Evropa

Iranski ministar pozvao na prekid diplomatskih odnosa zbog skrnavljenja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

14:35

Iranski ministar pozvao na prekid diplomatskih odnosa zbog skrnavljenja Kurana
Hosein Amirabdolahijan, Hosein Amirabdolahijan, iranski ministar spoljnih poslova - Copyright Tanjug/AP/(Maxim Shemetov)

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Organizacije islamske saradnje (OIC) trebalo bi da razmotre prekid diplomatskih odnosa sa onim zemljama u kojima je dozvoljeno skrnavljenje Kurana, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

"Izneo sam predlog da se takve radnje međunarodno kriminalizuju, da se u ove zemlje (Švedsku i Dansku) pošalju delegacije OIC-a, strogo kazne počinioci i snizi nivo diplomatskih odnosa ili u potpunosti prekinu, uvede zabrana uvoza u slučaju da se takvi incidenti ponove", napisao je iranski ministar na društvenoj mreži "X", do skoro poznatoj kao Tviter.

U ponedeljak je Savet ministara spoljnih poslova OIC-a održao onlajn sastanak o nedavnom javnom spaljivanju Kurana u Švedskoj i Danskoj. 

Generalni sekretar OIC-a Hisein Brahim Taha izrazio je razočarenje što Stokholm i Kopenhagen nisu preduzeli mere da spreče ponovljena skrnavljenja Kur'ana i nastavili su da odobravaju takve aktivnosti, prenosi Tas. 

Ministri spoljnih poslova OIC-a usvojili su rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog oživljavanja rasističkih pokreta i krajnje desničarskog ekstremizma i zahteva hitan prekid ekstremističkih akcija. 
Savet je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme korake da spreči skrnavljenje verskih simbola, uključujući Kuran.

Savet ministara spoljnih poslova OIC-a sastao se nakon incidenata u Stokholmu, gde su irački imigranti Salvan Momika i Salvan Najem, koji su već suočeni sa optužbama za podsticanje mržnje tokom prethodnih demonstracija, spalili stranice iz Kurana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa