Evropa

Ruska influenserka veganka preminula od gladi i iscrpljenosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

15:08

Ruska influenserka veganka preminula od gladi i iscrpljenosti
Ruska influenserka veganka preminula od gladi i iscrpljenosti - Copyright Printskrin/Instagram/rawveganfoodchef

veličina teksta

Aa Aa

Ruska influenserka Žana Samsonova poznata kao Žana D'Art preminula je u Maleziji "od gladi i iscrpljenosti". Influenserka je poznata po tome što je konzumirala vegansku ishranu, a potom prešla na ''ekstremnu ishranu samo sa tropskim voćem'', navodi Njujork Post. Ona je na svojim stranicama na društvenim mrežama zagovarala sirovu hranu.

Preminula 21. jula nakon što je konačno zatražila medicinsku pomoć tokom turneje po jugoistočnoj Aziji.

Jedna prijateljica je za Njusfleš ispričala da je „pre nekoliko meseci, na Šri Lanki, već izgledala iscrpljeno, sa otečenim nogama iz kojih je curila limfa“. Tada se vratila kući radi lečenja, ali je ubrzo nastavila turneju.

Samsonova je umrla od infekcije slične koleri, koju je pogoršala njena ekstremno restriktivna ishrana, prenosi Stejtsmen. Zvanični uzrok smrti nije utvrđen jer porodica još pokušava da vrati njeno telo u Rusiju.

Njena majka je rekla za kazanjski sajt Večernji da misli da je Samsonova preminula zbog umora koje je njenom telu donela isključivo veganska ishrana.

Influenserka je u Maleziji prešla sa veganske na ishranu isključivo sirovom hranom od voća i povrća, i na svom Instagram profilu delila je ono što je opisivala kao ''zdrave'' recepte.

''Uprkos činjenici da pripremam fensi sirova jela, sama jedem vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez proteina. Danas za ručak imam ukusan kefir od avokada, slatki čeri paradajz i zreo avokado'', napisala je u jednoj od objava.

 

 

Prijatelji i porodica su, tvrde mediji, upozoravali Samsonovu da je njena ishrana ekstremna.

''Živeo sam sprat iznad nje i svaki dan sam se plašio da ću ujutru naći njeno beživotno telo. Ubedio sam je da se leči, ali nije uspelo'', rekao je jedan od njenih prijatelja. 

Drugi je ocenio da se ona zbog takve ishrane ''topila pred njihovim očima''.

''Samo njene vesele oči i raskošna kosa kompenzovale su užasan prizor tela mučenog idiotizmom. Oprostite mi ako zvuči grubo'', naveo je jedan od njenih prijatelja.

Samsonova se hranila veganski poslednjih 15 godina, ali je njena ishrana tokom godina postala sve više restriktivna, pa je na kraju jela samo sirovo voće i povrće, a umesto vode pila je voćne sokove.

Portal navodi da se Samsonova 2021. razbolela od virusa kovid-19, i da je tvrdila da se od njega izlečila tako što više od 10 dana nije ništa pila, niti jela.

Komentari (1)

Glupost bez granica

01.08.2023 15:44

Ne zna se ko je gluplji, ona ili oni koji je prate.

Evropa