Privreda

"Izuzetno zahtevna" godina za pivare: Prodaja piva u Nemačkoj nastavlja da pada

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

21:24

"Izuzetno zahtevna" godina za pivare: Prodaja piva u Nemačkoj nastavlja da pada
"Izuzetno zahtevna" godina za pivare: Prodaja piva u Nemačkoj nastavlja da pada - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke pivare i distributeri piva su u prvih šest meseci ove godine nastavili dugoročni opadajući trend prodaje, nakon blagog porasta 2022. godine zahvaljujući ukidanju većine ograničenja zbog koronavirusa, pokazali su zvanični podaci.

Prodaja je pala na 4,2 milijarde litara (1,1 milijarda galona) u periodu januar-jun, što je 2,9 odsto manje nego godinu dana ranije, saopštio je Federalni zavod za statistiku, prenosi Asošiejted pres. 

Cifra uključuje domaću prodaju i izvoz nemačkog piva, kao i piva uvezenog iz drugih zemalja Evropske unije za prodaju u Nemačkoj, dok ne obuhvata bezalkoholno pivo i pivo uvezeno iz zemalja van EU.

Prodaja u Nemačkoj, koja je činila 82 odsto, pala je za 3,5 odsto na 3,4 milijarde litara (899 miliona galona). 

Izvoz je samo neznatno opao i nemačke pivare su izvezle 404 miliona litara (106,7 miliona galona) piva u druge zemlje Evropske unije, što je pad od 0,4 procenta, a 347,9 miliona litara (91,9 miliona galona) u zemlje van EU, 0,2 odsto manje nego godinu dana ranije.

Nemačke pivare se bore sa dugoročnim trendom pada koji je podstaknut zdravstvenim problemima i drugim faktorima, iako je prošle godine došlo do blagog oporavka nakon ukidanja izolacije tokom 2020. i 2021. godine.

Ukupna cifra za prvu polovinu godine manja je za 12,2 odsto nego deceniju ranije, saopštio je Zavod za statistiku.

Udruženje nemačkih pivara - DBB pripisalo je poslednji pad hladnom vremenu u proleće i izbegavanju potrošnje zbog visoke inflacije.

Pokazalo se da je ovo još jedna "izuzetno zahtevna" godina za pivare, od kojih su većina male i srednje, jer su se suočile sa "eksplodirajućim troškovima od početka pandemije" i mogu da prenesu samo mali deo tih povećanja u obliku viših cena, saopštio je generalni direktor grupe Holger Ajkel.

Kancelarija za statistiku je saopštila da je u Nemačkoj prošle godine proizvedeno više od 474 miliona litara (125,2 miliona galona) bezalkoholnog piva, što je skoro duplo više nego deceniju ranije i više od 7,6 milijardi litara (dve milijarde galona) alkoholnog piva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis