Evropa

Krivični procesi protiv 10 stranaca na Lezbosu, pomagali izbeglicama da ilegalno uđu u Grčku

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

19:00

Krivični procesi protiv 10 stranaca na Lezbosu, pomagali izbeglicama da ilegalno uđu u Grčku
Krivični procesi protiv 10 stranaca na Lezbosu, pomagali izbeglicama da ilegalno uđu u Grčku - Copyright Tanjug AP/Panagiotis Balaskas

veličina teksta

Aa Aa

Lokalne vlasti na ostrvu Lezbos u istočnom delu Egejskog mora, potvrdile su da su rade na pokretanju krivičnih postupaka protiv 10 stranih državljana, od kojih neke optužuju i za špijunažu, zbog navodnog pomaganja izbeglicama da ilegalno uđu u Grčku.

Policija na Lezbosu saopštila je da je istraga trajala nekoliko meseci i da je sprovedena u saradnji sa grčkom obaveštajnom službom i antiterorističkom radnom grupom, preneo je AP, navodeći da optužnice još nisu podignte, niti su javno identifikovani osumnjičeni.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i udruženja izbeglice više puta su optuživali Grčku za nezakonitu praksu poznatu kao odbacivanje, tj. vršenje deportacija izbeglica po hitnom postupku, a da im prethodno nije omogućeno da podnesu zahtev za azil.

Vlada u Atini odlučno je negirala ove optužbe, nazivajući ih "lažnim vestima", ali ističe da sprovodi redovne, temeljne patrole duž svojih kopnenih i pomorskih granica sa Turskom, koje su ujedno i spoljne granice Evropske unije.

Grčka je niz godina bila jedan od omiljenih ulaznih punktova ka EU za ljude koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom Istoku, u Africi i u Aziji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa