Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina traži pomoć za uklanjanje miliona mina na jugu i istoku zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2023

-

08:54

RAT U UKRAJINI Ukrajina traži pomoć za uklanjanje miliona mina na jugu i istoku zemlje
RAT U UKRAJINI Ukrajina traži pomoć za uklanjanje miliona mina na jugu i istoku zemlje - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 536. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim delovima Donjecke oblasti, saopštila je Rusija. Navodi i da su oboreni ukrajinski dronovi iznad Kurske i Belgorodske oblasti. Rusija prinudno zaustavila teretni brod u Crnom moru, ispaljeni hici upozorenja. Nemački "Rajnmetal" najavio isporuke dronova nove generacije Ukrajini.

Ključni događaji:

  •  Šolc se založio za diplomatsko rešenje okončanja rata u Ukrajini
  • Ukrajinski graničari postavili novi granični znak na Zmijskom ostrvu
  • Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svetu, potrebna pomoć
  • Zalužni se u Kijevu sastao sa načelnikom britanskog štaba odbrane
  • Sastanak Erdogana i Putina krajem avgusta ili početkom septembra
  • Ruski MIP osudio teroristički napad na Krimski most, obećao odgovor
  •  Avion Su-30 srušio se tokom trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti
  • Obnovljen putnički saobraćaj na Krimskom mostu 

          Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

20.24 Kalašnjikov testirao novi izviđački sistem u ratnoj zoni u Ukrajini

Koncern „Kalašnjikov” testirao je novi izviđački sistem „Kvasimahta” u ratnoj zoni u Ukrajini, izjavio je predsednik kompanije Alan Lušnjikov. Kako je saopšteno iz kompanije, sistem uključuje veliki kvadrokopter - platformu za podizanje koja se napaja električnom energijom iz kabla sa zemlje. 
Taj sistem može da lebdi u vazduhu najmanje 24 sata, dok na njega ne utiče elektronski i radio talasi, prenose RIA Novosti.

Radna visina dron-platforme je do 100 metara, a može da podigne opremu do dva kilograma u vazduh.  Sistem takođe omogućava video nadzor u optičkom i infracrvenom opsegu.

Lušnjikov je rekao da se sistem veoma dobro pokazao na praktičnom testiranju, u zoni "specijalne vojne operacije". Dodao je da će Kalašnjikov novi sistem ponuditi državnom kupcu.

19.47 Šolc se založio za diplomatsko rešenje okončanja rata u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc založio se danas za diplomatsko rešenje za okončanje rata u Ukrajini, istakavši da su sadašnji razgovori veoma važni i da bi mogli da omoguće mir. U intervjuu za ZDF, on je rekao da su prošlonedeljni mirovni pregovori u Saudijskoj Arabiji bili veoma važni. 

"Doduše, oni su samo početak, ali to je ipak nešto veoma posebno", istakao je on.

Šolc je rekao da je u razgovorima pored zemalja Latinske Amerike i Afrike učestvovala i Kina, što bi mogao biti način da se omogući mir.

"Zbog toga ima smisla da nastavimo sa ovim razgovorima, jer, vrlo konkretno, oni povećavaju pritisak na Rusiju da shvati da je na pogrešnom putu i ​​da treba da povuče trupe i omogući mir", naglasio je on.
Šolc nije isključio isporuku krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini. 

18.55 Ukrajinski graničari postavili novi granični znak na Zmijskom ostrvu

Ukrajinski graničari postavili su novi granični znak na Zmijskom ostrvu u Crnom moru ovoga vikenda u znak podsećanja na početak ruske invazije kada je ukrajinski ratni brod odbio da se preda.

"Sledeći granični znak biće postavljen na našem ukrajinskom Krimu pošto ga odbrambene snage Ukrajine oslobode", rekao je načelnik granične službe Serhij Dejneko na video snimku na Fejsbuku.

Prethodni granični znak uništili su ruski okupatori, rekao je Dejneko, preneo je Rojters.

Dva ukrajinska projektila pogodila su 14. aprila 2022. ruski ratni brod kod Zmijskog ostrva. Rusija je saopštila da je tada poginuo jedan mornar, dok zapadni stručnjaci kažu da veruju da je oko polovina posade od oko 450 mornara izgubila život. Rusija je 30. juna te godine napustila Zmijsko ostrvo nakon što je imala gubitke pokušavajući da ga odbrani, a svoje povlačenje je nazvala "gestom dobre volje". 

 


18.15 Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svetu, potrebna pomoć

Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je istakao za "Gardijan" da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.
Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Ministar je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje koju već pružaju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

14.20 Ministarstvo odbrane Rusije: Uništena četiri drona iznad Belgorodske i Kurske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas najmanje četiri ukrajinska drona iznad zapadnih regiona Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Iznad Belgorodske oblasti oborena su tri drona i još jedan iznad regiona Kursk, navelo je Ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

U incidentima nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta, dodalo je Ministarstvo.

13.50 Najmanje 500 dece poginulo u Ukrajini

Najmanje 500 dece je poginulo od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštilo je danas tužilaštvo u Kijevu.

Ranjeno je oko 1.100 dece, ali je stvarni broj žrtava verovatno veći, jer vlasti nastavljaju da istražuju događaje u ratnoj zoni, na području koje je Ukrajina oslobodila, kao i teritoriji pod ruskom okupacijom, navelo je tužilaštvo.

Najviše dece je poginulo na istoku Ukrajine, u blizini linije fronta, u oblastima Donjeck i Harkov. Slede ih, po broju žrtava, Kijev i Herson, na jugu zemlje, javlja DPA.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je u današnjem artiljerijskom napadu na dva sela u oblasti Herson poginulo sedam civila, uključujući bebu, njene roditelje i dvanaestogodišnjeg brata, navodi AFP.

12.30 Rusija prinudno zaustavila teretni brod u Crnom moru, ispaljeni hici upozorenja

Patrolni brod ruske Crnomorske flote jutros je prinudno zaustavio teretni brod u jugozapadnom delu Crnog mora, koji je bio na putu za Ukrajinu, a nije reagovao na upozorenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jutros oko 6.40 sati po moskovskom vremenu, u jugozapadnom delu Crnog mora, patrolni brod Crnomorske flote 'Vasilij Bikov', koji je vršio kontrolu plovidbe, otkrio je teretni brod 'Sukra Okan' pod zastavom Palaua, koji je plovio ka ukrajinskoj luci Izmail", navedeno je u saopštenju.

Kapetan teretnog broda nije odgovorio na zahtev da zaustavi plovilo kako bi bila obavljena provera da li prevozi zabranjenu robu, pa je zato sa ruskog vojnog broda otvorena vatra upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja, prenosi list Izvestija.

Radi provere plovila, sa ruskog vojnog broda podignut je helikopter Ka-29 sa grupom ruskih vojnika, koji su se iskrcali na brod kada je stao.

Nakon završenog pregleda, plovilo "Sukra Okan" nastavilo je kretanje ka luci Izmail, navodi rusko Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 19. jula da će, nakon što je prestao da važi sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru, svi brodovi koji plove ka ukrajinskim lukama u Crnom moru biti smatrani za potencijalne prevoznike vojnog tereta.

12.00 Rusija: Ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim delovima Donjecke oblasti

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim delovima Donjecke oblasti, gde su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u delovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gde su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora, prenosi Rojters.

"Posle najteže i najkrvavije dvonedeljne bitke, neprijatelj je uspeo da prodre i učvrsti svoje pozicije u severnom delu Urožajne", rekao je Rogov i istakao da ruski vojnici i dalje kontrolišu južni deo Urožajne.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je cilj ukrajinskih snaga preuzimanje kontrole nad gradom Staromlinovka.

Tanjug AP/Libkos

 

11.30 Ministarstvo odbrane Rusije: Uništena dva drona iznad Kurske i Belgorodske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinski dron oboren iznad Kurske oblasti i da nema povređenih.

Dron je oboren oko 11.30 sati po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Prethodno je rusko Ministarstvo saopštilo da je iznad Belgorodske oblasti oko 11 časova po moskovskom vremenu oboren drugi dron, pošto je oko četiri sata jutros već oboren jedan dron koji je pokušao da napadne Belgorodsku oblast. 

Nije bilo žrtava, ni materijalne štete.

Kurska i Belgorodska oblast nalaze se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

09.45 Britansko MO: Postoji mogućnost da Rusija više ne finansira "Vagner"

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da postoji realna mogućnost da Rusija više ne finansira aktivnosti privatne vojne plaćeničke grupe "Vagner". Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom biltenu da je nakon neuspele pobune, koju je protiv ruskog vojnog vrha u junu pokrenuo vlasnik "Vagnera" Jevgenij Prigožin, Kremlj delovao na štetu nekih posebnih "Vagnerovih! poslovnih interesa, prenosi Rojters.

"Ako ruska država više ne plaća 'Vagneru', drugi izvor finansija za ovu grupu je država Belorusija", tvrdi u biltenu britanskog MO, koji smatra da to predstavlja iscrpljivanje beloruskih finansijskih resursa.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da "Vagner grupa" namerava da smanji svoj sastav i rekonfiguriše svoje redove, radi ušteda na platama u periodu finansijskog pritiska.

08.57 Lisak: Tokom noći granatirana Nikopoljska oblast

Ruska vojska je tokom noći dva puta granatirala Nikopoljsku oblast.

Desetak granata je ispaljeno na okružni centar i opštinu Červonogrigorivsk, saopštio je na Telegramu načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Lisak je naglasio da nije bilo žrtava.

08.34 Zelenski: Razminiravanje u Ukrajini trebalo bi da traje godinama, a ne decenijama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi čišćenje ukrajinske zemlje od ruskih mina trebalo da traje godinama, a ne decenijama. Zelenski je u video poruci rekao da je za deminiranje potrebna oprema od partnera, ali da je veoma važno i da se stvori proizvodna baza u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Svakodnevno naši stručnjaci otkrivaju stotine eksplozivnih predmeta. Što budemo imali više vozila i specijalnih dronova za čišćenje mina, to ćemo aktivnije moći da vratimo bezbednost“, ukazao je Zelenski.

Naveo je da je trenutno 174.000 kvadratnih kilometara Ukrajine potencijalno opasno zbog neeksplodiranih mina.

08.13 Nemački Rajnmetal najavio isporuke dronova nove generacije Ukrajini

Nemačka kompanija Rajnmetal isporučiće Ukrajini do kraja godine sisteme bespilotnih letelica nove generacije Luna, preneo je ugledni nemački nedeljnik Bilt am Zontag, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Ukrajina očajnički nastoji da poveća svoj arsenal oružja za borbu protiv ruskih snaga, od bespilotnih letelica do municije za tenkove, naveo je Rojters. Sistem bespilotnih letelica Luna sastoji se od zemaljske kontrolne stanice sa nekoliko dronova, lansirnog katapulta i vojnih kamiona, piše nemački nedeljnik, dodajući da bi sistem dronova mogao da se koristi za operacije izviđanja, namenskog uspostavljanja 4G mreže i presretanje ili ometanje komunikacija.

Nemačka kompanija nije do sada bila dostupna za komentar informacije koje je preneo nedeljnik Bilt am Zontag.

08.00 Moskva: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sprečen napad ukrajinskog drona na objekte u Rusiji i da je bespilotna letelica oborena iznad Belgorodske oblasti.

"Jutros oko četri sata osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su ruski sistemi PVO otkrili i uništili dron iznad Belgorodske oblasti.

Nije bilo žrtava ni štete.

Belgorodska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

06.50 Zalužni se u Kijevu sastao sa načelnikom britanskog štaba odbrane

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni sastao se juče sa načelnikom britanskog štaba odbrane Entonijem Radakinom, koji je doputovao u posetu Kijevu.

"Radili smo na jednom od komandnih mesta, detaljno upoznali admirala Radakina sa situacijom na bojnom polju, sa našim ofanzivnim i odbrambenim akcijama. Razgovarali smo o hitnim potrebama ukrajinske vojske“, napisao je Zalužni na svom Telegram kanalu posle sastanka.

06.40 Erdogan sa Putinom verovatno krajem avgusta ili početkom septembra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin mogli bi da se sastanu krajem avgusta ili početkom septembra, javio je turski televizijski kanal Haber. U izveštaju se navodi da će krajem meseca Erdogan "možda imati kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom" i da se očekuje da Putin dođe u Tursku, ali da može doći i do "posete u suprotnom smeru".

06.25 Ruski MIP osudio teroristički napad na Krimski most, obećao odgovor

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je juče ukrajinski teroristički napad na Krimski most, istakavši da su zbog toga nedužni civili bili izloženi opasnosti.

"Ne može biti opravdanja za takve varvarske postupke i oni neće ostati bez odgovora", napisala je portparolka tog ministarstva Marija Zaharova na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

06.05 Rusija: Avion Su-30 srušio se tokom trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti

Borbeni avion Su-30 sa dva sedišta srušio se juče prilikom izvođenja trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti, saopštila je pres-služba Zapadnog vojnog okruga (ZVO).

"Prilikom izvođenja trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti, 12. avgusta avion Su-30 se srušio u pustom području. Let je izveden bez municije. Posada je poginula", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti. Prema preliminarnim podacima, uzrok pada je tehnički kvar.

Komentari (0)

Evropa