Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev dobija vojnu pomoć vrednu 1,5 milijardi evra, Putin: Isporuke neće promeniti ništa

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2023

-

08:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 505. dan rata u Ukrajini. Lideri NATO su iz Viljnusa poslali Ukrajinini poruku da će se pomoć toj zemlji nastaviti, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da je Ukrajini poslata "najjača poruka ikada" u vezi sa članstvom. Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, ali se na stolu predsednika Putina našlo i pismo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša u kojem predlaže načine za održavanje sporazuma o žitu živim. Američki predsednik Džo Bajden rekao je u Viljnusu da će pomoć Ukrajini "trajati dugo u budućnosti" na čemu se zahvalio i predsednik Ukrajine Zelenski.

Ključni događaji:

  • Lavrov: Slanje F-16 Ukrajini posmatraćemo kao "nuklearnu pretnju"
  • Kuleba: Ukrajina će dobiti F-16 po planu, Rusija to mora da prihvati
  • Parlamentarni i predsednički izbori u Ukrajini tek nakon završetka rata
  • Smenjen ruski general, optužio vojni vrh da je vojnicima zabio nož u leđa
  • Stoltenberg: Ukrajini poslata najjača poruka ikada u vezi sa članstvom
  • IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane
  • Volodin:Rusija planira da izloži NATO opremu uništenu u Ukrajini
  • Gutereš poslao pismo Putinu o sporazumu o žitu
  • Bajden: Podrška UKR trajaće dugo u budućnosti
  • Zelenski: Zahvalni smo na pomoći

          Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.30 Fon der Lajen: Produžetak sporazuma o žitu zavisi od Rusije

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen rekla je večeras da produžetak ugovora o izvozu crnomorskog žita zavisi od Rusije.

"Rusija je odgovorna za produžetak sporazuma, ili će se osetiti posledice po globalnu bezbednost hrane", rekla je ona u Briselu, preneo je Interfaks. 

Fon der Lajen je istovremeno zahvalila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu "na neumornim naporima povodom dogovora o crnomorskom žitu".

22.31 Ukrajinska vojska: Kasetna municija biće korišćena samo za deokupaciju

Portparol ukrajinske operativno-strateške grupe Tavrija pri ukrajinskoj vojsci, Valerij Šeršen, saopštio je danas da će američka kasetna municija biti korišćena "isključivo za deokupaciju Ukrajine u borbi protiv ruskih pozicija".

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da se kasetna municija neće koristiti u gradovima, gusto naseljenim oblastima, kao ni na ruskoj teritoriji. Prema Šeršenovim rečima, novo oružje će "znatno promeniti situaciju na frontu".

"Kasetna municija će još više demotivisati rusku okupacionu vojsku i radikalno će promeniti situaciju u korist ukrajinske vojske", rekao je on, preneo je "Kijev independent".

20.33 Mirčev: Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila

Parlamentarac iz Bugarske Ivajlo Mirčev rekao je danas da će Bugarska poslati 100 oklopnih vozila u Ukrajinu, prenose "Novinite".

"Postoji inicijativa da se pošalju oklopna vozila Ukrajini iz skladišta ministarstva unutrašnjih poslova, a da to ne naškodi rezervama vojske. Predlažemo to kao nacrt u parlamentu. Procenjujemo da će biti oko 100 vozila", rekao je Mirčev. Prema njegovim rečima, inicijativu je podržao premijer Nikolaj Denkov, ministri policije i odbrane, i parlamentarne grupe GERB i DPS, uključujući i lidera GERB Bojka Borisova.

19.25 Bajden: Da sam na Prigožinovom mestu, pazio bih šta jedem

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je osnivač ruske privatne vojne kompanije "Vagner", Jevgenij Prigožin, možda u životnoj opasnosti, jer je pokušao pobunu u Rusiji prošlog meseca.

"Bio bih oprezan šta jedem. Obratio bih pažnju na jelovnik", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Blumberg navodi da je Bajdenova šala aludirala na, kako se ističe, "ruske bezbednosne službe koje koriste nervne agense i polonijum kako bi ubijale političke neprijatelje Vladimira Putina". 

19.05 Putin: Isporuke oružja Ukrajini neće promeniti ništa na bojnom polju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da nove isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti na bojnom polju, već će samo dodatno eskalirati sukob.

Putin je u obraćanju na televiziji, nakon završetka samita NATO-a u Vilnjusu u utorak i sredu, istakao da će tenkovi koje zapadne sile budu poslale Ukrajini biti ''prioritetne mete'' za ruske snage na frontu.

''Strani tenkovi gore bolje od vozila sovjetske proizvodnje'', rekao je Putin, a prenosi RIA. Kako prenosi Rojters, Putin je ponovio da se protivi ulasku Ukrajine u Alijansu, uz objašnjenje da bi to ugrozilo bezbednost Rusije. Govoreći o produženju sporazuma o izvozu žita Crni morem, on je rekao da bi Rusija mogla da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitu dok druge strane ne ispune svoja obećanja.

18.12 Ukrajina od partnera dobija vojnu pomoć vrednu više od 1,5 milijarde evra

Partnerske zemlje obećale su, tokom samita NATO, da će Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti višoj od 1,5 milijardi evra, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

''Sastanci u Vilnjusu bili su veoma produktivni. Ukrajina će dobiti preko 1,5 milijardi evra vojne pomoći od svojih partnera. Budite u toku'', napisao je Reznikov na svom nalogu na Tviteru. Kako navodi Rojters, paket pomoći uključuje paket pomoći iz Nemačke od 700 miliona evra, u koji je uključeno 25 tenkova ''Leopard 1A5''.

Reznikov je pozdravio pakete vojne pomoći iz Francuske, Britanije, Holandije, Kanade i Norveške i iz Australije, koja nije članica NATO, a čiji se premijer sastao sa Zelenskim u Viljnusu.

18.11 Putin: Rusija će ići napred na svoj način

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće odustati i ići će napred na svoj način, ali bez izolacije od drugih zemalja.

"Naši protivnici su očekivali da ćemo se povući, predati, ali to se neće desiti, kao što često kažemo u takvim slučajevima: Rusija će ići samo napred, i to na svoj način, ali bez izolacije od drugih zemalja. Na spoljne izazove odgovaramo samo jačanjem kvaliteta i efikasnosti rada, širenjem slobode", rekao je Putin na Forumu Tehnologija budućnosti, prenosi RIA novosti.

17.00 Lojd Ostin: Ukrajina će ući u NATO posle rata

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da "nema sumnje" da će se Ukrajina pridružiti NATO-u po okončanju rata sa Rusijom.

"Ne sumnjam da će se to dogoditi, a čuli smo da skoro sve zemlje u prostoriji govore isto“, rekao je Ostin u intervjuu za  CNN nakon dvodnevnog samita NATO u Viljnusu, kojim je dominiralo pitanje kada će Kijev pristupiti savezu. Prema njegovim rečima, potrebno je unaprediti i druge stvari, poput reforme pravosuđa i demokratskih standarda.

Na pitanje koliko je Ukrajina blizu ispunjavanja standarda NATO-a, Ostin je rekao da „još ima posla“. "Što se tiče obuke i opreme, ima još posla. Ali mi sada radimo ovaj posao dok se oni bore u ovom ratu i stvari su urađene do ove tačke. Potrebno je još više da se uradi da bi se osiguralo da imaju punu kompletnu sposobnost“, istakao je ministar.

16.07 Italija planira da kupi nemačke tenkove ''Leopard 2''

Italija planira da kupi borbene tenkove nemačke proizvodnje ''Leopard 2'' kako bi pojačala svoje kopnene snage nakon ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je danas podsekretarka za odbranu Isabela Rautidanas tokom obraćanja u italijanskom parlamentu.

Ona je istakla da je Rimu potrebno ''značajno unapređenje'' kopnenih snaga, i da je kupovina nemačkih teknova deo te strategije, prenosi Rojters.  Administracija ima za cilj da uključi program u višegodišnji budžet za odbranu za 2023-2025, izdvajajući početna sredstva u vrednosti od 4 milijarde evra u 2024. od procenjenih ukupnih rashoda od 8 milijardi, navela je podsekretarka.

15.00 Evropski parlament odobrio planove za veću proizvodnju municije i projektila i snabdevanje Ukrajine

Evropski parlament odobrio je danas planove za povećanje proizvodnje municije i projektila u EU, kako bi se popunili nedostaci u postojećim kapacitetima, saopšteno je danas iz te institucije. 

Prema tekstu, koji je prošle nedelje dogovoren sa Savetom EU, cilj Akta o promociji proizvodnje municije (ASAP) je da se ubrza isporuka municije i raketa Ukrajini i pomogne državama članicama da obnove svoje zalihe. 

Kako se navodi u saopštenju, ciljanim akcijama, koje uključuju 500 miliona evra finansiranja, ASAP će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta EU, kako bi se rešio trenutni nedostatak odbrambenih proizvoda, posebno artiljerijske municije, projektila i njihovih komponenti.

13.34 Ukrajinski general: Kasetna municija stigla u Ukrajinu

Ukrajinski general je za CNN potvrdio da je Ukrajina primila kontroverznu kasetnu municiju od SAD, nakon što je predsednik Džo Bajden prošle nedelje rekao da je doneo „tešku odluku“ da odobri njihov transfer Ukrajini.

„Upravo smo je dobili, još je nismo koristili, ali ona može radikalno da promeni situaciju na bojnom polju", rekao je general Oleksandr Tarnavski, komandant Operacije združenih snaga Tavrija za CNN.

Vrh vojske će odlučiti o „područjima na kojima se može koristiti“, rekao je Tarnavski.

Tarnavski je podsetio da je upotreba kasetnih bombi zabranjena u gusto naseljenim oblastima, čak i ako ih zauzmu ruske snage. SAD su ranije saopštile da su iz Ukrajine dobili pisane garancije da se neće koristiti u oblastima sa civilima i da će se njihova upotreba pratiti za eventualne operacije deminiranja. O opasnosti od kasetnih bombi i tome zašto su zabranjene u 120 zemalja čitajte u odvojenim tekstovima.

12.47 Parlamentarni i predsednički izbori u Ukrajini tek nakon završetka rata

Parlamentarni i predsednički izbori će se definitivno održati u Ukrajini nakon završetka rata, izjavila je danas zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" u Vrhovnoj radi Jevgenija Kravčuk.

Ona je rekla da je na sastanku poslaničke grupe "Sluga naroda" bilo reči o izborima u kontekstu nemogućnosti njihovog održavanja tokom vanrednog stanja. Ona je pojasnila da postoje najmanje dva ključna izazova. Prvo, dodala je, mnogi Ukrajinci srga u otišli ​​u inostranstvo, a nakon završetka rata, neće se vraćati neko vreme. Prema njenim rečima, teško je napraviti biračka mesta u inostranstvu, jer su tamo milioni Ukrajinaca, što je "ogromno" opterećenje za konzulate. 

Kao drugo, napomenula je Kravčuk, u Ukrajini su uništeni mnogi infrastrukturni objekti u kojima se obično održavaju izbori (obrazovne ustanove, sportske sale, domovi kulture). Shodno tome, potrebno je napraviti nova mesta na drugim mestima, istakla je poslanica.

12.45 Kuleba: Ukrajina će dobiti F-16 po planu, Rusija to mora da prihvati

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da rusko rukovodstvo treba da se plaši ukrajinskog vojnika, a ne aviona F-16 koji će biti isporučen po planu.

"Jedina pretnja Rusije je ukrajinski vojnik. Toga bi Putin i ekipa trebalo najviše da se plaše. Ukrajina će dobiti F-16 po planu. Rusija to mora da prihvati, uprkos Lavrovljevim izjavama", napisao je Kuleba na Tviteru. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da će Moskva smatrati isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini "nuklearnom pretnjom".

12.38 IAEA nastavila inspekciju u NE Zaporožje

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom inspekcije proteklih dana nisu pronašli mine ili ekspoziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP), ali još uvek čekaju da dobiju neophodan pristup krovovima reaktorskih jedinica 3 i 4 nakon nedavnih informacija da je tamo možda postavljen eksploziv, izjavio je generalni direktor Rafael Marijano Grosi.

On je upozorio da je situacija u vezi sa nuklearnom bezbednošću i dalje veoma rizična, navodi se u saopštenju IAEA.

 

 

11.08 Lavrov: Slanje F-16 Ukrajini posmatraćemo kao "nuklearnu pretnju"

Slanje aviona F-16 Ukrajini bilo bi posmatrano u Moskvi kao "nuklearna pretnja", upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 

"To đto će ukrajinske snage imati takve sisteme posmatraćemo kao pretnju Zapada u nuklearnoj oblasti. Rusija ne može da ignoriše sposobnost tog oružja", poručio je Lavrov.

Dodao je da je upozorio SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU da ne isporučuju F-16 Ukrjaini.

"Sjedinjene Države i NATO sateliti kreiraju rizik direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, i na taj način se povećava rizik od katastrofalnih posledica", naveo je Lavrov, prenosi Euronews. 

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

09.29 Smenjen ruski general, optužio vojni vrh da je vojnicima zabio nož u leđa

Ruski general Ivan Popov, koji je bio komandant 58. armije, saopštio je danas da je smenjen sa te funkcije nakon što je izjavio da je ruskim vojnicima zabijen nož u leđa zbog propusta vojnog vrha.

"Nastala je teška situacija sa vlastima jer su postojale dve opcije - ćutati, biti kukavica i reći im ono što su hteli da čuju ili nazvati stvari pravim imenom. A ja, u ime svih prijatelja koji su poginuli, nisam imao pravo da lažem. Zato sam izneo sva problematična pitanja koja danas postoje u vojsci", rekao je Popov u glasovnoj poruci objavljenoj na Telegramu, prenosi ruski portal RBK.

On je dodao da se, tokom razgovora sa svojim pretpostavljenima, usredsredio na "najvažniju tragediju modernog ratovanja", odnosno na nedostatak kontrabaterijske borbe i artiljerijskog izviđanja, ali i na veliki broj ubijenih i ranjenih vojnika.

"Pokrenuo sam i niz drugih pitanja - iskreno i oštro. Očigledno su viši komandanti osetili neku vrstu opasnosti i u jednom danu je ministar odbrane smislio naređenje, izdao ga i otarasio me se", naveo je Popov.

08.35 Ruska vojska: Vagner privodi kraju predaju oružja

Vagner privodi kraju predaju oružja ruskoj vojsci, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije, više od dve nedelje nakon što je grupa organizovala kratku oružanu pobunu. Kako se navodi, Vagner je predao više od 2.000 komada opreme, uključujući tenkove i rakete, i više od 2.500 tona municije, prenosi Rojters.

Primopredaja je usledila nakon dogovora Kremlja i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina uz posredstvo beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kojim je prekinuta pobuna. Borci paravojne grupe dobili su opciju da se pridruže Prigožinu u Belorusiji, da se pridruže redovnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući.

07.50 Ukrajinski zvaničnik: Oboreno 20 Šahed dronova

Ukrajinska vojska objavila je više detalja o noćnom napadu Rusije, rekavši da su odbrambene snage oborile 20 ruskih dronova i dve krstareće rakete u napadu u kojem je jedna osoba ubijena, a najmanje četiri ranjene u Kijevu. "Imali smo uspešnu operaciju protivvazdušne odbrane. Dvadeset Šaheda je uništeno - svi oni koji su poleteli, oboreni su“, rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat za nacionalnu televiziju. Ukrajinske vazduhoplovne snage su na Telegramu navele da su dronovi uništeni "uglavnom u Kijevskoj oblasti". 

Euronews

07.35 Jedna osoba stradala u ruskim napadima dronovima na Kijev

Tokom noći u ruskim napadima dronovima na Kijev stradala je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko. On je na Telegramu naveo da je telo muškarca pronađeno kada su hitne službe ugasile požar u istorijskom delu prestonice Podilu, kao i da su dve osobe povređene u istočnom delu grada Darnickij, prenosi Rojters.

Još dve osobe su povređene u zapadnom delu grada Ševčenkivskij gde se zapalio balkon u jednoj stambenoj zgradi. Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko izjavio je da je reč o masovnom napadu bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed. On je dodao da su ukrajinske protivvazdušne snage, tokom noći, identifikovale i uništile oko 10 ciljeva.

Istovremeno, ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da njihova kontraofanziva napreduje na istoku i jugu, što uključuje osvajanje mesta u blizini Bahmuta.

07.17 Lavrov: Informacije o mirovnim pregovorima u julu su lažne

"Informacije o mogućim mirovnim pregovorima o Ukrajini u julu su lažne vesti, jer Kijev i njegovi zapadni rukovodioci nastavljaju putem eskalacije neprijateljstava", saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nemačka televizija ARD izvestila je 26. juna da je u Kopenhagenu 24. juna održan međunarodni sastanak o Ukrajini "pod uslovima stroge tajnosti" uz učešće diplomata zapadnih zemalja, kao i predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi Tas. Navodno bi se zvanični pregovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu mogli održati u julu.

"Nismo dobili nikakve naznake o tome. Postoje razlozi za pretpostavku da je ovo lažna vest, s obzirom na upornu nameru Kijeva i njegovih zapadnih rukovaoca da eskaliraju neprijateljstva", rekao je Lavrov u intervjuu za portal Lenta.

07.05 Zelenski: Otklonjene sve sumnje oko ukrjainskog članstva u Alijansi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć rekao, povodom NATO samita, da je "prvi put od nezavisnosti formirana bezbednosna osnova za Ukrajinu na njenom putu u Alijansu".

"Vrlo je važno da smo tokom ova dva dana samita stavili tačku na sve sumnje i nejasnoće oko toga da li će Ukrajina biti članica. Biće. Zahvalan sam svima na jedinstvu u Vilnjusu", sumirao je ukrajinski predsednik rezultate samita.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.55  IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je juče iz IAEA. Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS. IAEA je uspostavila stalno prisustvo na ovim lokacijama u januaru 2023.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

06.45 Rusija planira da izloži NATO opremu uništenu u Ukrajini

Rusija planira  da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je juče predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. "Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv", rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters. Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

06.30 Gutereš poslao pismo Putinu o sporazumu o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš juče je poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem predlaže načine za održavanje sporazuma o žitu živim. Portparol UN Stefan Dižarik naveo je da su u pismu predloženi načini za dalje olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva, i obezbeđivanje kontinuiranih crnomorskih isporuka ukrajinskog žita.

06.10 Stoltenberg: Ukrajini poslata najjača poruka ikada u vezi sa članstvom

Nakon što su saveznici najavili osnivanje Saveta NATO-Ukrajina, od sada će se Ukrajinci i predstavnici članica alijanse "sastajati, razgovarati i odlučivati kao ravnopravni", a "najjača" poruka ikada poslata je Kijevu u vezi sa članstvom u NATO, izjavio je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle samita alijanse u Viljnusu. "I dok Ukrajina nastavlja da oslobađa teritoriju, mi ćemo stajati uz njih. Koliko god treba", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

06.00 Bajden: Podrška Ukrajini trajaće dugo u budućnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini. "Bićemo tamo koliko god bude potrebno", rekao je Bajden, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, govoreći pored američkog predsednika, kazao da multilateralni sporazum otvara put za bilateralne pregovore sa zemljama što je značajna bezbednosna pobeda za Ukrajinu.On je zahvalio Bajdenu i Amerikancima na pomoći tokom rata, dodavši da je pomoć koju su SAD poslale Ukrajini "velika suma novca".

"Morate da znate da ste ovaj novac potrošili, ne samo za borbu, već i za naše živote. Mislim da smo mi spasili živote za Evropu i ceo svet", rekao je Zelenski.

Komentari (0)

Evropa