Evropa

Hapšenje u Nemačkoj još jednom upalilo crvenu lampicu: Upozorenja na "agresivne ruske špijunske operacije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, DW

10/08/2023

-

20:00

Hapšenje u Nemačkoj još jednom upalilo crvenu lampicu: Upozorenja na "agresivne ruske špijunske operacije"
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija uhapsila je službenika Bundesvera u sredu u Koblencu, na zapadu zemlje, zbog sumnje da je radio kao ruski špijun. 

Kako je saopštilo Savezno tužilaštvo, uhapšeni je osumnjičen da je radio za stranu obaveštajnu službu i sada je u pritvoru. Pretreseni su njegov stan i radno mesto.

Navodno, od maja ove godine je nekoliko puta kontaktirao ruski konzulat u Bonu i rusku ambasadu u Berlinu "na sopstvenu inicijativu", nudeći saradnju sa njima, saopštile su vlasti. Pritom, navodi se da je informacije iz svojih profesionalnih aktivnosti prenosio ruskim obaveštajnim službama.

Uhapšeni muškarac je nemački državljanin po imenu Tomas H, radnik Kancelarije za opremu, informacione tehnologije i upotrebu Bundesvera, odnosno nemačkih oružanih snaga, preneo je "Politiko"

Njegova pozicija se tretira kao "osetljiva", jer joj je svrha opremanje nemačke vojske efikasnom i bezbednom odbrambenom tehnologijom.

Nemački ministar pravde Marko Bušman zahvalio se bezbednosnim vlastima na Tviteru napisao da "policija i dalje ostaje budna"

Upozorenja na "agresivnu" rusku špijunažu

Ovo nije prvi slučaj da se sumnja u rusku špijunaža među nemačkim vlastima vezanim za bezbednost. Prošlog decembra, jedan službenik nemačke spoljne obaveštajne službe uhapšen je i optužen da je prenosio državne tajne ruskoj obaveštajnoj službi.

U junu, nemačka obaveštajna služba BfV je upozorila na "agresivne ruske špijunske operacije", navodeći da Kremlj ima "povećan interes za prikupljanje informacija".

Tanjug AP/Thomas Banneyer/dpa via AP

 

"U budućnosti se može očekivati tajnija i agresivnija ruska špijunska operacija, kao i aktivnosti u sajber prostoru koje potiču iz Rusije", navodi se u saopštenju, preneo je nemački list DW.

U izveštaju se navodi o da ruske obaveštajne službe pokušavaju da "dovedu nove zaposlene u Nemačku".

Nemačka je sredinom aprila proterala izvestan broj ruskih diplomata zbog zabrinutosti za špijunažu, nakon čega je Moskva naredila da više od 20 nemačkih diplomata napusti Rusiju.

Mesec dana kasnije, Rusija je postavila ograničenje od 350 pripadnika nemačkog osoblja u zemlji, efektivno proteravši stotine članova diplomatskih misija i drugih institucija. Kao odgovor, Berlin je naredio zatvaranje četiri od pet konzulata Rusije u Nemačkoj.

Akcija ukrajinskog SBU u Pokrovsku

Ovo je drugi put za nekoliko dana da se u javnosti pojavljuju informacije o osobama za koje se smatra da su ruski špijuni. 

Nedavno je u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Pokrovska stradalo devet osoba, ali je ukrajinska obaveštajna služba SBU rekla da su istovremeno i uhapšene najmanje tri žene iz ovog grada koje su, kako se navodi, bile "deo tajne mreže ruskih agenata".

One su, sumnja se, prenosile informacije o kretanjima ukrajinskih borbenih aviona, osoblja i vojnih vozila. Kako je naveo SBU, ove žene su "šetale po području i tajno fotografisale ukrajinske objekte".

Tvrdnje su usledile samo dan nakon što je špijunska agencija saopštila da je još jedna Ukrajinka privedena i optužena za prikupljanje obaveštajnih podataka o julskoj poseti Zelenskog Nikolajevu, gradu blizu jugoistočne linije fronta, zbog navodnog pokušaja atentata na predsednika i pomaganju u izvođenju "velikog vazdušnog napada" na region.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

Posledice napada na Pokrovsk

Kako prenosi CBS, tvrdnje ukrajinske službe, barem geografski, imaju smisla. Istočni deo Donejcke oblasti graniči se sa Rusijom, a što se dalje ide na istok, to je među lokalnim stanovništvom više istorijske sklonosti prema Moskvi.

"Posebnost ove neprijateljske grupe bila je u tome što su je činile isključivo lokalne žene koje su podržavale oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju SBU, u kom se otkrivaju hapšenja.

Navodi se i da su ove žene "istovremeno radile za rusku službu FSB, kao i za druge agencije i plaćeničku Vagner grupu.

Ukrajinska SBU je tvrdila da su žene uhapšene ove nedelje bile "u pripravnosti", i da čekaju naređenja iz Moskve još pre nego što je invazija uopšte pokrenuta u februaru 2022. godine.

Komentari (0)

Evropa