Evropa

Žarište prebačeno na dva ukrajinska sektora: Kijev zauzeo teritoriju nad Bahmutom, teške borbe u Kupjansku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Ukrinform

11/08/2023

-

12:54

Žarište prebačeno na dva ukrajinska sektora: Kijev zauzeo teritoriju nad Bahmutom, teške borbe u Kupjansku
Žarište prebačeno na dva ukrajinska sektora: Kijev zauzeo teritoriju nad Bahmutom, teške borbe u Kupjansku - Copyright Tanjug/AP Photo/Libkos, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske snage su ponovo zauzele teritoriju iznad Bahmuta i uspešno okružuju ruske trupe u gradu, rekli su zvaničnici ministarstva odbrane u Kijevu. Zamenica ministra Hana Malijar je, međutim, upozorila na "košmarnu" situaciju dalje na severu, nakon što za 12.000 civila u regionu Harkova naređena evakuacija. 

U intervjuu za "Gardijan", Malijar je rekla da ruski vojnici više ne mogu da se kreću po Bahmutu u istočnom regionu Donjecka i da je postignut "napredak u zaobilaženju neprijateljskih snaga nakon meseci smrtonosne bitke".

S obzirom na to da je Ukrajina napredovala na periferiji grada, Malijar tvrdi da je Rusija nastojala da odvuče njihove borbene jedinice napadom na Harkovsku oblast nad kojom su povratili kontrolu prošlog septembra.

Ukrajinske vlasti su u četvrtak naredile obaveznu evakuaciju hiljada civila iz 37 gradova i sela u okrugu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti severno od Bahmuta. Lokalna vojna uprava opisala je naredbu za evakuaciju kao "obaveznu", ali je rekla da ljudi mogu ostati ako potpišu dokument u kojem se navodi da će to učiniti na sopstveni rizik.

"S obzirom na tešku bezbednosnu situaciju i sve veću količinu granatiranja od strane ruskih terorističkih snaga u Kupjansku, imate priliku da se evakuišete na bezbednije mesto", saopštila je gradska uprava.

Stanovnicima je rečeno da se evakuišu u Harkov, na zapadu, gde će imati mogućnost da se presele u bezbednije regione, a deca, starije osobe i oni koji su posebno bolesni su pozvani da odu.

Ukrajina fokusirana na jug, Rusija na istok

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njeni vojnici "poboljšali svoju poziciju" na tom području. Kako je Malijar objasnila, glavni fokus ukrajinske vojske je jug, dok su Rusi fokusirani na istok.

"Rusi se infiltriraju u dve glavne oblasti – Kupjansk i Liman. Tamo je noćna mora. U pravcu Bahmuta na severu, Rusi napadaju. Napadamo na južnom krilu Bahmuta", dodala je Malijar u saopštenju.

"Zašto Rusi to rade? U Bahmutu smo dobro napredovali na oba boka. Tamo smo zauzeli skoro sve ključne visove. Rusi su tu bili zarobljeni, nisu mogli da izađu i sada ne mogu da se kreću po gradu, jer ga granatiramo sa visina", istakla je ona.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Pogled na Bahmut, 22. jun 2023. godine

Navela je da se ruske snage takođe bore žestoko da povrate selo Staromajorske, južnije u Donjeckoj oblasti. Njegovo oslobođenje prošlog meseca pozdravio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Vojnici koji se bore u selu rekli su da su poslednjih dana bili pod stalnim granatiranjem, a Malijar je istakla da ukrajinske snage ipak "idu dalje" u pokušaju da povrate kontrolu nad sledećim selom.

"Ukrajinske oružane snage kreću napred ka selu Urožajne. Ključni zadatak Rusa je da nas svim sredstvima zaustave, dok je naš zadatak da idemo napred. Iscrpljenost se nastavlja. Ovaj sukob može brzo da se završi. Ako je jedna strana slaba, onda će druga brzo pobediti. Ali kada su obe strane jake, to ne može biti brzo", rekla je Malijar.

Teške borbe u sektoru Kupjanska

O tome kakvo je stanje na terenu, makar iz ukrajinske perspektive, detaljno je za ukrajinske medije govorio portparol istočne vojne komande Ukrajine Serhij Čerevatji.

"Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu u sektoru Bahmut, dok u sektoru Kupijanska neprijatelj pokušava da probije odbranu ukrajinskih trupa", rekao je juče Čerevatji, prenela je agencija Ukrinform.

"Danas, na istočnom frontu, neprijatelj ne može da deluje preko naših položaja. On deluje samo sa udaljenih položaja. Iznosi oko 20 udara dnevno, a po pravilu su to ili jurišni helikopteri Mi-24, zatim Ka-52, Su-25 ili noviji Su-35. Ovo je moćna udarna snaga, ali nije ključna, i sa njom se dobro nosimo“, rekao je Čerevatji.

Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci trenutno više smeta raketna artiljerija, ali odbrambene snage nastavljaju borbe u sektoru Bahmuta.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

 

"Ostala su nam dva ključna sektora - prvi je sektor Bahmut, gde naše trupe vrše veliki pritisak na neprijatelja, uništavajući njegovo ljudstvo i opremu. Neprijatelj je napao naše položaje 580 puta u u protekla 24 sata. Tokom borbi na pravcu Bahmuta ubijeno je 56 okupatora, ranjeno 104, a zarobljeno pet", rekao je Čerevatji.

Govoreći o drugom sektoru, Kupjansku, on je istakao da "Rusija pokušava da probije ukrajinsku odbranu, ali odluka da se ojača ovaj pravac omogućava ukrajinskim snagama da drže situaciju pod kontrolom".

"Kupjansk je sektor gde neprijatelj pokušava da preuzme inicijativu, da deluje agresivno i probije našu odbranu. Međutim, zbog niza mera koje su preduzete, uključujući i činjenicu da je komandant radio direktno u ovoj oblasti, naredbe su date, a odbrana je ojačana. Situacija je, iako teška, pod kontrolom", naveo je on.

"Znamo kakve su jedinice neprijatelja, njihove komandante, njihove namere, pa delujemo tako da poremetimo njihove planove", dodao je Čerevatji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa