Fokus

Kim Džong Un sa Sergejom Šojguom o pitanjima nacionalne odbrane i bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

07:24

Kim Džong Un sa Sergejom Šojguom o pitanjima nacionalne odbrane i bezbednosti
Kim Džong Un i Sergej Šojgu - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se u Pjongjangu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Kim Džong-un se sastao sa ministrom odbrane Šojguom...Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti nacionalne odbrane i bezbednosti“, prenosi severnokorejski radio Glas Koreje.

Navodi se da je Šojgu dao Kimu pismo ruskog predsednika Vladimira Putina. Severnokorejski lider i ruski ministar odbrane posetili su "Izložbu oružja -2023" koju sponzoriše Ministarstvo odbrane Severne Koreje povodom 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu, kako se u toj zemlji naziva Korejski rat (1950-1953). 

Šojgu je izrazio zahvalnost lideru Severne Koreje što je ukazao gostoprimstvo i posvetio veliku pažnju delegaciji, uprkos zauzetosti. Kim Džong Un je govorio o pitanjima od "zajedničkog interesa” koja se odnose na borbu protiv "nasilja i samovolje imperijalista”, borbu za suverenitet i interese dve zemlje, međunarodnu pravdu i mir. 

"Kim Džong Un je još jednom izrazio uverenje da će ruska vojska i narod postići veliki uspeh u borbi za izgradnju jake države", prenosi Ria novosti.

Kim je sa ruskim ministrom odbrane i predstavnikom NR Kine, odgledao svečani koncert u čast 70. godišnjice zaključenja primirja u Korejskom ratu (1950-1953). On je u salu ušao zajedno sa Šojguom i članom politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong. Dočekani su radosnim pozdravima, deca su svom vođi i šefovima delegacija uručila cveće, prenosi Ria novosti.

Na sceni su nastupile vodeće civilne i vojne umetničke grupe Severne Koreje, a izvođene su vojne pesme u čast Dana pobede, pesme kojima se veličaju zasluge bivšeg lidera Kim Il Sunga, kao i potpuri kineskih i ruskih pesama za "misije prijateljstva“ predstavnika Ruske Federacije i Kine.

Ruska vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane doputovala je u utorak u Severnu Koreju, kako bi učestvovala na svečanosti povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata. Kako su istakli u ruskom Ministarstvu odbrane, poseta će pomoći jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i postaće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje. Radna poseta ruskog ministra završava se danas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet