Evropa

Lideri Rusije i Severne Koreje potvrdili dalju saradnju i "dugogodišnji strateški odnos"

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

22:02

Lideri Rusije i Severne Koreje potvrdili dalju saradnju i "dugogodišnji strateški odnos"
Kim Džong Un i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili su pisma u kojima su se saglasili da će nastaviti da razvijaju veze između dve države i, kako je to formulisao Kim, "dugogodišnji strateški odnos", navela je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Pisma su razmenjena povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Koreje od kolonijalne vladavine Japana od 1910. do 1945. godine, značajnog datuma koji se i u Južnoj Koreji slavi kao državni praznik, prenosi Rojters.

Kim je u pismu Putinu istakao da je prijateljstvo između dve zemlje sklopljeno u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom i to prijateljstvo Severne Koreje i Rusije danas "u potpunosti demonstriraju svoju nepobedivost i moć u borbi koja ima za cilj razbijanje samovolje i hegemonije imperijalista".

"Čvrsto sam uveren da će se prijateljstvo i solidarnost između naše dve zemlje dalje razvijati u pravcu stvaranja dugogodišnjih strateških odnosa koji su usklađeni sa zahtevima nove epohe. Naše dve zemlje će uvek izaći kao pobednice, koje se međusobno snažno podržavaju i sarađuju u postizanju zajedničkog cilja", poručio je između ostalog Kim u pismu Putinu.

Ruski predsednik je u svojoj poruci Kimu, takođe obećao podršku jačanju bilateralnih veza.
"Siguran sam da ćemo ojačati našu bilateralnu saradnju na svim poljima za dobrobit dva naroda i stabilnost i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije", naveo je Putin, prenosi KCNA.

Sjedinjene Američke Države su optužile Severnu Koreju da šalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini, uključujući artiljerijske granate, ručne raketne bacače i raketne projektile, ali i Pjongjang i Moskva su negirali bilo kakve transakcije s oružjem.

U međuvremenu, severnokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam upozorio je danas da su SAD od početka ove godine rasporedile kolosalne nuklearne kapacitete u Južnoj Koreji, dovodeći situaciju na Korejskom poluostrvu do ivice nuklearnog rata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa