Region

Zbog ubistva u Atini uhapšen 19-godišnji Hrvat, grčka policija sprovodi istragu o propustima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list, Index.hr

08/08/2023

-

21:53

Zbog ubistva u Atini uhapšen 19-godišnji Hrvat, grčka policija sprovodi istragu o propustima
Zbog ubistva u Atini uhapšen 19-godišnji Hrvat, grčka policija sprovodi istragu o propustima - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Devetnaestogodišnji D. P. iz Hrvatske osumnjičen je da je u noći između ponedeljka i utorka u tuči fudbalskih navijača zagrebačkog Dinama i grčkog AEK-a ubio grčkog navijača  Mihalisa  Kacurisa (29), pišu grčki mediji.

D. P. je, tvrde, uhapšen na graničnom prelazu Kakavija kada je pokušao da napusti zemlju. Navodi se da se radi o glavnom osumnjičenom, prema policijskim izvorima na koje se pozivaju.

On je priveden i saslušan, a očekuje se da do srede ujutro bude prebačen u Atinu, gde će biti obavljeno glavno ispitivanje.

Portal Top Čenel dodaje da je na graničnom prelazu Kakavija danas zaustavljeno 10 Hrvata.

Još sedam ih je uhapšeno na Evzoniju, a u kombiju kojim su putovali pronađeni su noževi i palice, navodi Elefterotipos.

Prethodno je privedeno 98 navijača koji su svi odvedeni na DNA testiranje, budući da je, kako su naveli grčki mediji, ubica za kojim se tragalo ostavio je tragove na preminulom navijaču. 

Svi privedeni u sredu idu pred sudiju, kada će biti poznato hoće li na slobodu ili na mesec dana u istražni zatvor, prenosi Jutarnji.hr

Grčka policija pokrenula internu istragu

Oko 200 Hrvata uspelo je da doputuje u Atinu usprkos zabrani dolaska gostujućih navijača koju je propisala UEFA i uprkos tome što su nadležne službe o svemu bile obaveštene.

Načelnik štaba grčke policije najavio da će pokrenuti administrativnu istragu zbog neuspeha snaga bezbednosti na nacionalnom nivou da spreče huligane fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba da stignu u Atinu, uprkos upozorenju hrvatskih i crnogorskih vlasti najmanje dva dana unapred.

Huligani nisu zaustavljeni iako je navijačima Dinama bilo zabranjeno da prisustvuju utakmici njihovog tima protiv AEK-a u OPAP areni u Nea Filadelfiji, koja je trebalo da se odigra danas. Utakmica je zbog incidenta odložena, prenela je grčka agencija AMNA.

Poddirekcija grčke policije za kontrolu nasilja u sportskim zonama prenela je informaciju hrvatske bezbednosno-obaveštajne agencije da skoro 100 navijača zagrebačkog Dinama planira da otputuje u Grčku. 

Takođe, grčki portal Katimerini danas je objavio da je i policija Crne Gore obavestila grčke kolege da su ''rizični navijači'' iz Hrvatske prešli granicu Crne Gore i da, po svemu sudeći, preko Albanije putuju ka Atini, na utakmicu AEK - Dinamo.

Danima pre susreta na društvenim mrežamama moglo se videti da će navijači krenuti put Atine. HINA je izvestila i da su navijači AEK-a obavešteni o ovim dolascima i da su se organizovali u blizini OPAP Arene u Nea Filadelfiji.

Na osnovu ovih informacija, štab policije izdao je naređenje graničarima i solunskim zvaničnicima, ali je i pored upozorenja centrale i crnogorskih vlasti da su huligani proputovali ovu drugu zemlju, konvoj uspeo da prođe kroz Grčku ka Atini bez zaustavljanja.

 

 

Najveći deo grupe stigao je u oko 25 automobila do stanice 'Irini' na liniji 1 atinskog metroa (Isap), gde su se sastali sa grčkim navijačima Panatinaikosa s kojima su u "bratskim" odnosima, odakle su istom linijom krenuli do stanice 'Pefkakia', a zatim do Arene, ispred koje je došlo do sukoba.

Grčki ministar za zaštitu građana Janis Ojkonomu zatražio je danas razrešenje sedmorice policajaca i internu istragu o sukobu navijača atinskog AEK-a i zagrebačkog Dinama.

Koalicija radikalne levice Siriza osudila je danas ministra za zaštitu građana Janisa Ojkonomua jer nije podneo ostavku zbog, kako su rekli, "fijaska grčke policije" koji je rezultirao ubistvom mlade osobe u Nea Filadelfiji.

„U bilo kojoj drugoj zemlji Ojkonomu bi već podneo ostavku“, saopštila je glavna grčka opoziciona stranke, komentarišući incidente sa hrvatskim fudbalskim navijačima, koji su stigli u Atinu uprkos zabrani i nakon upozorenja grčkoj policiji hrvatskih i crnogorskih vlasti, prenosi grčka agencija AMNA.

Kako se dodaje u saopštenju, ministar se ni na koji način "ne smatra politički odgovornim za fijasko grčke policije, koji je rezultirao grubim ubistvom mlade osobe u Nea Filadelfiji“ u ponedeljak uveče, uoči sada odloženog meča između AEK-a i Dinama iz Zagreba.

„Pored ravnodušnosti, inertnosti i nesagledive nekompetentnosti, Ojkonomuu se može pripisati i neodgovornost, koja povećava nesigurnost građana nakon šokantnih događaja od ponedeljka“, saopštila je stranka.

Podsetimo, u Atini su se sinoć sukobile pristalice fudbalskih klubova AEK iz grada domaćina i Dinama iz Zagreba. Grk (29) preminuo je od više uboda nožem zadobijenih tokom tuče više desetina navijača koja se dogodila dan pre utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na stadionu AEK-a u atinskom predgrađu Nea Filadelfija.

Zbog povreda su zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a policija je uhapsila 98 osoba, preneli su grčki mediji. Grčki mediji navode da su sukob izazvali navijači Dinama.

Komentari (0)

Evropa