Evropa

U Švedskoj odobren novi protest, organizator isti kao prilikom spaljivanja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

15:03

U Švedskoj odobren novi protest, organizator isti kao prilikom spaljivanja Kurana
Tanjug/AP/Bilal Hussein - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Švedske vlasti odobrile su još jedan protest u organizaciji Salvana Najema, koji je ranije ove godine spalio Kuran u Stokholmu. Protest je zakazan za ponedeljak, 14. avgust i biće održan u centru švedske prestonice, prenosi SVT.

Nakon protesta koje je ovog leta Najem organizovao zajedno sa saborcem Salvanom Momikom, na kojima je spaljena sveta knjiga, veliki broj muslimanskih zemalja je oštro reagovao.

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je zemlje članice da preduzmu odgovarajuće političke ili ekonomske mere protiv država u kojima se skrnavi Kuran.

Iz OIC-a su spaljivanje Kurana opisali kao "akt agresije kojim se šire mržnja i prezir prema religijama i ugrožavaju globalni mir, bezbednost i harmonija".

Švedska služba bezbednosti SAPO je kasnije saopštila da se bezbednosna situacija u zemlji pogoršala nakon paljenja Kurana i protesta u muslimanskom svetu, kao i da su ti događaji negativno uticali na imidž nordijske nacije.

Imidž Švedske promenio se ''iz tolerantne zemlje, u zemlju neprijateljsku prema islamu i muslimanima, gde država sankcioniše napade na muslimane i gde socijalne službe mogu kidnapovati muslimansku decu'', navodi se u saopštenju SAPO-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa