Evropa

Unesko: Venecija treba da bude uvrštena na listu ugrožene svetske baštine

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

09:42

Unesko: Venecija treba da bude uvrštena na listu ugrožene svetske baštine
Unesko: Venecija treba da bude uvrštena na listu ugrožene svetske baštine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Venecija bi trebalo da bude uvrštena na listu ugroženih mesta svetske baštine, saopštio je Unesko. U izveštaju te agencije UN navodi se da je Venecija u opasnosti da pretrpi "nepovratnu" štetu od ogromnog broja turista - oko 28 miliona godišnje, zatim prekomernog razvoja i porasta nivoa mora zbog klimatskih promena.

Portparol venecijanske opštine rekao je da će pažljivo pročitati predlog Uneskoa i da će o tome razgovarati sa italijanskom vladom, prenosi Rojters. U izveštaju Uneska, italijanske vlasti se optužuju za "nedostatak strateške vizije" za rešavanje problema sa kojima se suočava jedan od najživopisnijih gradova Italije.

To je udarac za vlasti koje se terete da nisu zaštitile grad i njegovu lagunu, preneo je BBC. Međutim, jedan od bivših gradonačelnika Venecije Masimo Kačari optužio je agenciju za međunarodnu baštinu da je "jedno od najskupljih i najbeskorisnijih tela na zemlji". 

Kačari tvrdi da Unesko donosi zaključke bez znanja i da je najbolje zanemariti mišljenja te agencije.

"Oni nam ne daju nikakva finansijska sredstva da izvršimo promene, samo kritikuju. Kao da Veneciji treba Unesko da bude mesto svetske baštine! Treba nam više akcije i manje reči", istakao je Kačari.

Stavljanje Venecije na listu ugrožene svetske baštine Unesko je već predložio pre dve godine, ali je to u poslednjem trenutku sprečeno zbog nekih hitnih mera koje je usvojila italijanska vlada.

Konkretno, jedna od tih mera bila je odluka o zabrani velikih brodova, kao što su oni za krstarenje, u kanalu San Marko, kao i obećanje da će se pokrenuti ambiciozni plan očuvanja grada.

Zabrana za velike brodove se primenjuje, iako Unesko kaže da bi je trebalo proširiti i na druge modele brodova koji veoma zagađuju vazduh. Međutim, plan za spas Venecije nikada nije sproveden.

Prema listu "Republika", stručnjaci Uneska su napisali nekoliko pisama italijanskoj vladi tražeći ažuriranja, ali odgovore koje su dobili smatraju nedovoljnim. Na Uneskovoj listi ugrožene baštine nalazi se 55 lokacija, a agencija aktivno prati još 204 lokacija zbog pretnji sa kojima se suočavaju.

Komentari (0)

Evropa