Region

Migranti zaobilaze Hrvatsku, ruta skrenula prema Srbiji - pokušavaju da uđu u Mađarsku

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

17/07/2021

-

16:12

Migranti zaobilaze Hrvatsku, ruta skrenula prema Srbiji - pokušavaju da uđu u Mađarsku
Migranti zaobilaze Hrvatsku, ruta skrenula prema Srbiji - pokušavaju da uđu u Mađarsku - Copyright AP/Panagiotis Balaskas

veličina teksta

Aa Aa

Pritisak migranata na hrvatsku granicu u prvih šest meseci ove godine oslabio je u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske. 

Podaci ukazuju na to da je migrantska ruta aktivnija u Srbiji, odakle migranti pokušavaju da uđu u Mađarsku, pa dalje u Sloveniju, piše Jutarnji list. 

Kako navode, zatišje neće potrajati ukoliko se nastavi eskalacija sukoba u Avganistanu i da bi dalje napredovanje talibana u toj zemlji moglo da postakne novi talas migracije tamošnjeg civilnog stanovništva prema Evropi.

Prema podacima hrvatskog MUP-a, u prvih šest meseci ove godine granična policija evidentirala je 7.434 nezakonita prelaska državne granice. Kako objašnajvaju to je 11,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su evidentirana 8.374. Najčešće je reč o izbeglicama iz Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije i Kosova. 

Ilegalni kampovi

U istom periodu ove godine slovenska policija beleži 3.343 ilegalna prelaska granice, što je za 34,8 odsto manje nego u istom razdoblju 2021. U Bosni i Hercegovini u ovom se trenutku nalazi oko 7.500 migranata, što je znatno manji broj nego prošlih godina.

MUP Srbije

 

Prema podacima BiH vlasti, u tamošnjim prihvatnim centrima smešteno je oko 50 odsto migranata manje nego prošle godine. U Srbiji je zvanično evidentirano oko 4.000 migranata, ali nezvanični broj je daleko veći. Migranti koji se nalaze u toj zemlji, umesto preko BiH, na teritoriju EU u sve većem broju pokušavaju da uđu preko Mađarske, pa je uz srpsko-mađarsku granicu uspostavljeno više ilegalnih kampova.

Jedan takav ovog meseca rasformirala je srpska policija. Da je pritisak na Mađarsku sve veći, potvrđuju i u hrvatskom MUP-u. Prema njihovim navodima, razlog smanjenja iregularnih prelazaka hrvatske granice jeste "učinkovita zaštita hrvatske spoljne granice koja je podstakla deo migranata na pronalaženje novih slabih tačaka na spoljnoj granici EU, odnosno premeštanje migranata iz BiH u Srbiju te pokušaji prelaska preko Rumunije i Mađarske“.

Da je pritisak na Mađarsku sve veći, ukazuju i podaci slovenske policije da je u prvih šest meseci ove godine znatno povećan broj ilegalnih pokušaja ulaska migranata iz Mađarske u Sloveniju.

Slovenci vraćaju

Kako Jutarnji list dalje navodi, sve je jača zaštita hrvatske spoljne granice i to ima i svoju cenu. U budžetu MUP-a za ovu godinu za suzbijanje nezakonitih migracija obezbeđeno je 52,850.000 kuna, a u prvih šest meseci evidentirani su i plaćeni troškovi u iznosu od 41,592.622 kune.

Dakle, u prvih šest meseci već je potrošeno oko 80 odsto budžetskih sredstava. Taj novac potrošen je na prekovremeni rad, terenski dodatak, smeštaj i prehranu policijskih službenika na spoljnoj granici te troškove goriva i održavanja vozila koja se koriste u nadzoru granice. U MUP-u kažu kako će navedeni troškovi biti plaćeni iz evropskih sredstava.

AP/Marko Drobnjakovic

 

Deo migranata ipak iz Hrvatske uspe da uđe u Sloveniju, a u privih šest meseci ove godine slovenska policija je u postupku readmisije u Hrvatsku vratila njih 1.590. U MUP-u tvrde kako je uglavnom reč o strancima koji u Hrvatskoj imaju status tražioca međunarodne zaštite i koji višekratno, a neki deset puta više, nezakonito prelaze odnosno pokušavaju da pređu granicu sa Slovenijom pa ih onda hrvatska ili slovenačka policija nakon hvatanja vraćaju u Hrvatsku.

S obzirom na to da je za većinu migranata Hrvatska isključivo tranzitna zemlja, većina njih zloupotrebljava institut međunarodne zaštite. To potvrđuje podatak da je u 2020. u Hrvatskoj podneto 1.655 zahteva za međunarodnu zaštitu, a 31. decembra 2020. godine u smeštajnim kapacitetima nalazilo se samo 325 tražitelja međunarodne zaštite.

Nadalje, do sedmog jula ove godine 1.263 osobe su izrazile nameru za međunarodnom zaštitom, dok se na isti dan, na različitim lokacijama, nalazi 448 osoba koje traže međunarodnu zaštitu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa