane i o Crnomorskom sporazumu čiji je rok istekao.

Komentari (1)

Bajo.

30.07.2023 15:54

Dobar je ovaj što ulazi na Krim ... Da,ali u nekom drugom životu.

Evropa