Evropa

Beloruska opozicija u Varšavi tri godine posle neuspešnog svrgavanja Lukašenka: "Želimo da naša zemlja bude slobodna"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

22:14

Beloruska opozicija u Varšavi tri godine posle neuspešnog svrgavanja Lukašenka: "Želimo da naša zemlja bude slobodna"
Beloruska opozicija u Varšavi tri godine posle neuspešnog svrgavanja Lukašenka: "Želimo da naša zemlja bude slobodna" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više stotina Belorusa, protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka, prodefilovalo je  ulicama Varšave, glavnog grada Poljske, povodom treće godišnjice neuspešnog pokušaja da se Lukašenko svrgne s vlasti na predsedničkim izborima, za koje su tvrdili da su bili namešteni.

Građani Belorusije su protestovali mesecima nakon što je Lukašenko objavio da je pobedio na predsedničkim izborima 9. avgusta 2020. godine, podseća Rojters.

profimedia

 

Zapadne zemlje su podržale zahtev demonstranata da se izvrši miran transfer vlasti, a potom su Belorusiji uvedene sankcije.

Lukašenkove snage bezbednosti nasilno su se obračunavale sa demonstrantima što je izazvalo masovni egzodus Belorusa, od kojih su mnogi pronašli svoj novi dom u susednoj Poljskoj, navodi agencija.

"Ovo je veoma važan dan. Navršile su se tri godine od početka naših protesta protiv Lukašenka koji je pokrao predsedničke izbore. Želimo da naša zemlja bude slobodna, da ljudi mogu slobodno da izaberu svog predsednika", izjavila je 54-godišnja Beloruskinja, doktorka Svetlana Mišurova.

profimedia

 

U Varšavi je i liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska (40) koja je u avgustu 2022. godine oformila je samoproglašenu vladu u egzilu  i otvorila više od 20 alternativnih ambasada i informativnih centara u inostranstvu. 

Tihanovska je, na skupu u hotelu u Varšavi pred nekoliko stotina aktivista, pozvala opozicione snage u inostranstvu da se ujedine i podrže stvaranje pokreta "Nova Belorusija". 

Tihanovska, bivša nastavnica engleskog jezika, koja je pobegla iz Belorusije nakon predsedničkih izbora 2020. godine, rekla je da će opozicija tražiti međunarodno priznanje za alternativne pasoše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa