Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleksu Dnjepru, Klimenko: Petoro ranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

08:19

RAT U UKRAJINI Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleksu Dnjepru, Klimenko: Petoro ranjeno
RAT U UKRAJINI Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleksu Dnjepru, Klimenko: Petoro ranjeno - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Libkos, Alex Brandon, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 520 dana. Ukrajina pojačava svoju kontraofanzivu tvrdeći da je zauzela selo u blizini južnog fronta, dok Rusija nastavlja da gađa lučku infrastrukturu u oblasti Odese. Obe strane minimiziraju vojne uspehe protivnika - Moskva tvrdi da je odbila napade u Bahmutu i Zaporožju, dok Institut za proučavanje rata navodi da su ukrajinske snage "probile ruske odbrambene položaje" na severoistoku.

Ključni događaji:

  • Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini
  • Granice između EU i Belorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa Vagnerom
  • Ukrajinska centralna banka očekuje da će žitni koridor biti zatvoren do kraja rata
  • Ukrajinci tvrde da su ponovo zauzeli selo Staromajorske

         Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.46 Sedište SBU oštećeno u ruskom napadu na Dnjepar

Sedište Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećeno je u današnjem ruskom raketnom napadu na Dnjepar, pokazuju fotografije i video snimci objavljeni na društvenim mrežama, prenosi Kijev independent.

23.39 Budanov: Ukrajinske snage će uskoro ući na Krim

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, general-major Kirilo Budanov izrazio je uverenje da će ukrajinske snage uskoro ući na privremeno okupirani Krim.

Budanov nije naveo konkretan datum za deokupaciju Krima, ali je potvrdio da će se to dogoditi "uskoro", prenosi Ukrinform.

Istovremeno, Budanov je pretnju iz Belorusije nazvao nerealnim i naglasio da raspoređivanje Vagnerovih plaćenika u Belorusiji uopšte ne plaši ukrajinske odbrambene snage.

Prema rečima šefa ukrajinske obaveštajne službe, nema kvantitativnog povećanja rezervi ruskih okupacionih trupa.

Njihov broj je ostao isti, ali kontinuirani napori na mobilizaciji omogućavaju Rusiji da stalno nadoknađuje gubitke osoblja.

22.56 Podoljak: Incident u Taganrogu je posledica rata koji je pokrenula Rusija

Incident u Taganrogu u Rostovskoj oblasti je bezuslovna posledica rata velikih razmera koji je pokrenula Rusija i nekontrolisanih dezintegracionih procesa na različitim nivoima u državi agresoru, izjavio je savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

"Sve što se dešava u Rusiji, uključujući i Taganrog, bezuslovna je posledica rata velikih razmera koji je pokrenula Rusija, nekontrolisanih procesa dezintegracije sistema upravljanja na različitim nivoima i rastućih unutrašnjih protesta", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovim rečima, potrebne su istrage kako bi se utvrdili neposredni uzroci eksplozija.

"Međutim, uzroci i posledice su jasni: nesposobnost, zlonamernost i neodgovornost Putinove elite", dodao je savetnik ukrajinskog predsednika. U eksploziji projektila u centru Taganroga, povređeno je petnaest ljudi. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) Oleksij Danilov smatra da je incident u Taganrogu u Rostovskoj oblasti rezultat nesposobnosti ruskih operatera sistema PVO.

22.16 Danilov: Količina opreme dobijena sa Zapada nije dovoljna

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov izjavio je da se količina opreme dobijena sa Zapada ne može nazvati dovoljnom.

Danilov je kategorički odbacio „ukor“ Zapada za „sporu kontraofanzivu“, napominjući da Odbrambene snage čine sve što je moguće sredstvima koja su im na raspolaganju.

"S obzirom na to da smo dobili 'veliku količinu opreme', moramo biti oprezni sa ovim izjavama. Da li nam je dato onoliko koliko nam je potrebno? Nimalo. Nažalost“, naglasio je on, prenosi ukrajinska agencija TSN.

22.14 Zelenski: Pogođene bezbednosna služba i stambeni kompleks, Klimenko: Petoro ranjeno

Stambeni kompleks i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine pogođeni su večeras u ruskom raketnom napadu u gradu Dnjepru, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je da je pet osoba ranjeno i da su hitne službe završile potragu "od stana do stana" u toj oblasti, prenosi Rojters.

"Dnjepar. Petak veče. Pogođene višespratna zgrada i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine. Ponovo ruski raketni teror", naveo je Zelenski na Tviteru i objavio snimak koji navodno prikazuje pogođenu zgradu.

On je dodao da je razgovarao sa predstavnicima Službe bezbednosti Ukrajine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Državne službe za vanredne situacije i načelnikom vojne uprave.

"Sve potrebne službe su na licu mesta. Brzo reagujemo i pomažemo ljudima. Držimo situaciju pod kontrolom. Učinićemo sve da Rusiju dovedemo do pune kazne za agresiju i teror nad našim narodom", poručio je Zelenski.

Za sada nije poznato koliko je raketa korišećno niti da li se zgrada Službe bezbednosti Ukrajine nalazi u blizini stambenog kompleksa. Prema navodima objavljenim na društvenim mrežama, dve zgrade nisu daleko jedna od druge.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, ali za koji Rojters napominje da nije proveren, vide se ruševine razbacane po celom dvorištu u velikom kompleksu stambenih zgrada.

21.45 Skau: Rusija nije ponudila Svetskom programu za hranu besplatno žito

Rusija nije ponudila Svetskom programu za hranu (WFP) besplatno žito, izjavio je danas zamenik izvršnog direktora WFP-a Karl Skau.

"Nismo do sada razgovarali ni o kakvom besplatnom žitu", rekao je Skau novinarima, preneo je Rojters. On je istakao da im se niko nije obratio kako bi razgovarali o tome.

21.11 Zelenski: Međunarodni eksperti pripremaju teške odluke za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da međunarodni eksperti pripremaju prilično teške odluke za državu i vojsku.

"Međunarodni stručnjaci pripremaju prilično teške odluke za Ukrajinu, za naše ratnike. Sada dajemo sve od sebe, radimo to ne javno – da bi rezultati naših vojnika, koje će svi videti, postali najbolji", rekao je predsednik Ukrajine.

On je u video obraćanju podsetio da je danas održan važan međunarodni sastanak sa premijerom Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, prenosi Ukrinform.

"Ono što je najvažnije, Katar će biti uz nas u implementaciji Formule mira, pridružuje se zajedničkim globalnim naporima. Dogovorili smo saradnju za povratak ukrajinske dece deportovane u Rusiju. Razgovarali smo o situaciji oko Crnomorske inicijative za žito – veoma je važno da na svetskom tržištu hrane nema nestašice i kriza koje izaziva Rusija", rekao je Zelenski i naveo da je to pitanje globalne stabilnosti.

20.46 Odobesku: Rumunija planira proširenje tranzitne rute žitarica iz Ukrajine

Rumunske vlasti planiraju da brzo prošire jednu od ključnih tranzitnih ruta žitarica iz Ukrajine, pošto pojačani napadi Rusije u Crnom moru povećavaju rizike za globalnu trgovinu hranom, izjavila je rumunska ministarka spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku.

"Rumunija je u bliskom kontaktu sa Ukrajinom kako bi odredila najbolje opcije za povećanje i ubrzanje tranzita žitarica. Bezbednosna situacija svakako nije laka, ali smo veoma posvećeni tome da nastavimo da pomažemo Ukrajini", rekla je ministarka u intervjuu za Blumberg.

Prema njenim rečima, Rumunija bi mogla da otvori nove kontrolne punktove sa Ukrajinom, poveća osoblje na postojećim punktovima i angažuje bivše pomorske i vojne pomorske pilote da ubrza tranzit brodova kroz Dunavski kanal.

19.31 Zelenski pomerio obeležavanje Božića

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. decembra, umesto 7. januara, kako je bilo dosad, navodi se u zakonu koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajinski narod dugo je bio podložan ruskoj ideologiji u gotovo svim životnim segmentima, pa se i Božić slavio po julijanskom kalendaru", navodi se u obrazloženju odluke koju su poslanici državne Rade izglasali sredinom jula. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

19.09 Šmihal: Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći

Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je to saopštio nakon razgovora sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, preneo je Rojters. Šeik Mohamed se, takođe, sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarao o globalnoj bezbednosti hrane i o Crnomorskom sporazumu čiji je rok istekao.

"Ovaj novac će biti usmeren za rekonstrukciju u sektoru zdravstva i obrazovanja, humanitarno deminiranje i druge važne društvene i humanitarne projekte", rekao je Šmihal na konferenciji za novinare.

13.01 Sirski: Situacija u pravcu Bahmuta napeta, Ukrajinci postepeno idu napred

Situacija u pravcu Bahmuta u Donjeckoj oblasti je veoma napeta, ali ukrajinski vojnici postepeno idu napred i oslobađaju zemlju, izjavio je danas komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

On je rekao da ruske snage vode intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Sirski je dodao da u pravcu Kupjanska i Limana ruske snage neprestano napadaju, koristeći svoje profesionalne jedinice. 

"Svakodnevno odbijamo brojne napade na tim pravcima. Nijedan naš položaj nije izgubljen", rekao je Sirski.

12.41 Sirski: Situacija u pravcu Bahmuta veoma napeta

Situacija u pravcu Bahmuta u Donjeckoj oblasti je veoma napeta, ali ukrajinski vojnici postepeno idu napred i oslobađaju zemlju, izjavio je danas komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

On je rekao da ruske snage vode intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Sirski je dodao da u pravcu Kupjanska i Limana ruske snage neprestano napadaju, koristeći svoje profesionalne jedinice. 

"Svakodnevno odbijamo brojne napade na tim pravcima. Nijedan naš položaj nije izgubljen", rekao je Sirski.

11.40 Peskov: Rusija otvorena za rešavanje ukrajinske krize

Rusija ostaje otvorena za rešavanje ukrajinske krize, ali Kijev, uprkos tome što je u teškoj situaciji, odbija svaku mogućnost dijaloga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da će večeras ruski predsednik Vladimir Putin održati sastanak sa predstavnicima afričkih zemalja o ukrajinskim pitanjima, prenosi Interfaks.

Prema rečima Peskova, predstavnici afričkih zemalja će postavljati pitanja o Ukrajini, a Putin je spreman da pruži iscrpne odgovore.

Dodao je da afričke delegacije nisu iznele nove predloge rešenja za sukob u Ukrajini.

11.09 Putin: Afrika postaje novi centar moći

Afrički kontinent postaje novi centar moći i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, izjavio je danas u Sankt Peterburgu ruski predsednik Vladimir Putin. On je na drugom samitu "Rusija-Afrika" istakao da politička i ekonomska uloga afričkog kontinenta raste eksponencijalno. 

Putin je istakao da Rusija poštuje planove Afrike za rešavanje konflikta u Ukrajini, jer je to akutni problem i Moskva ne izbegava da razgovara o tom pitanju, prenose RIA Novosti. 

"Ovo samo po sebi mnogo govori, jer su ranije bilo kakve posredničke misije bile monopol isključivo zemalja sa takozvanom razvijenom demokratijom. Sada nije tako, sada je Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji su, čini se, van zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo", rekao je Putin.

10.50 Američka obaveštajni izveštaj: Kina verovatno snabdeva ruski rat u Ukrajini

Peking je "verovatno" Moskvi obezbedio ključnu tehnologiju, uključujući dronove i delove borbenih aviona, koje koristi za vođenje rata u Ukrajini, tvrdi se u američkom obaveštajnom izveštaju, prenosi Euronews.

U izveštaju se navodi da Kina verovatno snabdeva rusku vojsku u Ukrajini. Tvrdi se da je Peking bio "sve važniji oslonac za Rusiju u njenim ratnim naporima, verovatno snabdevajući Moskvu ključnom tehnologijom i opremom dvostruke namene koja se koristi u Ukrajini".

Navigaciona oprema, tehnologija ometanja i delovi borbenih aviona bili su neki od artikala koje je Kina isporučila, uprkos međunarodnim kontrolama.

10.42 Orban: Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju

Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju, već samo diplomatskim putem i razgovorima, a prvi korak bi bio trenutni prekid vatre, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je za državni radio rekao da Mađarska mora biti uporna u pozivima na mir, ističući da je rat veoma skup, da je Ukrajina ostala bez novca i da jedva preživljava, prenosi agencija MTI. 

Prema oceni Orbana, ukrajinska vojska je operativna isključivo zahvaljujući zapadnom novcu.

"Postoje dva pitanja: jedno se tiče odluke predsednika Sjedinjenih Država o tome koliko dugo će oni trošiti milijarde ovde u istočnoj Evropi, a drugo je koliko dugo Evropa može da izdrži", rekao je Orban.

Dodao je da EU može da generiše novac ako države članice daju svoj novac u zajedničku kasu, ali da ostaje pitanje, kako je naveo, "koliko možemo da izdržimo kada je evropska ekonomija u nevolji i ne vidimo kraj rata".

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

10.20 Britansko ministarstvo obrane: Rat u Ukrajini uticaće na nesigurnost hrane u Africi još najmanje 2 godine

Britansko ministarstvo obrane je objavilo svoj dnevni obaveštajni izveštaj o ratu, u kome se navodi da će rat u Ukrajini gotovo sigurno pogoršati problem neizvesnosti u vezi s prehrambenom sigurnošću u Africi najmanje sledeće dve godine."

Ministarstvo je primetilo i da je na Rusko-afričkom summitu manji broj zemalja nego prethodni put.

"Broj afričkih državnika koji prisustvuju Rusko-afričkom summitu u Sankt Peterburgu je 17, što je manje u odnosu na 43 prisutna na poslednjem sastanku", navodi se u izveštaju.

08.15 Tenkovi Abrams u Ukrajinu stižu u septembru?

Američki tenkovi Abrams će verovatno stići na ukrajinsko ratište u septembru, piše Politiko, pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu odbrane SAD i Kongresu.  

Kako se navodi, planirano je da nekoliko tenkova Abrams bude poslato u Nemačku u avgustu, gde će proći poslednji remont, a da će, kada taj proces bude završen, prva serija Abramsa biti isporučena u Ukrajinu u septembru. 

SAD šalju starije modele M1A1, umesto modernije verzije A2, kojoj bi trebalo godinu dana da stigne do Ukrajine. 

Početna serija će imati šest do osam tenkova, a SAD planiraju da pošalju ukupno 31 tenk, navodi Politiko. 

"Definitivno radimo na tome da ih dostavimo u Ukrajinu što je brže moguće", rekao je portparol Pentagona pukovnik Martin O'Donel, ali je odbio da govori o pojedinostima i rokovima isporuke.

profimedia

 

07.13 Zelenski objavio snimak vojnika iz sela Staromajorskoje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu snimak ma kojem se vide pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koji saopštavaju da su oslobodili selo Staromajorskoje, na jugu zemlje.  

"Naš jug! Naši momci! Slava Ukrajini!", napisao je Zelenski. 

Istovremeno, zamenica ministra odbrane Hana Maljar saopštila je da se vrši čišćenje sela. 

"Sada naši branioci nastavljaju da čiste naselje“, napisala je ona na Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

07.00 Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je oboren dron u Podmskovlju

Ruska protivvazdušna odbrana sprečila je napad dronom na Podmoskovlje, nema žrtava i štete, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Podmoskovlju. Bespilotnu letelicu je uništila protivvazdušna odbrana", navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti. 

Prethodno je gradonačelnik Moskve Sobjanin saopštio da je nad Podmoskovljem oboren dron i da žrtava ni štete. 

06.40 Granice između EU i Belorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa Vagnerom

Poljska, Litvanija i Letonija mogle bi da donesu zajedničku odluku o zatvaranju granica sa Belorusijom ukoliko bude došlo do ozbiljnih incidenata u vezi sa ruskom paravojnom grupom "Vagner" duž njihovih granica, saopštio je juče poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Ako dođe do ozbiljnih incidenata sa "Vagner" grupom na granicama NATO-a i zemalja Evropske unije, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, nesumnjivo ćemo zajedno preduzeti akciju", poručio je Kaminski, prenosi Rojters.

06.20 Ukrajinska centralna banka očekuje da će žitni koridor biti zatvoren do kraja rata

Ukrajinska centralna banka saopštila je juče da očekuje da će Crnomorski žitni koridor ostati zatvoren do kraja rata Rusije protiv Ukrajine.

Zamenik guvernera Serhij Nikolajčuk rekao je da je najnovija osnovna ekonomska prognoza centralne banke sačinjena na osnovu očekivanja da će koridor, uspostavljen uz posredovanje UN, iz koga se Rusija povukla prošle sedmice, ostati zatvoren, preneo je Rojters.

06.13 Ukrajinci tvrde da su ponovo zauzeli selo Staromajorske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici govore da su ponovno zauzeli selo Staromajorske.

06.05 Putin: Ukrajinske snage pojačale vojne operacije, ali kontraofanziva zaustavljena

Oružane snage Ukrajine su pojačale vojne operacije i glavna dejstva su bila na zaporoškom pravcu, ali pokušaji ukrajinske kontraofanzive su zaustavljeni, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Što se tiče poslednjih dana, zaista potvrđujemo da su neprijateljstva intenzivirana. Na značajan način. Glavni sukobi su se odigrali na zapadu, glavni udari u pravcu Zaporožja", rekao je Putin novinarima na marginama samita Rusija-Afrika, prenela je agencija RIA Novosti.

06.00 Ukrajina produžila vanredno stanje, odlažu se parlamentarni izbori

Ukrajinska rada velikom je većinom glasova je izglasala produženje vanrednog stanja u zemlji za još 90 dana, čime je isključena mogućnost održavanja izbora koji je trebalo da budu održani u oktobru. Vanredno stanje je na snazi od 24. februara prošle godine, dana kada je Rusija započela svoju invaziju. Najnovije produženje znači da će takvo stanje trajati najmanje do 15. novembra.  Predsednički izbori ipak su zakazani za naredni mart, a aktuelni predsednik Volodimir Zelenski još nije potvrdio hoće li se kandididovati za reizbor. 

Komentari (0)

Evropa