Evropa

Novo nevreme zahvatilo Sloveniju, dosadašnja šteta veća od 500 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

06/08/2023

-

16:06

Novo nevreme zahvatilo Sloveniju, dosadašnja šteta veća od 500 miliona evra
Novo nevreme zahvatilo Sloveniju, dosadašnja šteta veća od 500 miliona evra - Copyright TANJUG/FOTO STA/nr

veličina teksta

Aa Aa

Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, kreće se prema jugoistoku te zemlje a trenutno je iznad Ljubljanskog barja, južno od glavnog grada.

Nevreme prate jači pljuskovi, mogući su jači udari vetra i grada, objavila je slovenačka agencija za životnu sredinu ARSO.

"Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja sa jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grad idu prema jugoistoku", piše ARSO.

Iz Saobraćajno-informativnog centra za državne puteve naveli su da se zbog jakog nevremena i grada vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica - Vrhnika.

Prema radarskim snimcima, dolazi nova oluja iz pravca Bovšeka, koja se kreće ka jugoistoku. Grad je pao u mestu Cerkno.

Šteta koja je nastala usled više od 36 sati jakih kiša u Slovenija premašiće 500 miliona evra, rekao je danas premijer te zemlje Robert Golob, prenosi Slovenija tajms.

Obraćajući se novinarima nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost obavešten o situaciji 5. avgusta, Golob je rekao da je dve trećine zemlje pogođeno najgorom prirodnom katastrofom koja je pogodila zemlju u poslednjih 30 i više godina.

“Slovenačka putna i energetska infrastruktura, kao i stambeni objekti, su u velikoj meri oštećeni. Govorimo o stotinama zgrada”, rekao je Golob, dodajući da će biti potrebni veliki napori da se život vrati u normalu.

Vlada je na hitnoj sednici usvojila zakonske izmene kako bi pogođene opštine brže dobile državnu pomoć, pre nego što budu donete konačne procene štete. Uprkos letnjoj pauzi, parlament se sastaje sledeće nedelje da usvoji zakon.

Brojne zemlje i EU ponudile su pomoć, a vlada je zadužila Ministarstvo odbrane i Upravu za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama da formulišu zahteve.

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da će Slovenija zatražiti pomoć u vidu mehanizacije, pre svega kamiona i pontonskih mostova.

Vlada je, takođe, izdvojila 10 miliona evra humanitarne pomoći, koju će dve velike dobrotvorne organizacije podeliti stanovnicima u poplavama pogođenim oblastima.

Iako je voda počela da se povlači nakon što je kiša prestala, mnoga sela i gradovi ostaju odsečeni nakon što su mostovi i delovi puteva odneseni ili blokirani klizištima i poplavnim vodama. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa