Evropa

Ko je Igor Strelkov: Uhapšeni ruski nacionalista Putina nazivao "mediokritetom", a Šojgua "maršalom od šperploče"

Komentari

Autor: Euronews, AP

25/07/2023

-

19:00

Ko je Igor Strelkov: Uhapšeni ruski nacionalista Putina nazivao "mediokritetom", a Šojgua "maršalom od šperploče"
Igor Strelkov - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Igor Strelkov, istaknuti ruski nacionalista koji je kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog slabosti i neodlučnosti u vođenju rata u Ukrajini, uhapšen je u petak pod optužbom za ekstremizam, što je signal da je Kremlj pooštrio pristup prema svojim kritičarima, nakon prošlomesečne pobune Vagner grupe.

Strelkov, penzionisani pukovnik u bezbednosnim snagama koji je 2014. predvodio separatiste u istočnoj Ukrajini uz podršku Moskve, tražen je i u Holandiji, nakon što ga je Haški tribunal proglasio krivim zbog njegove uloge u obaranju putničkog aviona "Malaysia Airlines".

Igor Girkin, kako glasi njegovo pravo ime, zalagao se za totalnu mobilizaciju u Rusiji, a nedavno je kritikovao Putina kao "kukavičkog mediokriteta". Sud okruga Meščanski u Moskvi odredio mu je dvomesečni pritvor dok se o njemu sprovodi istraga zbog optužbi na pozivanje na ekstremističke aktivnosti. Ukoliko bude osuđen, preti mu do pet godina zatvora. On tvrdi da je nevin, ali je tražio od sudije da ga stavi u kućni pritvor, navodeći zdravstvene probleme kao razlog.

"Klub besnih patriota"

Hapšenje Strelkova usledilo je gotovo mesec dana od kratkotrajne pobune koju je pokrenuo šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, kada su njegove trupe zauzele vojni štab u Rostovu na Donu, a zatim stigle na 200 kilometara udaljenosti od Moskve zahtevajući zbacivanje najviših ruskih vojnih lidera. Prigožin je pristao da okonča pobunu od 23. do 24. juna na osnovu sporazuma koji je ponudio amnestiju njemu i njegovim plaćenicima i omogućio im da se presele u Belorusiju.

profimedia

 

Pobuna je predstavljala najozbiljniju pretnju Putinovoj 23-ogodišnjoj vladavini, narušivši njegov autoritet i razotkrivajući slabost vlade, piše Euronews.

Kao i Prigožin, Strelkov je oštro kritikovao ruske vojne lidere za nekompetentnost, ali i lidera Vagnera i opisao njegov postupak kao izdaju i veliku pretnju Rusiji. 

Njih dvojica su više puta razmenjivali uvrede, a pristalice Strelkova tvrde da je upravo jedan od Vagnerovih plaćenika podstakao pokretanje krivične istrage o njegovim izjavama.

Strelkov, inače, ima 875.000 pratilaca na svom kanalu "Klub besnih patriota" na Telegramu koju je osnovao u aprilu ove godine. Taj klub objavio je saopštenje u kom se protivi njegovom pritvoru kao "provokaciji" koja "podriva poverenje javnosti u organe za sprovođenje zakona" i nosi "izuzetno negativne posledice po stabilnost zemlje".

Strelkova traži i Holandija

Strelkov je služio u ruskoj vojsci tokom ratova sa čečenskim separatistima i kasnije se pridružio vodećoj bezbednosnoj agenciji Federalnoj službi bezbednosti (FSB) gde je postao pukovnik. Nakon što se penzionisao u službi, učestvovao je u anektiranju Krima, a zatim predvodio borce na istoku Ukrajine, tokom prvih meseci pobune 2014. godine. 

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

 

Prošle godine holandski sud osudio je u odsustvu Strelkova, još jednog Rusa i jednog Ukrajinca za ulogu u obaranju putničkog aviona Malaysia Airlines ruskom raketom zemlja-vazduh u kom je nastradalo 298 ljudi. Tada je osuđen za postavljanje projektila i organizovanje transporta raketnog sistema Buk iz ruske baze u Ukrajinu.

Holandsko tužilaštvo saošptilo je da sa interesovanjem prati razvoj situacije "iako ne može da potvrdi šta se tačno dešava". 

"Naravno, ne bismo želeli ništa više nego da ovaj čovek, koji je u Holandiji osuđen na doživotnu robiju, izdržava zatvorsku kaznu ovde. Ali činjenica je da Rusija ne izručuje svoje građane, a da ovaj događaj to nažalost ne čini ništa verovatnijim", saopštili su iz tribunala.

Zagovornik opšte mobilizacije

Strelkov, čiji nadimak na ruskom znači "strelac", učestvovao je i u ruskim rekonstrukcijama velikih bitaka, pojavljujući se u uniformi carskog ruskog oficira iz Prvog svetskog rata i noseći istorijsko oružje.

profimedia

 

Tokom borbi u Ukrajini, rugao se ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu kao "maršalu od šperploče", na račun toga što se Šojgu iz hobija bavi drvorezom. 

Putina je optuživao za nekompetentnost i klanjanje interesima Zapada, a kritike je pooštrio od početka moskovske invazije na Ukrajinu. Predvideo je da će Rusija doživeti neizbežan poraz zbog Putinovog oklevanja da proglasi masovnu mobilizaciju.

"Mnogo praznih priča, minimalne akcije i krajnji nedostatak odgovornosti za neuspehe - to je Putinov stil u poslednje vreme. Bezobraznik koji je uspevao da prevari veliki deo naroda je na čelu zemlje 23 godine", rekao je Strelkov nedavno.

Upozorio je da "zemlja neće preživeti još šest godina pod vladavinom tog kukavičkog mediokriteta", što se odnosi na očekivanu Putinovu kandidaturu za još jedan šestogodišnji mandat na predsedničkim izborima u Rusiji u martu sledeće godine.

Tatjana Stanovaja, viša saradnica Centra za Evroaziju "Karnegi Rusija" kaže da je pobuna Vagnera dala vojnim snagama priliku da krenu na svoje kritičare.

"Stelkov je davno prešao sve moguće granice i podstakao želju bezbednosnih snaga - od FSB do vojnih čelnika - da ga zauzdaju. Ovo je direktna posledica Prigožinove pobune. Vojna komanda sada ima veću političku moć da guši protivnike u javnoj sferi", navela je Stanovaja na Tviteru.

Ona je predvidela da "iako je malo verovatno da će biti veće represije protiv 'besnih patriota'.... Najveći neistomišljenici mogli bi se suočiti sa krivičnim gonjenjem kao opomena za sve ostale".

Komentari (0)

Evropa