Fokus

Nošenje kratkih pantalona kao "antisocijalističko ponašanje": Nova zabrana za žene u Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Euronews.culture/Saskia O'Donoghue

15/08/2023

-

20:02

Nošenje kratkih pantalona kao "antisocijalističko ponašanje": Nova zabrana za žene u Severnoj Koreji
Nošenje kratkih pantalona kao "antisocijalističko ponašanje": Nova zabrana za žene u Severnoj Koreji - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja, jedna od najzatvorenijih država sveta poznata po strogim pravilima, uvela je još jednu zabranu za svoje građane, a odnosi se na nošenje kratkih pantalona, odnosno šortseva.

Da stvari budu još gore, posebno kada su temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, zabrana nošenja šortseva važi samo za žene. 

"Vrhovni vođa" Severne Koreje Kim Džong Un proglasio je nošenje šortseva "kapitalističkom modom", piše Euronews.

Ali, kako se saznalo za ovo najnovije restriktivno pravilo severnokorejskog režima, budući da je nacija u stalnom lokdaunu?

Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Radio Slobodna Azija koji ima za cilj da razotkrije propagandu koju plasiraju totalitarne države, razgovarao je s anonimnim stanovnikaom.

Iako režim u Severnoj Koreji zahteva potpunu lojalnost Kim Džong Unu, jedan od građana ove zemlje ipak je radio stanici rekao da je 10 žena uhapšeno samo zato što su nosile pantalone iznad kolena.

"Morale su da napišu samokritičnu izjavu i potpišu dokument u kome potvrđuju da će snositi pravne posledice ukoliko ponovo budu uhvaćene u šortsu", objasnio je anonimni izvor i dodao: "Mnoge žene se žale. Pitaju se zašto muškarci mogu da nose šorts, a žene ne. Govore kako ih vlast diskriminiše". Ova zabrana, deo je novog zakona koji je usvojen 2020. godine sa namerom da se stane na kraj "antisocijalističkom ponašanju".

Tanjug/AP//Cha Song Ho

 

Međutim, ovo nije prvo nesvakidašnje pravilo Severne Koreje, posebno u kontekstu diskriminacije žena.

Ranije u avgustu, Radio Slobodna Azija izvestio je i da se zabrana pušenja u javnosti odnosila samo na žene. Iako je dobro poznata činjenica da je i sam Kim Džong Un pušač, to ga nije sprečilo da svojim građanima izriče novčane kazne zbog ove aktivnosti. 

U to vreme, jedan građanin Pjongjanga otkrio je da su dve žene kažnjene zbog pušenja na otvorenom dok su jele. Tom prilikom upozorene su da će, ukoliko budu ponovo uhvaćene, biti zatvorene u disciplinskom radnom centru na mesec dana.

Zabrana šortseva takođe nije prva zabrana koja se odnosila na određeni komad odeće, pošto su prošle godine žene osuđene zbog nošenja "kapitalističke mode", koja podrazumeva uske pantalone i farbanu kosu. 

Žene su nazivane "kapitalističkim delinkventima" i optužene zbog toga što su nosile "nepristojnu odeću" koja nije dozvoljena i nije u skladu sa "idealnim" severnokorejskim stilom. 

Propisi i zabrane postoje i izvan Severne Koreje

Severna Koreja nije jedina azijska zemlja koja je iznenadila svetske posmatrače svojim ugnjetavajućim pravilima odevanja. U Japanu odavno postoje strogi propisi o tome šta učenici smeju da nose, od boje donjeg veša, dužine čarapa, pa sve do frizura.

Na primer, devojkama je zabranjeno da im kosa bude podignuta u rep, pošto bi otkriven potiljak mogao da "seksualno uzbudi" muške učenike.

profimedia

 

Ovo pravilo važi već decenijama, i deo je liste poznatije kao "Buraku kosoku", a pored toga što reguliše dužinu suknje, određuje i oblik obrva, pa čak i boju kose.

Neke škole toliko ozbiljno shvataju poslednje pravilo, da od učenika zahtevaju fotografski dokaz njihove prirodne boje i teksture kose ukoliko se desi da nije crna i ravna.

Učenicima se retko daje objašnjenje ovih bizarnih pravila, od kojih su mnoga potpuno proizvoljna. Neke škole koje zabranjuju repove, ipak dozvoljavaju bob frizure koje u istoj meri, ako ne i više, otkrivaju vrat.

AP/Shuji Kajiyama

 


"Buraku kosoku" datira iz 1870-ih, a pravila su postala restriktivnija 1970-ih i 80-ih godina u cilju borbe protiv nasilja i maltretiranja u školama, a pojedinci sugerišu da su direktive postavljene kako bi se osiguralo da se niko ne ističe.

Dok mnoga pravila još opstaju, jedno poprilično nametljivo na sreću je odbačeno.

Nakon pritužbi, škole su ukinule zabranu koja se odnosila na to da donji veš učenika mora biti bele boje. Sada mogu da nose sivi, crni ili tamnoplavi donji veš, međutim, ostaje nejasno na koji način se ovo pravilo sprovodi i poštuje. 

Komentari (0)

Svet