Evropa

Potresi nakon ubistva navijača u Atini: Grčka policija "prespavala" upozorenje iz Crne Gore o hrvatskim huliganima

Komentari

Autor: ERT, Kathimerini, Protothema/T.T.

09/08/2023

-

21:00

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Greške, nesporazumi i propusti. Ovim rečima bi se moglo objasniti zašto policija nije uspela da izađe na kraj sa huliganima koji su došli iz Hrvatske, napravili niz incidenata u atinskom kvartu Nea Filadelfia uoči utakmice između AEK-a i Dinama, što je kulminiralo time da jedna osoba bude ubijena, a osmoro povređeno. Do sada su privedena 94 hrvatska i šest grčkih navijača koji će se teretiti za teška krivična dela.

Kako se ispostavilo, grčka policija (ΕΛ.ΑΣ) je dobila relevantne informacije o dolasku navijača Dinama iz Zagreba, kako iz domaćih, tako i iz inostranih službi.

Poduprava za borbu protiv nasilja na sportskim terenima grčke policije, poslala je svim atinskim policijskim upravama izveštaj o dolasku "oko 100 dobrovoljno organizovanih navijača Dinama Zagreb (Bad Blue Boys)" u Atinu.

Kako saznaje "Proto thema", postojala je i relevantna naredba Službe za bezbednost Glavnog štaba upućena nadležnim policijskim upravama, u kojoj je zatraženo da im se odmah javi u slučaju da navijači uđu u zemlju.

Navijači Dinama su u Grčku stigli preko Albanije, nakon što su prošli Hrvatsku i Crnu Goru i Jonskim auto-putem nastavili put do Atine. Zatim su se, navodno, razbili u grupe kako bi ostali što manje uočljivi do konačnog napada.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

Povrh svega, više od 10 sati ranije crnogorske vlasti obavestile su grčke kolege o dolasku "rizičnih navijača" još u ponedeljak ujutru u 09.22 slanjem dokumenata na dve stranice u kojem se navodi da su navijači prešli granicu i krenuli put Atine.

"Poštovane kolege, 7. avgusta 2023. godine u periodu od 03:00 do 06:00 na graničnom prelazu Božaj, na izlasku iz Crne Gore, crnogorski policajci su proveravali državljane Republike Hrvatske - oko 120 mladih - za koje su pretpostavili da putuju u Grčku da gledaju fudbalsku utakmicu AEK - Dinamo Zagreb. Ova grupa je sledećim vozilima napustila Crnu Goru", navodi se u informacijama crnogorskih vlasti koje prenosi Proto thema, dodajući da se dalje navode marke automobila i njihove registarske oznake, kao i lični podaci hrvatskih državljana.

"Pale" prve smene u grčkoj policiji

Po nalogu ministra civilne zaštite Janisa Ikonomua, nakon ubistva dvadesetdevetogodišnjaka smenjeno je čak sedam istaknutih policijskih službenika, a najavljene su smene i drugih.

"Svi ćemo morati mnogo da radimo. ΕΛ.ΑΣ očigledno nije uspeo da predvidi i spreči tragičan događaj. Istraga se nastavlja", rekao je zamenik ministra nacionalne privrede i finansija, Nikos Papatanasis.

profimedia

 

"Potpuno je opravdano što su ministar i šef policije ogorčeni. Sve dok dolaze nove informacije o propustima, svi smo ogorčeni - ja sam ogorčen kao policajac. Nije moguće da neki policajci rade na tako površan način. Neki nisu ni znali za taj dokument Poduprave. Nisu ga ni pročitali. Hitan, poverljiv dokument, koji govori o tim ljudima, zločinačkoj organizaciji. Pa da su turske nacionalnosti, da li bi prešli granicu i stigli do Sintagme? Ovo je nedopustivo", rekao je za ERT predsednik Sindikata policije jugoistoične Atike Jorgos Kaliakmanis.

Policijske vlasti u Grčkoj su ponovo na oprezu jer postoje izveštaji da bi organizovani navijači iz Marseja, italijanskog Livorna i hamburškog Sent Paulija mogli da dođu u Grčku, u pokušaju odmazde za incidente u Nea Filadelfiji. Grčka policija je navela da u tom slučaju ima plan, i da su regrutovani vodovi policajaca iz čitavog regiona.

Istovremeno, hrvatski fudbalski klub Dinamo oglasio se danas saopštenjem u kojem tvrdi da za incidente i nerede u Atini uoči prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv AEK-a, najveću odgovornost snose grčka policija i predstavnici kluba iz Atine.

Evropska fudbalska unije (UEFA) je ranije zabranila da ovim utakmicama prisustvuju gostujući navijači.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

AEK je, s druge strane, sinoć od UEFA-e zatražio hitno i oštro kažnjavanje Dinama, smatrajući hrvatski klub odgovornim za napad svojih navijača na pristalice grčkog tima.

"Dinamo je više puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su za posledicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mesto u civilizovanom društvu i uvek ćemo da se borimo za istinske vrednosti, koje promoviše naš klub. Iskreno želimo da verujemo da slične poglede deli i naš rival AEK", navode iz zagrebačkog kluba i pozivaju na smirivanje tenzija, prenosi hrvatski Indeks.

Dinamo tvrdi da AEK diže tenzije i vrši pritisak na UEFA-u.

"Neshvatljivo je da AEK pokušava da ljudsku tragediju iskoristi za sopstvenu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Svima je jasno, osim predstavnicima AEK-a, da je Dinamo preduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne desi. Za sva dešavanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, odnosno grčka policija i AEK kao klub domaćin", navodi Dinamo.

Dinamo je na kraju podsetio na korake koje je šampion Hrvatske preduzeo uoči gostovanja u Atini sa ciljem prevencije eventualnog nasilja. U klubu iz Zagreba tvrde da su poslali dopis AEK-u u kome se naveli mogućnost dolaska hrvatskih navijača, ali dodaju da odgovor iz grčkog kluba nisu dobili.

Nastavlja se "češljanje Atine"

U međuvremenu, pod drakonskim merama obezbeđenja, uhapšeni, među kojima većinu čine Hrvati, privedeni su danas u Atini. Uhapšene su ukupno 104 osobe, navodi se u saopštenju policije. Kako navodi javni servis "ERT", za sada je poznato da su među uhapšenima 94 Hrvati i šestorica Grci.

Optužnica je podignuta protiv ukupno 104 okrivljena, a oni se terete za četiri krivična dela - zločinačko udruživanje, ubistvo iz nehata, izazivanje eksplozije i posedovanje eksploziva, kao i sedam prekršajnih prijava - remećenje javnog reda i mira, nanošenje telesnih povreda, oštećenje imovine, nasilje, ilegalno nošenje oružja, upotrebu oružja i posedovanje baklji.

Navodi se i da su saslušani Hrvati "držali jezik za zubima" i da su rekli da "nisu došli da prave incidente" već "psihološki podrže ekipu i gledaju meč iz kafića".

Među uhapšenima su i petorica Hrvata koja su nameravala da se ukrcaju na brod i otputuju za Italiju, a zatim drumskim putem stignu do Hrvatske. Takođe, u utorak oko 16 časova, na graničnom prelazu Kavkija priveden je devetnaestogodišnji Hrvat koji je bio u autobusu za Tiranu. On je, nakon što je saslušan u Janjini, uhapšen i odveden za Atinu.

Prema informacijama "ERT-a", najmanje 50 učesnika nereda još je u bekstvu. Iz tog razloga, policija je postavila blokade na svim državnim putevima i granicama, a vrše se i pretresi hotela i AirBnb smeštaja.

Takođe, tokom jučerašnjeg dana u Ambelokipiju uhapšeno je još devet Hrvata za koje se ispostavilo da nemaju nikakve veze sa grupom huligana, te su oni ubrzo pušteni na slobodu.

Istovremeno, od uhapšenih se uzima genetski materijal za DNK analize u pokušaju da se identifikuje počinilac ubistva dvadesetdevetogodišnjeg Mihalisa. Prikuplja se i materijal sa nadzornih kamera, kao i sav dostupan materijal koji je objavljen na internetu jer policija procenjuje da se među uhapšenima nalazi i počinilac ubistva.

Zaplenjena su i vozila kojima su Hrvati stigli u Grčku, a ispituju se i mobilni telefoni uhapšenih Hrvata zbog sumnje da su navijači nekog drugog grčkog tima kontaktirali sa navijačima Dinama.

"Radi se o pobratimljenim navijačima, pa će se analizirati pozivi koji su im upućeni kako bi se utvrdilo da li je bilo telefonske komunikacije između grčkih i stranih huligana. O njihovom dolasku bilo je postova na društvenim mrežama", rekli su izvori za "Proto thema".

Policija je uhapšene takođe grupisala prema ulogama za koje veruju da su imali u incidentima, navodi ERT.

Inače, od ukupno osmoro povređenih, u bolnici se još nalaze tri Grka i jedan Hrvat. Takođe, majka ubijenog Mihalisa prebačena je hitno u bolnicu nakon što je, prema navodima grčkih medija, doživela srčani udar kada je saznala za sinovljevu smrt.

Komentari (0)

Evropa