Evropa

Šveđani upozoreni da u inostranstvu budu oprezni posle nedavnih paljenja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

15:11

Šveđani upozoreni da u inostranstvu budu oprezni posle nedavnih paljenja Kurana
Tanjug/AP/Bilal Hussein - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik za nacionalnu bezbednost Švedske Henrik Landerholm izjavio je danas da Šveđani u inostranstvu i preduzeća povezana sa Švedskom treba da budu oprezni, nakon nedavnih paljenja Kurana u zemlji i protesta u muslimanskom svetu.

On je rekao da postoje znaci pojačane pretnje po zemlju i švedske interese u inostranstvu, dodajući da se bezbednosna situacija pogoršala, preneo je AP. Landerholm je naveo u saopštenju da su predstavnici terorističkih grupa pozvali na napade na Švedsku. On je istakao da je Švedska prešla put od legitimne mete u prioritetnu metu.

Landerholm je izjavio da postoje i indikacije da grupe planiraju druga dela protiv švedskih interesa u inostranstvu i naveo upad na švedsku ambasadu u Bagdadu prošlog meseca i pokušaj napada na diplomatsku misiju u Bejrutu prošle nedelje.

Švedska vlada i relevantne vlasti prate razvoj događaja, preduzimaju različite mere i blisko sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi zaštitili Šveđane i švedske interese u inostranstvu i kako bi se suprotstavili porukama mržnje koje se šire o Švedskoj, rekao je on.

Ovog meseca, Švedska je pojačala granične kontrole i proveru na graničnim prelazima. Nedavni niz javnih skrnavljenja Kurana od strane nekolicine antiislamskih aktivista u Švedskoj i nedavno u susednoj Danskoj, izazvao je demonstracije u muslimanskim zemljama.

Švedska nema zakon koji izričito zabranjuje spaljivanje ili skrnavljenje Kurana ili drugih verskih knjiga, ili zakone o bogohuljenju. Pravo na održavanje demonstracija zaštićeno je švedskim ustavom. 

Policija, uglavnom, daje dozvolu na osnovu toga da li veruje da se javni skup može održati bez rizika po javnu bezbednost. Švedski zvaničnici su više puta osuđivali skrnavljenje i opovrgavali tvrdnje da vlada u Švedskoj daje dozvolu ljudima da pale svete islamske i druge verske knjige.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa