Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je razotkrio žensku špijunsku mrežu koja radi za Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI  Kijev tvrdi da je razotkrio žensku špijunsku mrežu koja radi za Rusiju
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je razotkrio žensku špijunsku mrežu koja radi za Rusiju - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 531. dan rata u Ukrajini. Broj žrtava u granatiranju Hersonske oblasti je porastao, a u ruskom raketnom napadu na istoku Ukrajine poginulo je najmanje petoro ljudi, saopštio je zvanični Kijev. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak tvrdi su razgovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu u Džedi, u kojima Rusija nije učestvovala, zadali "ogroman udarac" toj zemlji. Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin istakao je neophodnost povećanja proizvodnje najnovijih vrsta naoružanja.     

Ključni događaji: 

  • Erdogan: Turska će nastaviti napore da se obnovi dogovor o žitu
  • Broj poginulih u granatiranju Hersonske oblasti povećan na tri
  • Jermak: Razgovori u Džedi zadali ogroman udarac Rusiji
  • Putin naložio da se poveća proizvodnja dronova "kub" i "lanset"
  • Oslobođen mitropolit Pavle
  • Kijev: Petoro poginulih, 18 ranjenih u ruskom udaru na grad na istoku Ukrajine 
  • Kuleba od SAD tražio rakete dugog dometa

 Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.33 Erdogan: Turska će nastaviti napore da se obnovi dogovor o žitu

Turska će nastaviti napore da obnovi dogovor o žitu, koji je suspendovan 17. jula, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

"Nastavljamo komunikaciju kako bismo ponovo pokrenuli i proširili inicijativu za koridor žitarica nakon što je obustavljena 17. jula. Uvereni smo da rešenje pitanja sporazuma o žitu zavisi od toga kako zapadne zemlje ispune svoja obećanja“, rekao je on na godišnjem sastanku turskih ambasadora, koji je prenosio televizijski kanal TRT.

„Prošle nedelje smo o ovom pitanju razgovarali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nadam se da ćemo uspeti da pronađemo zajednički jezik“, rekao je on. Erdogan je ranije rekao da se očekuje da Putin poseti Tursku krajem avgusta. Tačan datum, prema njegovim rečima, biće dogovoren diplomatskim putem.

19.49 Stano: Evropska unija nije nadležna za bezbednosne garancije Ukrajini

Evropska unija ne može da pruži bezbednosne garancije Ukrajini jer to nije u njenoj nadležnosti, rekao je danas portparol EU za spoljne poslove i bezbednost Peter Stano.

„Mi nismo bezbednosna organizacija, tako da su razgovori o bezbednosnim garancijama razgovori za NATO i za pojedinačne zemlje, ali ne i za EU ​​kao organizaciju“, rekao je on na brifingu za novinare u Briselu.

Dodao je da EU podržava Kijev u nekoliko oblasti, uključujući vojnu, što se, kako je rekao, ogleda u slanju oružja kako bi se Ukrajina branila od ruske agresije, ali da kada je reč o bezbednosnim garancijama, njih može samo da podrži.

"To je na zemljama članicama koje mogu da pruže tu vrstu garancija", rekao je Stano.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je ranije bezbednosne garancije od NATO-a i zapadnih partnera za svoju zemlju.
Članice G7 objavile su 12. jula međunarodni okvir koji utire put dugoročnim bezbednosnim garancijama Ukrajini sa ciljem da pojačaju njenu odbranu od Rusije i odvrate Moskvu od buduće agresije. Zelenski je prošle nedelje izjavio da se još 12 zemalja pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Kijev.

19.06 Ukrajina tvrdi da je razotkrila žensku špijunsku mrežu koja radi za Rusiju

Ukrajina tvrdi da je razotkrila žensku špijunsku mrežu koja radi za Rusku federaciju i privatnu paravojnu organizaciju Vagner. Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi da su četiri Ukrajinke prikupljale obaveštajne podatke o broju ukrajinskih vojnika u spornom regionu Donjecka i fotografisale vojnu opremu, prenosi londonski Tajms.

"Posebnost ove neprijateljske grupe bila je u tome što su je činile isključivo lokalne žene koje podržavaju agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu", objavila je SBU na Telegram kanalu.

Navodi se da je grupa prenosila informacije ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) i Vagner grupi Jevgenija Prigožina o putanjama leta jurišnih helikoptera u blizini Avdijevke, grada u centru Donjecke oblasti i rutama teških oklopnih vozila u zonama intenziivnih oružanih dejstava.

Tri žene su privedene, a veruje se da je četvrta napustila Ukrajinu ubrzo nakon izbijanja sukoba radi koordinacije sa grupom iz unutrašnjosti Rusije.
Nejasno je koliko dugo je ovaj špijunski lanac delovao.

17.23 Zelenski: Odgovorićemo na ruske napade u Crnom moru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da će Kijev odgovoriti na ruske napade u Crnom moru kako bi osigurali da ukrajinske vode ne budu blokirane i da ta zemlja može da uvozi i izvozi žito i drugu robu.

"Ako Rusija bude nastavila da dominira Crnim morem, van svoje teritorije, i da ga blokira ili da ponovo puca na nas i lansira projektile na naše luke, Ukrajina će učiniti isto", rekao je Zelenski u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

On je dodao da Ukrajina nema dovoljno brodova, "ali Rusiji treba da bude jasno da će do kraja rata ona imati nula brodova", prenosi Rojters.

Zelenski je pozvao Moskvu da prestane da ispaljuje rakete i bespilotne letelice na ukrajinske luke i da dozvoli trgovinu.

Tenzije u Crnom moru i blizu njega su eskalirale otkako se Rusija prošlog meseca povukla iz sporazuma o žitu koji je omogućavao siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

14.24 Putin suspendovao sporazume o dvostrukom oporezivanju s neprijateljskim zemljama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o suspenziji sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa "neprijateljskim zemljama", odnosno sa onima koje su uvele sankcije Moskvi.

Ukaz se odnosi na 38 neprijateljskih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, prenosi RIA.

Putin je naveo da je odluku doneo "na osnovu potrebe za preduzimanjem hitnih mera u vezi sa neprijateljskim radnjama koje su strane države počinile protiv Ruske Federacije i njenih građana".

13.51 Rusija granatirala ukrajinski komandni centar u Pokrovskoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage granatirale ukrajinski komandni centar u istočnom ukrajinskom regionu Pokrovsk, u Rusiji poznatom i kao Krasnoarmejsk, preneo je Rojters.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruski projektili dvaput pogodili grad Pokrovsk u ponedeljak uveče, pri čemu je poginulo najmanje sedam ljudi, uključujući spasioce, a više njih ranjeno, prenosi Rojters.

Pokrovsk se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od grada Donjecka, koji su okupirale ruske snage.

profimedia

 

13.49 Najveće evropske kompanije pretrpele 100 milijardi evra gubitaka

Najveće evropske kompanije pretrpele su najmanje 100 milijardi evra gubitaka zbog ruske invazije na Ukrajinu, piše Fajnenšenal tajms u svojoj analizi. 

Financijski izveštaji 600 evropskih grupa za 2023. pokazuju da je 176 kompanija zabeležilo smanjenje vrednosti imovine, veće troškove povezane s deviznim kursom i druge jednokratne troškove koji su rezultat prodaje i zatvaranja ili smanjenja ruskih firmi, prenosi ovaj list.

Više od 50 odsto od 1.871 ruskog subjekta, koji su u evropskom vlasništvu, i dalje posluju u toj zemlji, pokazuju podaci koje je prikupila Kijevska škola ekonomije. Među evropskim kompanijama koje su i dalje prisutne u Rusiji su i italijanski UniCredit, austrijski Raiffeisen, švicarski Nestle te britanski Unilever.

"Oni koji ostaju rizikuju puno veće gubitke od kompanija koje su već izgubile puno novca kad su napustile Rusiju... Ispostavilo se da je strategija reži i beži bila najbolja - jer što ste brže otišli, to je manji bio vaš gubitak", kaže Nabi Abdulajev, partner u kompaniji Control Risks za strateško savetovanje.

Najveće troškove povlačenja zabiežile su naftne i gasne grupe, u čijem sektoru su samo tri kompanije - BP, Shell i TotalEnergies - zajednički su prijavile troškove od 40,6 milijardi evra. No ti gubici daleko su nadmašeni višim cenama nafte i gasa, što je pomoglo pomenutim grupama da prošle godine izveste o velikoj ukupnoj dobiti od oko 95 milijardi evra.

Zbog sukoba su na dobiti i kompanije povezane s vojnom industrijom.

Ali nekoliko sektora pretrpjelo je direktan udarac. Industrijske kompanije, među kojima su i proizvođači automobila, izgubile su 13,6 milijardi evra. Finansijske kompanije, uključujući banke, zabiležile su 17,5 milijardi evra pada.

U problemima je i autoindustrija - čak 11 proizvođača izgubilo je ukupno 6,4 milijarde evra. Reno je otpisao 2,3 milijarde evra nakon prodaje svoje fabrike u Moskvi i udela u ruskom Avtovazu. Volkswagen je izvestio o otpisu 2 milijarde evra, a osim toga, Moskva je u maju odobrila prodaju VW-ove lokalne imovine, uključujući fabriku koja zapošljava 4.000 ljudi, a čija se vrednost još uvek procjenjuje na 1,5 milijardi evra.

13.19 Velika Britanija na listu sankcija dodala 25 osoba i preduzeća

Britanska vlada je saopštila danas da je na listu sankcija dodala još 25 osoba i preduzeća sa ciljem da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu "onemogući pristup stranoj vojnoj opremi".

"Lista uključuje pojedince i preduzeća u Turskoj, Dubaiju, Slovačkoj i Švajcarskoj, koji podržavaju ilegalni rat u Ukrajini", navodi se u saopštenju i dodaje da se nove sankcije odnose i na podršku Irana i Belorusije ruskoj ratnoj mašineriji.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli saopštio je da su na listi sankcija 22 pojedinca i preduzeća van Rusije, kao i tri ruske kompanije koje uvoze elektroniku od velikog značaja za rusku vojsku na bojnom polju u Ukrajini.

Kada je reč o sankcijama prema Iranu i Belorusiji, one se odnose na iranske pojedince i entitete koji rade na razvoju proizvodnje bespilotnih letelica.

Istovremeno, na udaru su se našle beloruske odbrambene organizacije koje su navodno povezane sa proizvodnjom vojne tehnologije za beloruski režim.

"Oni koji održavaju rusku vojnu mašineriju, nemaju gde da se sakriju", poručio je Kleverli u saopštenju.

12.50 Ministar kaže da je u Pokrovsku stradalo sedmoro osoba, oblasne vlasti tokom noći rekle osmoro 

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da je u granatiranju Pkrovska poginulo sedam osoba - pet civila, spasilac i jedan vojnik. Ovo je stvorilo malu konfuziju, jer su oblasni zvaničnici tokom noći saopštili da je osam osoba stradalo.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su dve rakete Iskander pogodile grad u ponedeljak uveče u 19.15 i 19.52, oštetivši 12 višespratnih zgrada. Osamdeset i jedna osoba je povređena, uključujući 39 civila, 31 policajca, sedam spasilaca i četiri pripadnika vojske.

12.00 Poljska šalje dodatne trupe na granicu sa Belorusijom

Ministarstvo odbrane Poljske pristalo je da pošalje dodatne trupe na granicu sa Belorusijom po zahtevu granične službe, javila je danas državna novinska agencija PAP. Ministarstvo je navelo da je zbog dinamične situacije na poljsko-beloruskoj granici naredilo da se rasporede dodatni vojnici da patroliraju duž granice, preneo je Rojters.

Poljska granična služba zatražila je od ministarstva odbrane da pošalje dodatnih 1.000 vojnika na granicu, rekao je u ponedeljak zamenik ministra unutrašnjih poslova Maćej Vonšik usred porasta broja pokušaja ilegalnog prelaska granice. 

Poljska je svoju granicu sa Belorusijom opremila elektronskom zaštitom. Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da pojavljivanje pripadnika ruske privatne vojne formacije "Vagner" u Belorusiji u blizini granice sa Poljskom poslednjih sedmica ima za cilj da destabilizuje situaciju na istočnom krilu NATO.

11.46 Ukrajina uspostavila bazu podataka umetnina u vlasništvu ruskih bogataša

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) uspostavila je bazu podataka umetničkih dela koja su u vlasništvu ruskih državljana koji su pod sankcijama zapadnih zemalja, kako bi im otežali da takve umetnine prodaju.

Kako navodi Gardijan, platno koje prikazuje Isusa, ''Salvator Mundi'' Leonarda da Vinčija, ''Četiri Merlin'' Endija Vorhola i mnoga druga dela navedena su u bazi podataka koja se može naći na sajtu ''Portal o ratu i sankcijama''.

Tu su kategorisane umetnine za koje se smatra da su ih poslednjih godina kupili i prodali ruski bogataši koje Zapad i Kijev optužuju da pomažu i podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

Svrha te baze podataka je, kako navodi NACP, da ''olakša vrlim učesnicima na umetničkom tržištu da proveravaju da li je neko delo bilo pod sankcijama i oteža ruskim oligarsima da prodaju takvu imovinu''.

10.37 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

09.15 Kovaljev: Ruske snage bezuspešno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljev saopštio je danas da ruske snage bezuspešno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu i da trpe značajne gubitke u ljudstvu.

"Neprijatelj je izveo neuspešne ofanzivne operacije u oblasti Avdijevke, Marinke, jugoistočno od Male Tokmačke i severno od Robotinova", rekao je Kovaljev, prenosi Interfaks Ukrajina.

Naveo je da ruske trupe trpe značajne gubitke u ljudstvu, naoružanju i opremi i da aktivno koristi rezerve.

Kovaljev je dodao da se teške borbe vode oko Andrejevke i da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivu ruskih trupa na pravcu Kupjanska i Limana.

08.25 Kako se stanovnici Pokrovska sećaju eksplozije: "Samo bum, i to je to, a pred očima samo plamen"

Rojters je intervjuisao stanovnike Pokrovska o granatiranju koje se dogodilo prošle noći. Katerina (58) bila je kod kuće kada je čula prvu eksploziju, ali je u sledećem naletu pogođena njena zgrada.

"To je sve - bum i to je sve. Samo plamen mi je bio pred očima. Pala sam na pod, oči su me strašno bolele", rekla je ona za agenciju, dok joj je glava bila pod čalmom.

Druga stanovnica, Lidija (75), rekla je da je razgovarala telefonom u trenucima drugog napada. Sa poda je pokupila pocepanu belu zavesu prekrivenu komadima stakla. 

"Odjednom je zavesa poletela i obmotala se oko mene. Zatim je na mene pao prozor. Imam samo ogrebotine po leđima. Upravo sam se vratila iz bolnice, imam ogrebotine i po kolenama i butinama, a staklići su me pogodili i u glavu", rekla je ona.

07.36 SAD objavljuju danas da šalju novi paket pomoći u oružju Ukrajini od 200 miliona

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objaviće danas da šalje novi paket pomoći u oružju Ukrajini u vrednosti 200 miliona dolara, rekli su američki zvaničnici za Rojters.

Novi paket uključuje opremu za čišćenje mina, protivtenkovsko oružje, vođene rakete višecevnog raketnog sistema GMLRS, kao i protivtenkovske rakete i drugu opremu.

Dva zvaničnika su navela da će SAD danas početi da šalju deo pomoć od ukupno 6,2 milijarde dolara.

07.34 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Pokrovsk povećan na osam

Broj poginulih u raketnom napadu ruskih snaga na Pokrovsk u Donjeckoj oblasti povećan je na osam, a broj ranjenih na 67, saopštio je jutros ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Kako je Klimenko naveo na Telegramu, poginulo je osam osoba, a povređeno najmanje 67, uključujući 29 policajaca, sedmoro spasilaca i dvoje dece.

Kazao je da je pretraživanje ruševina noćas bilo obustavljeno zbog mogućnosti ponovnog raketiranja, a da je jutros spasilačka operacija nastavljena.

Ukrajinski zvaničnici juče su saopštili da su u napadu pogođene stambene zgrade. Pokrovsk se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od Donjecka, koji kontrolišu ruske snage. 

07.25 Jermak: Ukrajina ima šta da ponudi afričkim zemljama

Razvoj odnosa sa afričkim zemljama je veoma relevantan u kontekstu povećanja pažnje Ukrajine prema globalnom jugu, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak na brifingu u Kijevu, komentarišući rezultate sastanka savetnika šefova država i vlada u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

"Afričke zemlje se danas pominju uglavnom u vezi sa sporazumom o žitu. Ali mi ne treba da   govorimo samo o žitu. Ukrajina ima šta da ponudi afričkim zemljama. Moramo da vratimo svoje prisustvo u Africi u mnogim oblastima, tako da govorimo o vojno-tehničkoj sferi, i o žitnim čvorištima, i o povratku studenata", rekao je Jermak, prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim rečima, afričke zemlje su zainteresovane "za ono što smo uradili sa Vagnerom".
Kako je rekao, afričke zemlje žele da se oslobode uticaja ove strukture, u čemu Ukrajina "ima zanimljivo iskustvo“.

Jermak je istakao da je jedna od prekretnica u odnosu afričkih zemalja prema Ukrajini bila poseta lidera nekoliko zemalja kontinenta Ukrajini, njihov susret sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i ono što su videli u Kijevu.

07:13 Sijarto razgovarao sa zamenikom ruskog premijera o isporuci nafte

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da je razgovarao telefonom sa zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom, koji ga je uverio da će Rusija nastaviti isporuke nafte Mađarskoj u skladu sa svojim ugovornim obavezama.

Imao sam telefonski razgovor sa zamenikom ruskog premijera za energetiku Aleksandrom Novakom, koji nas je uverio da će ruski partneri isporučivati sirovu naftu Mađarskoj u skladu sa svojim ugovornim obavezama. Dakle, energetska bezbednost naše zemlje je osigurana", napisao je Sijarto sinoć na Fejsbuku.

07:00 SAD zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova Abrams Ukrajini

Vašington je zvanično odobrio isporuku prve serije tenkova Abrams Ukrajini, a tenkovi treba da stignu u Ukrajinu do rane jeseni, izjavio je predstavnik vojske SAD Dag Buš.

"Gotovo je. Sada moraju (tenkovi Abrams) da stignu u Evropu, a zatim u Ukrajinu, zajedno sa svim stvarima koje idu uz njih", rekao je Buš, prenosi CNN. 

Prema njegovim rečima, uz tenkove će Ukrajini biti dostavljeni i municija, rezervni delovi, oprema za gorivo, kao i sredstva za popravke. Ukazao je da nije reč samo o tenkovima, već o kompletnom paketu koji ide uz njih. 

06.55 Kuleba od SAD tražio rakete dugog dometa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba juče je saopštio da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio da SAD pošalju Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS.

"Sekretar Blinken i ja smo razgovarali o daljim koracima za proširenje globalne podrške Formuli mira i rešenjima za proširenje izvoza žitarica", napisao je Kuleba na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter. Dodao je da se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći. "Naglasio sam da je potrebno unaprediti kapacitete Ukrajine kada je reč o raketama dugog dometa, obezbeđivanjem ATACMS-a", naveo je Kuleba.

06.50 Oslobođen mitropolit Pavle

Mitropolit kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Pavle juče je pušten iz pritvora nakon što je za njega plaćena kaucija od 33 miliona grivni, odnosno više od 900.000 dolara, potvrdio je njegov advokat Nikita Čekman, prenosi Tass.

Krajem marta ukrajinske vlasti su jednostrano raskinule ugovor o zakupu Kijevo-pečerske lavre sa UPC i zahtevale da monasi napuste manastir, a pošto su oni odbili da ispoštuju te zahteve, obe strane su išle na sud. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je 1. aprila optužila mitropolita Pavla za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih postupaka i istog dana sud mu je odredio kućni pritvor.

Protiv njega su potom 13. jula podignute nove optužbe - za ponovljeno kršenje ravnopravnosti građana po verskoj osnovi i opravdanje postupaka Ruske Federacije, zbog čega je Solomenski okružni sud u Kijevu odlučio da on iz kućnog bude prebačen u zatvorski pritvor, uz mogućnost davanja jemstva u iznosu od 33 miliona grivni. 

06.42 Putin naložio da se poveća proizvodnja dronova "kub" i "lanset"

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, na jučerašnjem sastanku sa generalnim direktorom kompanije "Rosteh" Sergejem Čemezovim, naložio je da se poveća proizvodnja dronova "kub" i "lanset".

"Neophodno je procentualno povećati proizvodnju najnovijih vrsta naoružanja", poručio je Putin, prenosi RIA.

06.29 Jermak: Razgovori u Džedi zadali ogroman udarac Rusiji

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak juče je izjavio da su razgovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu održani proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji zadali "ogroman udarac" Rusiji.
Jermak je izjavio da su sve zemlje koje su bile prisutne na pregovorima u Džedi u potpunosti podržale ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet.

Ipak, on je priznao da učesnici nisu postigli dogovor o nekim tačkama ukrajinske mirovne formule ne želeći da precizira o kojim tačkama je reč i rekao da su se učesnici saglasili da novi sastanak političkih delegacija bude održan u roku od oko šest nedelja, prenosi Rojters.

06.29 Kijev: Petoro poginulih, 18 ranjenih u ruskom udaru na grad na istoku Ukrajine 

Najmanje pet ljudi je poginulo, a 31 osoba među klojima i jedno dete ranjeno juče kada su dve ruske rakete pale na stambenu zgradu u Pokrovsku, na istoku Ukrajine, saopštio je Kijev.

„Petoro poginulih u dva udara na stambenu zgradu u Pokrovsku. U 21.20 u prvom udaru su poginula četiri, a povređena tri civila. U ponovljenom udaru poginuo je zamenik načelnika glavne uprave Državne službe za vanredne situacije u Donjeckoj oblasti“, objavio je Klimenko na Telegramu, prenosi Ukrinform.

06.15 Broj poginulih u granatiranju Hersonske oblasti povećan na tri

Broj poginulih prilikom ruskog granatiranja Hersonske oblasti u Ukrajini koje je trajalo nekoliko sati, juče je porastao na tri, nakon što je saopšteno da su dve osobe poginule pri granatiranju graničnih oblasti. Ranije je saopšteno da je jedna žena poginula u samom Hersonu od posledica granatiranja.

+

Komentari (0)

Evropa