Evropa

Ruski politički aktivista Boris Kagarlicki proglašen "teroristom"

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

18:03

Ruski politički aktivista Boris Kagarlicki proglašen "teroristom"
Ruski politički aktivista Boris Kagarlicki proglašen "teroristom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska Federalna služba za finansijski nadzor proglasila je danas za "teroristu" istaknutog sociologa i političkog aktivistu Borisa Kagarlickog, nekoliko nedelja nakon što je uhapšen zbog toga što je navodno pozivao na terorističke aktivnosti putem Interneta.

Kagarlicki (64), koji predaje na privatnoj moskovskoj Višoj školi društvenih i ekonomskih nauka, već je bio označen kao "strani agent" 2018. godine.

Poznat je kao disident još iz sovjetskog doba, protiv rata u Ukrajini je više puta govorio na svom portalu "Rabkor" i na istoimenom Jutjub kanalu, prenosi Rojters.

"Boris nije samo levičarski intelektualac i svetski poznati naučnik, već i marksista i bivši sovjetski levičarski disident. Sada može da postane politički zatvorenik u Putinovoj Rusiji", navodi se u saopštenju redakcije "Rabkor".

Dodaje se da je Kagarlicki deo svetskog socijalističkog pokreta, kao i da je vaspitao više generacija marksista, te da je ostao veran svojim principima dugi niz godina.

"Kagarlicki ne može da bude u zatvoru, jer 2023. politika ne može i ne sme biti zločin. Mi smo kategorički protiv njegovog pritvora", navode na portalu "Rabkor".

Prošlog meseca, Kagarlickog je uhapsila Federalna služba bezbednosti (FSB) i odredila mu dvomesečni pritvor u gradu Siktivkaru, 1.000 kilometara severoistočno od Moskve. 

Od početka rata u februaru 2022. godine, Rusija je kriminalizovala "diskreditaciju" njenih oružanih snaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa