Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimskom mostu, Rusi tvrde da su oborili ukrajinske rakete

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2023

-

08:41

RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimskom mostu, Rusi tvrde da su oborili ukrajinske rakete
RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimskom mostu, Rusi tvrde da su oborili ukrajinske rakete - Copyright Twitter/@YourAnonOne

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 535. dan rata u Ukrajini. U Kijevu su zabležene višestruke eksplozije, a širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. U međuvremenu, broj povređenih u Zaporožju je porastao. Sa druge strane, ruski zvaničnici prijavljuju da su na putu ka Kursku i na severozapadu Moskve oboreni dronovi, za čije slanje optužuju Ukrajinu. Istovremeno, zbog sumnje na korupciju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je šefove ukrajinskih regionalnih vojnih centara za regrutaciju.

Ključni događaji: 

  • Broj povređenih u Zaporožju porastao na 16

  • Eksplozije u Kijevu, aktivirani PVO sistemi
  • Kijev: Moskva bi trebalo da očekuje nove napade
  • Delovi raketa pali na dečju bolnicu u Kijevu, nema žrtava
  • Zelenski najavio smene na čelu centara za regrutaciju
  • Medvedev: Predaja Ukrajinaca bi otvorila put ka miru
  • Zelenski: Ukrajina zadržava preuzetu inicijativu u ratu

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.51 Kuleba: Zelenski nikad neće sesti za pregovarački sto sa "diktatorom" Putinom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da Ukrajina može da pokrene mirovne pregovore sa Rusijom nakon što, kako je rekao, okupatori napuste ukrajinsku teritoriju, ali je dodao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "nikada neće sesti za pregovarački sto sa diktatorom Putinom".

Kuleba je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera istakao da je Ukrajina spremna za mirovne pregovore kada Rusija povuče svoje "okupacione snage sa teritorije te zemlje".

"Taj cilj se može postići mešavinom ratovanja i diplomatije. Naši generali se bave prvim delom, njihov zadatak je da podstaknu Ruse na povlačenje i ubede ih da je bolje razgovarati nego ratovati“, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

On je dodao da predsednik Zelenski nikada neće sesti za pregovarački sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Postoje i drugi diplomatski načini da se pregovori vode indirektno. Ali jasno je da nikada nećemo videti Putina i Zelenskog za istim stolom“, rekao je Kuleba.

23.42 Zelenski: Grčka se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama

Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. „Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent. Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija.

19.20 Zalužni se u Kijevu sastao sa načelnikom britanskog štaba odbrane

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni sastao se danas sa načelnikom britanskog štaba odbrane Entonijem Radakinom, koji je doputovao u posetu Kijevu. "Radili smo na jednom od komandnih mesta, detaljno upoznali admirala Radakina sa situacijom na bojnom polju, sa našim ofanzivnim i odbrambenim akcijama. Razgovarali smo o hitnim potrebama ukrajinske vojske“, napisao je Zalužni na svom Telegram kanalu posle sastanka.

18.37 Erdogan sa Putinom verovatno krajem avgusta ili početkom septembra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin mogli bi da se sastanu krajem avgusta ili početkom septembra, javio je turski televizijski kanal Haber. U izveštaju se navodi da će krajem meseca Erdogan "možda imati kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom" i da se očekuje da Putin dođe u Tursku, ali da može doći i do "posete u suprotnom smeru".

Prema rečima turskog predsednika, tačan datum posete još nije određen i o tome će se pregovarati diplomatskim putem. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 3. avgusta da se razmatraju datum i lokacija za sastanak ruskog i turskog predsednika i da će biti dogovoreni diplomatskim kanalima.

16.54 Ruski MIP osudio teroristički napad na Krimski most, obećao odgovor

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas ukrajinski teroristički napad na Krimski most, istakavši da su zbog toga nedužni civili bili izloženi opasnosti. "Ne može biti opravdanja za takve varvarske postupke i oni neće ostati bez odgovora", napisala je portparolka tog ministarstva Marija Zaharova na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

16.50 Obnovljen putnički saobraćaj na Krimskom mostu posle drugog napada Kijeva

Na Krimskom mostu obnovljen je putnički saobraćaj, saopštile su nadležne službe na Telegram kanalu. Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane javilo da je drugi ukrajinski pokušaj da se napadne most raketom S-200 bio bezuspešan, preneo je TAS S.

16.30 Rusija: Avion Su-30 srušio se tokom trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti

Borbeni avion Su-30 sa dva sedišta srušio se danas prilikom izvođenja trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti, saopštila je pres-služba Zapadnog vojnog okruga (ZVO).

"Prilikom izvođenja trenažnog leta u Kalinjingradskoj oblasti, 12. avgusta avion Su-30 se srušio u pustom području. Let je izveden bez municije. Posada je poginula", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti. Prema preliminarnim podacima, uzrok pada je tehnički kvar.

15.28 Oboren još jedan projektil nad Kerčkim moreuzom

Sergej Aksjonov, zvaničnik Krima koga je postavila Rusije saopštio je da je protivvazdušna odbarana oborila još jedan projektil nad Kerčkim moreuzom. 

14.03 Prvi put od izbijanja rata u Odesi otvorene plaže

Nekoliko plaža u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi zvanično je otvoreno za kupače, prvi put od izbijanja sukoba sa Rusijom, ali kupanje nije dozvoljeno za vreme uzbune zbog vazdušnog napada, saopštili su lokalni zvaničnici.

13.25 Rusko ministarstvo: Presretnute rakete S-200

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je Kijev pokušao da napadne Krimski most sa projektilima S-200, a ne sa dronovima, piše Gardijan.

"Ukrajinske rakete su na vreme otkrivene u presretnute od strane PVO", navelo je Ministarstvo na Telegramu.

I dalje se tvrdi da nema štete ni žrtava. 

12.55 Eksplozije na Krimskom mostu, zvaničnici koje je postavila Rusija tvrde da su oborena dva drona

Čuju se eksplozije oko Krimskog mosta koji povezuje ovo ostrvo sa Rusijom. Zvaničnici su obustavili saobraćaj, javlja Gardijan.

Aktivirale su se i sirene za vazdušnu opasnost. a zvaničnici koje je postavila Ruisja kažu da su oborena dva drona. Prema njihovim rečima, most nije oštećen. 

Krimski ili Kerčki most proteže se preko Kerčkog moreuza i spaja Krim koji su Rusi nelegalno zauzeli i Rusiju. Izgrađen je nakon ilegalne aneksije Krima 2014. godine. U oktobru je deo mosta oštećen posle eksplozije, a u februaru je Moskva objavila da je most ponovo otvoren za saobraćaj. U punom profilu most je ponovo otvoren u maju.

Twitter/@yarotrof

 

10.24 Klimenko: U vazdušnom napadu na Orehovo poginuo policajac

U napadu ruskih snaga navođenom avio-bombom na Orehovo u Zaporoškoj oblasti jedan policajac je poginuo, a 12 ljudi povređeno, uključujući četiri policajca, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Naveo je da je nekoliko ranjenih u teškom stanju, prenosi Interfaks Ukrajina. Istovremeno, načelnik gradske uprave Krivog Roga Oleksandar Vilkul saopštio je da su se u gradu čule eksplozije.

10.22 Sinehubov: U ruskom granatiranju Harkova poginula jedna žena

U jutrošnjem ruskom granatiranju Harkova, grada na istoku Ukrajine, poginula je jedna starija žena, potvrdio je lokalni zvaničnik.

"Jutros, oko 5:10, neprijatelj je granatirao naselje Kupjansk-Vuzlovij u okrugu Kupjansk. Poginula je 72-godišnja žena i oštećena je jedna stambena zgrada", objavio je guverner Oleh Sinehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ali Rojters nije mogao nezavisno da proveri tačnost ovih tvrdnji.

08.38 U Krakovu osvanuli plakati koji pozivaju ljude da se pridruže Vagneru

Na ulicama poljskog grada Krakova osvanuli su plakati koji pozivaju ljude da se pridruže borcima privatne vojne kompanije Vagner. 

Na plakatima se nalazi QR kod koji vodi do sajta na ruskom jeziku, objavila je "Gazeta Krakovska", pozivajući se na objavu člana Gradskog veća Krakova Lukaša Vantuha na društvenim mrežama. Jedan od plakata, prema rečima poljskog zvaničnika, zalepljen je na parkingu kod Muzeja Domovinske vojske.

U objavi na društvenim mrežama, poslanik je naveo i prepisku iz koje je jasno da su se slične situacije dešavale i u drugim gradovima Poljske.

08.00 Moskva: Osujećen pokušaj napada dronovima na Krim

Ruske snage su osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim, navodi se u jutrošnjem saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

"Ruske snage su noćas osujetile pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na poluostrvo Krim sa 20 bespilotnih letelica. Sprečeni teroristički napad nije izazvao žrtve ili materijalnu štetu", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, 14 ukrajinskih dronova je uništila ruska PVO, a još šest je neutralsano ometanjem sistemima za elektronsko ratovanje.

07.29 IAEA: Rusija nas obavestila da je normalan nivo radijacije u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ju je ruska strana obavestila da je normalan nivo radijacije u Nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Ruska misija pri međunarodnim organizacijama sa sedištem u Beču takođe je obavestila agenciju da NE Zaporožje ima dovoljno rezervi dizel goriva za rad svojih agregata za hitne slučajeve za 23 dana, prenosi TASS.

Fabrika ima dovoljno zaposlenih za obavljanje rutinskih popravki, a i dalje se nastavlja regrutovanje kadrova.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

07.15 Ukrajinski Generalštab: Ruske snage bezuspešno pokušavale da izvedu ofanzivne operacije kod Bahmuta i Kupjanska

Ruske snage su tokom proteklog dana pokušavale da izvedu ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta i Kupjanska, ali bez uspeha, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Limana, Avdejevke, Zaporožja i Hersona ruske snage su izvele vazdušne i artiljerijske napade, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju napredovanje Rusa u oblasti grada Marinke u Donjeckoj oblasti. 

Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i Berdjanska i konsoliduju položaje.

06.55 Zelenski: Ukrajina zadržava preuzetu inicijativu u ratu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da je Ukrajina preuzela i zadržala inicijativu u ratu koji je pokrenula Rusija. "Ukrajinski koraci su važni, koraci celog naroda Ukrajine, svakog od vas", rekao je Zelenski obraćajući se ukrajinskoj omladini povodom Međunarodnog dana mladih, prenosi Ukrinform. Napomenuo je i da Ukrajinci svakodnevno prolaze kroz teške trenutke usled sirena upozorenja o vazdušnim napadima, ruskih udara i brutalnih borbi na linijama fronta.

profimedia

 

06.42 Kijev: Moskva bi trebalo da očekuje nove napade

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je za "Kijev post" da oni koji žive u Moskvi treba da očekuju još napada, posebno pošto se čini da ruska protivvazdušna odbrana nije u stanju da zaštiti svoje građane. Jusovljevi komentari dolaze nakon dramatičnog porasta napada poslednjih nedelja

06.36 Ruski zvaničnici: Oboreni ukrajinski dronovi na severozapadu Moskve i na putu ka Kursku

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na severozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povređenih, naveo je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin na Telegramu.

Takođe, guverner Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt saopštio je da su ruske PVO snage oborile dva drona koja su prilazila glavnom gradu i za slanje ovih dronova optužio Ukrajinu.

06.23 Eksplozije u Kijevu, aktivirani PVO sistemi

Četiri velike ekspolozije čule su se juče u Kijevu. Zvanični Telegram kanal Vazduhoplovnih snaga Ukrajine upozorio je na lansiranje balističkih raketa Kh-47M2, napisavši građanima da "ostanu u skloništima".Civilna vojska grada saopštila je da njihovi protivraketni sistemi rade.

06.10 Broj povređenih u Zaporožju porastao na 16

Ruski projektil pogodio je u četvrtak uveče hotel u ukrajinskom gradu Zaporožju, a u napadu je poginula jedna osoba. Broj povređenih juče je porastao na 16, uključujući četvoro dece, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je da "grad svakodnevno pati od ruskog granatiranja", kao i da je požar izbio u civilnoj zgradi nakon što je pogođena projektilom.

Komentari (0)

Evropa