Evropa

Srpski vatrogasac koji se nalazi u Grčkoj: Požari se smiruju, situacija znatno mirnija nego prethodnih dana

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

14:24

Srpski vatrogasac koji se nalazi u Grčkoj: Požari se smiruju, situacija znatno mirnija nego prethodnih dana
Srpski vatrogasac koji se nalazi u Grčkoj: Požari se smiruju, situacija znatno mirnija nego prethodnih dana - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice (SVS) Davor Vidović, koji se nalazi sa ekipom srpskih vatrogasaca u Grčkoj, izjavio je da se požari u Grčkoj smiruju i da je situacija nešto bolja nego prethodnih dana.

Vidović je iz vojne baze u Volosu, gde se nalazi ekipa SVS, rekao da se vreme promenilo, pa nije vrućina kao prethodnih dana, kada ni tokom noći temperatura nije padala ispod 34 stepena, a snažan vetar promenjivog pravca je pravio probleme i doprinosio širenju i raslamsavanju požara.

"Trenutno je znatno mirnija situacija. Domaće snage su same u stanju da saniraju požare i mi smo u stanju pripravnosti da na poziv, u veoma kratkom vremenskom roku, izađemo i priključimo se gašenju požara da ne dođe do požara većih razmera", rekao je Vidović za Tanjug.

Dodao je da su sinoć imali onlajn sastanak sa predstavnicima civilne zaštite EU i vođama svih spasilačkih timova u Grčkoj i da je konstatovano da se situacija smiruje na Rodosu, Kritu, kao i u okolini Volosa, tako da je stanje znatno bolje nego što je bilo prethodnih dana.

Vidović kaže da je stanje u srpskom timu izuzetno i da su momci veoma raspoloženi i orni za rad. 

"Imali smo malo predaha tako da smo uspeli da se pripremimo psihološki i fizički za nastavak napora. Svi smo živi i zdravi, i u sastavu našeg tima nalazi se i medicinski tim koji brine o zdravlju naših vatrogasaca, tako da smo spremni da reagujemo na teritoriji cele Grčke, pa i šire", poručio je Vidović.

"Srpski tim ima znanje da izvrši intervenciju u bilo kom delu Evrope"

Istakao je da je srpski tim pod komandom Civilne zaštite Grčke i da je formiran Štab međunarodnih snaga gde se donose odluke o angažovanju.

"Srpski tim ima pratioca u vidu oficira za vezu koji je kapetan Civilne zaštite Grčke i preko koga ide cela komunikacija i sve naredbe za naše angažovanje stižu iz tog štaba koji izdaje naredbe za pokret", objasnio je Vidović.

Dodao je da je srpski tim spreman da ostane na terenu sedam do 10 dana koristeći svoje resurse, bez opterećivanja domaćina. 

"Grci su velikodušan narod koji nam je pružio svu podršku za ostanak ovde. Obezbeđeni su nam ishrana i smeštaj u vojnoj bazi. Narod je veoma gostoljubiv, tako da dokle god postoji potreba, moći ćemo da ostanemo ovde", rekao je Vidović.

Naglasio je da je srpski tim opremljen veoma dobro i da ima znanje da izvrši intervenciju na bilo kom delu Evrope. 

"U Turskoj smo radili na spašavanju posle zemljotresa, radili smo svuda u regionu i uvek možemo da reagujemo. Nimalo ne zaostajemo za drugim državama, čak smo navikli da radimo u prošlosti sa ograničenim resursima i da improvizujemo, što drugi nisu bili spremni. Naši momci su veoma maštoviti i mogu da urade mnogo stvari što drugi ne mogu na osnovu naše domišljatosti i improvizacije", zaključio je Vidović.

Komentari (0)

Evropa