Evropa

Austrija popušta mere, prvi restoran u Beču otvoren već u pet sati ujutro

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

09:39

Austrija popušta mere, prvi restoran u Beču otvoren već u pet sati ujutro
Austrija popušta mere, prvi restoran u Beču otvoren već u pet sati ujutro - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je danas, usled popuštanja epidemioloških mera, omogućeno otvaranje ugostiteljskih objekata nakon gotovo 200 dana od kada su morali da zatvore svoja vrata. Oko 40.000 lokala i 68.400 hotela i pansiona čekaju ponovo na goste.


Prvi restoran u Beču otvorio je već u pet sati ujutro, tačno za izlazak sunca. Ispred restorana "Blumenvize", iako se radilo o sitnim satima, vladala je gužva.

Preko 50 odsto Austrijanaca želi druženje bez ograničenja

Istraživanja javnog mnjenja, uoči otvaranja, pokazala su da 50 odsto Austrijanaca kaže da želi konačno bez oganičenja da se sastaje sa prijateljima, a 41 odsto je navelo da želi odmah da ode u restoran.

Inače u restorane Austrijanci mogu ići samo ako su negativno testirani, imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovid19.

Ugostitelji su dužni da kontrolišu da li gosti imaju tu potrebnu "ulaznicu".

S tim u vezi kućni test važi samo 24 sata, antigenski test 48 sati, a PCR test se 72 sata može koristiti kao „ulaznica“ u otvorene objekte, bilo da su restorani, bazeni, hoteli, fitnes-centri, stadion.

Upravo zbog potrebnog testa aktuelno centri za testiranje su suočeni sa velikim redovima. Oko 700.000 testova dnevno mogu, prema zvaničnim podacima, posojeći centri da sprovedu, a taj kapacitet je u utorak bio gotovo potpuno iskorišćen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa