Evropa

Nemačka hoće više žena u vojsci, ali reforma zakona neće biti jednostavna

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

17:16

Nemačka hoće više žena u vojsci, ali reforma zakona neće biti jednostavna
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Žene su nedovoljno zastupljene u nemačkim oružanim snagama i to bi trebalo da se promeni reformom zakona, ali neće biti jednostavno, piše "Dojče vele". Bundesver ima oko 180.000 vojnika, od toga su 24.000 žene, ne računajući civile koji rade za vojsku. 

Prema podacima vlade, u Bundesveru žene čine 9,5 odsto ljudstva, a medicinsko-sanitetskom sektoru 45 procenata.  Njihov udeo se povećao imajući u vidu da se ukupan broj vojnika smanjio od kraja Hladnog rata.

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca usvojio je nedavno niz mera kako bi se poboljšala jednakost polova u vojsci, čiji je cilj usklađivanje procedura u Bundesveru s nedavnom reformom zakona koji se primenjuju na vladu u celini. 

Prema vladinoj definiciji, udeo žena trebalo bi bude veći od 20 odsto, a u oblasti odbrane se želi da žene čine najmanje polovinu medicinskog korpusa.

"Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u Bundesveru", rekao je novinarima portparol vlade Štefen Hebeštrajt. Nemačka vlada smatra da veći broja žena u uniformama Bundesvera "doprinosi“ Agendi UN 2030 za održivi razvoj, dodao je Hebeštrajt. 

"Jačanje žena i devojčica“ je jedan od stubova agende, prema UN.

Pomenute reforme prvenstveno se fokusiraju na plate, kako na aktivnoj dužnosti, tako i u rezervi. Takođe, njima se želi da se poboljša podrška za brigu o deci i starim i bolesnim članovima porodice.

Vlada se nada da će to stvoriti podsticaj da se žene odvrate od neplaćenog rada u kući gde još uvek snose najveći teret, te da se pridruže radnoj snazi, a to uključuje i rad za vojsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa