Evropa

Problemi Hitne pomoći u Grčkoj: Zbog nedostatka medicinskih radnika na ostrvima umrlo najmanje devet osoba

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

13:11

Problemi Hitne pomoći u Grčkoj: Zbog nedostatka medicinskih radnika na ostrvima umrlo najmanje devet osoba
Problemi Hitne pomoći u Grčkoj: Zbog nedostatka medicinskih radnika na ostrvima umrlo najmanje devet osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog nedostatka medicinskih radnika na grčkim ostrvima ovoga leta bilo je najmanje devet smrtnih slučajeva, uključujući smrt trudne tinejdžerke. Neke bolnice na grčkim ostrvima nemaju stalne lekare opšte prakse, a na mnogim ostrvima na Kikladima i Dodekanezu jedno vozilo hitne pomoći dostupno je 24 sata dnevno, objavio je "Politiko". 

Kako se navodi, taj problem nije svojstven samo za ostrva jer u Atini radi oko 50 kola hitne pomoći, umesto 85 do 90 koliko je potrebno. Hitna pomoć mora da se ponovo organizuje, rekao je za "Politiko" predsednik grčke službe hitne pomoći Georgios Matiopulos.

Matiopulos je istakao da medicinsko osoblje odbija da se preseli na ostrva jer su na njima troškovi života enormno povećani zbog rasta turizma. Rekao je da je nekoliko medicinskih radnika poslato na ostrva da pomognu tokom letnje sezone zbog čega su bili prinuđeni da prekinu letnji odmor, i dodao da je to samo improvizovano rešenje. 

U atinskom predgrađu, 19-godišnja devojka u osmom mesecu trudnoće preminula je u junu dok je više od pet sati čekala hitnu pomoć, a tada je umrlo i njeno nerođeno dete. Odgovarajući na sve veće kritike zbog smrtnih slučajeva koji su verovatno mogli da budu sprečeni, grčka vlada je rasporedila vatrogasce, vojno osoblje i vozače da pomognu u rešavanju nedostatka medicinskog osoblja u turističkim oblastima.

Lekari su nezadovoljni takvom odlukom nazivajući je "nestručnom potragom za brzim rešenjima". Lekari tvrde da bi raspoređivanje neobučenog osoblja u hitnim situacijama moglo biti opasno za pacijente kojima je potrebna intervencija na licu mesta.

Grčki parlament usvojio je amandman za hitno raspoređivanje vatrogasaca i vojnog osoblja 27. jula. Premijer Kirijakos Micotakis ponovo je izabran 25. juna, obećavši da će kao prioritet reformisati nacionalni zdravstveni sistem. 

Micotakis je obećao da će zaposliti oko 10.000 zdravstvenih radnika, uključujući 800 vozača hitne pomoći i 250 bolničara na motociklima. Konfederacija zaposlenih u javnim bolnicama (POEDIN), međutim, kaže da će se ovim zapošljavanjem zapravo nadomestiti radna mesta onih koji su nedavno penzionisani, ali da to nije dovoljno za poboljšanje kvaliteta nege. 

POEDIN navodi da je oko 10.000 zdravstvenih radnika napustilo javni sektor u poslednje dve i po godine, a da se očekuje da će još 5.000 otići ove godine.

Komentari (0)

Evropa