Evropa

RAT U UKRAJINI Izdata naredba za obaveznu evakuaciju iz grada Kupjanska i okoline

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2023

-

07:43

RAT U UKRAJINI Izdata naredba za obaveznu evakuaciju iz grada Kupjanska i okoline
RAT U UKRAJINI Izdata naredba za obaveznu evakuaciju iz grada Kupjanska i okoline - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 533. dan rata u Ukrajini. Broj nastradalih u ruskom raketnom napadu na Pokrovsk i dalje raste, dok ukrajinski zvaničnici prijavljuju napad na Zaporožje u kome takođe ima žrtava. Sa druge strane, ruske vlasti tvrde da su oborena dva ukrajinska drona na putu ka Moskvi i optužuju Kijev da je pokušao da napadne nuklearku u Zaporožju što ukrajinski zvaničnici negiraju.

Ključni događaji: 

  • Kijev: Jedna osoba poginula, a 14 povređeno u granatiranju hotela u Zaporožju
  • Ukrajina naredila obaveznu evakuaciju civila iz područja u kojima Rusija pojačava napade
  • Broj poginulih u Pokrovsku porastao na devet
  • Ukrajinski zvaničnici tvrde da se pravi baza za Vagner grupu u Belorusiji
  • Ruski zvaničnici: Oborena dva drona na putu ka Moskvi
  • Šojgu: Zapad rasporedio oko 360.000 vojnika u blizini granice Rusije i Belorusije
  • SAD uvele sankcije protiv Belorusije na godišnjicu predsedničkih izbora

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.30 Zelenski: Jedna osoba poginula, a 14 povređeno u granatiranju hotela u Zaporožju

Jedna osoba je poginula, a njih 14, od kojih je dvoje dece, je povređeno nakon što je ruski projektil pogodio hotel u gradu Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

''Grad svakodnevno pati od ruskog granatiranja. Požar je izbio u civilnoj zgradi nakon što su je okupatori pogodili projektilom'', rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na fotografijama koje su podelili zvaničnici vide se razbijeni automobili i teško oštećen četvorospratni hotel Rajkarc na obali reke Dnjepar, prenosi Rojters.

Agencija podseća da je to drugi napad na Zaporožje poslednjih dana, nakon što su dve žene i muškarac poginuli, a devet osoba ranjeno u jučerašnjem ruskom raketnom napadu.

 

19.55 Ukrajina naredila obaveznu evakuaciju civila iz područja u kojima Rusija pojačava napade

Vlasti u Kupjanskom okrugu u oblasti Harkov saopštile su da moraju da reaguju zbog "stalnog ruskog granatiranja" u toj oblasti i da će stanovnici dva grada i 35 sela na severoistoku zemlje biti evakuisano, prenosi BBC. U saopštenju se navodi da se lokalno stanovništvo premešta u "bezbedne regione" Ukrajine. 

Rusija tvrdi su njene trupe zauzele deo teritorije u toj oblasti, dok iz Ukrajine navode da su ruski napadi odbijeni.

18.45 Bajden će zatražiti od Kongresa 13 milijardi dolara za Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden zatražiće danas od Kongresa da obezbedi više od 13 milijardi dolara hitne pomoći za Ukrajinu, rekao je neimenovani dobro obavešten izvor. 

Očekuje se da će Bela kuća takođe zatražiti 12 milijardi dolara za dopunu federalnih fondova za vanredne situacije, rekao je izvor za AP. Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost više puta su govorili da će SAD pružati pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno da oslobodi teritorije.

16.57 Bogomaz: U granatiranju ruske oblasti Brjansk poginula dva civila, dva povređena

U ukrajinskom granatiranju sela Čausi u Brjanskoj oblasti, dva civila su poginula, a dva su povređena, naveo je danas guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

"Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Čausi, Pogarski okrug. Nažalost, od posledica granatiranja jedan muškarac je poginuo, a dva meštana su povređena. Povređeni su prebačeni u okružnu bolnicu, gde dobijaju svu neophodnu medicinsku negu", napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Kasnije je guverner saopštio da je još jedan muškarac preminuo od zadobijenih rana. 
Prema rečima guvernera, u granatiranju je oštećena imovina poljoprivrednog preduzeća. 
Na licu mesta su operativne i hitne službe.

14.47 Izdata naredba za obaveznu evakuaciju iz grada Kupjanska i okoline

Lokalne vlasti oko ukrajinskog grada Kupjanska u oblasti Harkov, izdale su danas naredbu za obaveznu evakuaciju iz grada i okolnih područja zbog intenzivnog ruskog granatiranja te oblasti, javlja CNN.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala napore da ponovo zauzme Kupjansk, koje su ukrajinske snage preuzele u septembru. U naredbi se navodi da je najavljena obavezna evakuacija za stanovnike grada, kao i Zaoskilja, koji se nalazi na istočnoj obali reke Oskol.

Ruski jurišni timovi poboljšali su svoje pozicije u Kupjansku, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, preneo je TASS.

13.12 Ukrajinska mornarica: Počeo da radi privremeni crnomorski humanitarni koridor

Ukrajinska mornarica saopštila je da je novi privremeni crnomorski "humanitarni koridor" počeo danas sa radom i da se očekuje da će ga prvi brodovi koristiti za nekoliko dana.

Portparol ukrajinske mornarice Oleh Čalik izjavio je za Rojters da će koridor koristiti komercijalni brodovi za žito i poljoprivredne proizvode, koji su blokirani u ukrajinskim crnomorskim lukama. 

On je istakao da je danas počeo sa radom novi privremeni humanitarni koridor.
"Koridor će biti veoma transparentan, stavićemo kamere na brodove i biće pokazano da je ovo čisto humanitarna misija i da nema vojnu svrhu", rekao je Čalik.

Mornarica je u posebnom saopštenju navela da rizik predstavljaju mine u Crnom moru i vojna pretnja Rusije.

13.03 Oštećeno obdanište u ukrajinskom granatiranju Donjecka

U ukrajinskom granatiranju oštećeno je obdanište u Donjecku, napisalo je danas na aplikaciji Telegram predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine.

"Primljene su informacije o šteti kao rezultatu ukrajinskog granatiranja grada Donjecka - Dečjeg vrtića br. 397, duž Treneve ulice", u severnoj, Kijevskoj oblasti grada, navodi se u objavi, prenela je agencija RIA Novosti.

10.27 Pogledajte prilog Euronews Srbija o dešavanjima u Ukrajini

Euronews TV

09.28 Nuklearna elektrana Zaporožje izgubila kontakt sa spoljnim dalekovodom

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koju je okupirala Rusija, ponovo je noćas izgubila vezu sa poslednjim preostalim glavnim spoljnim dalekovodom i prebačena je na rezervu, saopštila je u četvrtak državna energetska kompanija Energoatom.

Rojters prenosi da je Energoatom saopštio da je najveća evropska nuklearna elektrana na ivici prestanka sa radom, jer je rezervni vod imao manje od polovine snage glavnog dalekovoda.

"Takav režim je težak za reaktorsko postrojenje, njegovo trajanje je ograničeno i može dovesti do kvara glavne opreme energetskog bloka", navodi Energoatom na Telegramu.

09.05 Poljska planira da prebaci do 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

Poljska planira da prebaci do 10.000 dodatnih vojnika na granicu sa Belorusijom kako bi podržala graničnu stražu, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Mariuš Blaščak.

"Na granici će biti oko 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 direktno podržavati Graničnu stražu, a 6.000 će biti u rezervnom sastavu. Pomeramo vojsku bliže granici sa Belorusijom, kako se agresor ne bi usudio da nas napadne", rekao je ministar u intervjuu za javni radio.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Maćiej Vasik rekao je u sredu da će Poljska poslati 2.000 dodatnih vojnika na svoju granicu sa Belorusijom.

08.40 Suspiljne: U Sumskoj oblasti noćas 28 eksplozija

Suspiljne, ukrajinski državni emiter, javlja da je tokom noći zabeleženo 28 eksplozija u oblasti Sumi zbog ruskog granatiranja, ali da nema prijavljenih žrtava.

08.13 Britansko ministarstvo odbrane: Ruske vlasti ograničavaju VPN

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj dnevni izveštaj o ratu u Ukrajini, u kom piše da su ruske vlasti pojačale napore da građanima blokiraju pristup virtuelnim privatnim mrežama (VPN), koje im omogućavaju da zaobiđu ograničenja na internetu.

"Izveštaji sugerišu da su mnogi od najpopularnijih VPN-ova postali neupotrebljivi u nekim regionima Rusije. VPN-ovi su veoma popularni u Rusiji, uprkos tome što su ilegalni od 2017. Oni omogućavaju korisnicima pristup objektivnim međunarodnim izvorima vesti, uključujući i rat u Ukrajini", navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije u tvitu.

 

 

07.30 Guverner Rovenjske oblasti: Rusija uništila skladište goriva

Ruski dronovi uništili su jutros skladište goriva u Rovenjskoj oblasti na zapadu Ukrajine, objavio je regionalni guverner Vitalij Koval na Telegramu. Nije bilo žrtava u napadu, dodao je, stojeći ispred zapaljenog mesta na snimku.

07.00 Ruski zvaničnici: Oborena dva drona koja su ciljala Moskvu

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dve bespilotne letelice usmerene ka Moskvi, saopštio je danas gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

"Oko četiri sata ujutru, Rusko ratno vazduhoplovstvo je oborilo dva vojna drona koja su bila na putu ka Moskvi. Jedan je oboren u Kaluškoj oblasti, a drugi blizu, iznad federalnog auto-puta", napisao je Sobjanin na Telegramu.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da su "osujećeni pokušaji Ukrajine da izvrši terorističke napade dronovima". Pored dronova koji su ciljali Moskvu, ruske snage su jutros oborile još devet bespilotnih letelica.

"Iznad teritorija Kaluške i Moskovske oblasti, kao i grada Sevastopolja, osujećeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu. Dodaje se da u osujećenim napadima nije bilo žrtava i materijalne štete.

06.55 Zelenski: Tri osobe poginule u ruskom napadu na Zaporožje

Najmanje tri osobe poginule su u ruskom napadu na grad Zaporožje, izjavio je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

"Zaporožje. Još jedan napad ruskih terorista. Do sada je prijavljeno da su tri osobe poginule", naveo je Zelenski na Telegramu. Na snimku koji je objavio ukrajinski predsednik vidi se dim kako se uzdiže iznad teško oštećenih zgrada pored crkve, koje gore. Sekretar gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev rekao je da je Rusija pogodila stambeni deo grada.

06.41 SAD uvele sankcije protiv Belorusije na godišnjicu predsedničkih izbora

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je juče da su SAD uvele sankcije protiv Belorusije, koje se odnose na pojedince i entitete koji, kako se navodi, omogućavaju represiju predsednika Aleksandra Lukašenka i ruski rat protiv Ukrajine.

06.35 Jedna osoba preminula nakon eksplozije u fabrici kod Moskve, više od 50 povređenih

Jedna žena, koja je povređena prilikom eksplozije u skladištu sa pirotehničkom opremom u Sergijevom Posadu, kod Moskve, preminula je u bolnici, dok je više od 50 ljudi povređeno, juče su saopštile gradske vlasti. Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je 56 ljudi zatražilo pomoć nakon eksplozije, prenose RIA Novosti. 

Do eksplozije je došlo u pogonu Optičko-mehaničke fabrike Zagorsk u Sergijevom Posadu kod Moskve. Ruska agencija Tass ranije je objavila da do nesreće nije došlo zbog napada dronom, već da je odgovoran ''ljudski faktor''. Optičko-mehanička fabrika Zagorsk je vodeći proizvođač optičkih i elektronskih uređaja koje koriste policija i zdravstveni radnici. 

06.21 Ruski zvaničnici: Oborena dva drona na putu ka Moskvi

Dva drona koja su krenula ka Moskvi su oborena, saopštili su juče ruski zvaničnici, okrivivši Ukrajinu za ovaj najnoviji napad usmeren na prestonicu.

"Zabeležen je pokušaj dve borbene bespilotne letelice da ulete u grad. Obe su oborene od strane PVO. Na licu mesta su bile službe Hitne pomoći", naveo je na Telegramu gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, mada nije napisao da li ima povređenih. 

06.10 Zelenski: Broj poginulih u Pokrovsku porastao na devet

Broj poginulih u dva ruska raketna napada na grad Pokrovsk na istoku Ukrajine povećao se na devet, povređene su 82 osobe, a srušeni su i apartmani i popularni hotel, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Komentari (0)

Evropa