Evropa

Počelo uklanjanje sovjetskih simbola sa statue Majke domovine u Kijevu, zameniće ih trozubac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2023

-

22:11

Počelo uklanjanje sovjetskih simbola sa statue Majke domovine u Kijevu, zameniće ih trozubac
Počelo uklanjanje sovjetskih simbola sa statue Majke domovine u Kijevu, zameniće ih trozubac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radovi na demontaži sovjetskog amblema na spomeniku Majke domovine u Kijevu su počeli, saopštilo je Ministarstvo kulture. Umesto ovih amblema, spomenik će biti opremljen ukrajinskim trozubom, koji će navodno biti završen do Dana nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta.

Ranije u julu, Državna inspekcija za arhitekturu i urbanizam Ukrajine saopštila je da je izdala dozvolu za zamenu amblema jedne od najznačajnijih znamenitosti Kijeva, prenosi Kijev Independent.

profimedia

 

Kako je inspekcija komentarisala na društvenim mrežama, ova promena dolazi kao deo procesa "dekomunizacije u Ukrajini".

Spomenik, poznat i kao "Majka otadžbina" u direktnom prevodu sa ukrajinskog originala, podignut je 1981. godine u sovjetsko doba. Prikazuje ženu koja drži mač i štit ukrašen sovjetskim simbolom srpa i čekića.

U aprilu 2015. ukrajinski parlament je stavio van zakona većinu sovjetskih i komunističkih simbola, imena ulica i spomenika kao deo procesa dekomunizacije. Ovo je podstaklo diskusiju o stalnom prisustvu sovjetskih simbola na najvišoj statui u Ukrajini.

U anketi iz 2022. godine, 85 odsto ispitanika podržalo je ideju da se sovjetski amblem zameni trozupcem – ukrajinskim grbom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa