Evropa

Evropa u vrtlogu vremenskih nepogoda i požara: Ekstremne temperature i oluje haraju od Portugala do Slovenije

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2023

-

08:23

Evropa u vrtlogu vremenskih nepogoda i požara: Ekstremne temperature i oluje haraju od Portugala do Slovenije
Italija - Copyright Tanjug AP/Alberto Lo Bianco/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Visoke temperature i oluje poput jesenjih, ovog leta izazivaju požare i preplavljuju ulice Evrope. Vatrogasci na ostrvu Sardinija u ponedeljak su se borili sa serijom požara. Napore hitnih ekipa otežavao je jak vetar, poznat kao maestral, koji je duvao preko Sredozemnog mora.

U Nuoru, najteže pogođenom području, lokalna vatrogasna brigada rasporedila je šest timova od ukupno 30 ljudi, kao i 12 vozila, prenose lokalni mediji. Jedan vatrogasac je povređen tokom evakuacije kampa koji je naknadno uništen u požaru.

Trenutno je najteža situacija nedostatak vode, nakon što je plamen ozbiljno oštetio vodovod. Snabdevanje bi uskoro trebalo da bude obnovljeno, ali je gradonačelnik regiona potpisao uredbu o zabrani upotrebe vode u prehrambene svrhe, dok se stanje ne normalizuje, prenosi Euronews.

U međuvremenu, neki turisti su već spakovali kofere, a u industrijskoj zoni se procenjuje šteta. U nedelju je oko 600 ljudi evakuisano u različitim oblastima Sardinije zbog velikih požara koji su zahvatili severoistočne i južne regione ostrva.

Španija i Portugal se bore protiv požara

Požari u Portugalu nastavljaju da haraju zemljom, od severa do juga. Više od 3.400 vatrogasaca borilo se sa 130 požara u ovoj zemlji. Temperature su bile iznad 40 stepeni Celzijusa u nekim regionima, a vlasti su saopštile da će rizik od šumskih požara ostati "veoma visok ili na maksimalnom nivou u celoj državi" tokom narednih dana.

Španija se od ponedeljka suočava sa novim toplotnim talasom izazvanim ulaskom sa juga mase toplog, suvog vazduha, saopštila je Državna meteorološka agencija.

profimedia

 

To će trajati do petka, uz temperature koje će biti i do 15 stepeni iznad normalnih vrednosti za sezonu. Prema poslednjoj prognozi, termometri bi mogli da pređu 44 stepena u većem delu južne polovine, i dostižu ili se približavaju 40. stepenu u provincijama koje su nekada bile hladnije.

Upozorenja za narandžaste i žute toplotne talase izdata su u 15 provincija u Andaluziji, Kastilji i Leonu, Kastilji-La Manči, Ekstremaduri, Galiciji i Madridu.

Slovenija poziva EU da pomogne sa posledicama poplava

Broj poginulih u danima obilnih kiša i poplava u Sloveniji popeo se na šest, saopštila je policija u ponedeljak, dok su akcije čišćenja nastavljene uz pomoć susednih zemalja.

Premijer Robert Golob opisao je obilne kiše i velike poplave koje su pogodile alpsku državu od dva miliona stanovnika kao "najgoru prirodnu katastrofu" od sticanja nezavisnosti pre tri decenije.

profimedia

 

Spasioci su u ponedeljak pokušali da ponovo otvore puteve ka najudaljenijim i mestima, procenjujući štetu za koju vlada kaže da bi mogla da premaši pola milijarde evra.

Slovenija, članica EU, zatražila je pomoć od bloka, tražeći posebno teške mašine kao što su bageri i montažni privremeni mostovi za saniranje posledica poplava.

Jake oluje u Norveškoj i Danskoj

Oluja Hans preti Norveškoj, a jaka kiša je već počela, što je rezultiralo poplavom na jednom velikom parkingu za koji se nalazi izvan Osla. Kao posledica toga, nekoliko automobila na parceli je potopljeno.

Takođe, nakon što je doživela izuzetno vlažan jul, Danska nastavlja da trpi vreme koje više podseća na jesen nego na leto. Pljusak i oluja koji su počeli u nedelju, prvo su pogodili istočno ostrvo Bornholm, pre nego što su u ponedeljak stigli do glavnog grada Kopenhagena.

Tanjug AP/Frederik Ringnes/NTB Scanpix via AP

 

Dok su radnici bili zaokupljeni uklanjanjem oborenog drveta sa zida Tivolija, drugo drvo se srušilo prekoputa. Na sreću, na stazama nije bilo pešaka i biciklista kada je palo. 

Kombinacija zasićene zemlje i prisustva lišća na drveću čini ih sklonijim padanju, za razliku od češćih olujnih sezona tokom jeseni i zime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa