Evropa

Solidarnost iz inostranstva: Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja, dobrovoljci već na terenu

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

18:11

Solidarnost iz inostranstva: Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja, dobrovoljci već na terenu
Solidarnost iz inostranstva: Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja, dobrovoljci već na terenu - Copyright Tanjug/AP/Miro Majcen

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, nakon poplava koje su pogodile tu zemlju.

Iz Poljske i Mađarske danas su krenuli kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenela je STA.

"Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su ujutru iz Poljske", saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani na platformi X, donedavno poznatoj kao Tviter.

Kako se dodaje, dobrovoljci iz Poljske već su pomogli na terenu.

Slovenački Crveni krst je proteklih dana od hrvatskog Crvenog krsta dobio i dva kamiona natovarena pijaćom vodom, koja je distribuirana širom zemlje. Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska Sloveniji poslati helikopter koji će im pomoći u prevozu stvari, ali i druga materijalna sredstva i mehanizaciju, prenela je Hina.

"U razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golubom iskazao sam spremnost da pomognemo Sloveniji", rekao je hrvatski premijer.

Crveni krst Slovenije je naveo da razgovara i sa drugim nacionalnim udruženjima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u vezi sa isporukom neophodne pomoći.

Austrijska humanitarna organizacija "Karitas" ponudila je finansijsku pomoć, a "Karitas" Slovenije sledeće nedelje očekuje pomoć i od drugih članica mreže Karitas Evrope.

Finansijsku pomoć do sada je pružio jedan broj Slovenaca iz inostranstva, a sredstva prikuplja i slovenačka dijaspora u Kanadi i Finskoj.

"Iskreno smo srećni zbog solidarnosti koja dolazi iz inostranstva. Podrška mreže Karitas i Slovenaca širom sveta je neprocenjiva u ovim teškim vremenima", rekli su iz Karitasa Slovenije za STA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa