Evropa

Troškovi studentskog života u Francuskoj dostižu istorijski maksimum

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

17:15

Troškovi studentskog života u Francuskoj dostižu istorijski maksimum
Tanjug/AP/Peter Kneffel - Copyright Tanjug/AP/Peter Kneffel

veličina teksta

Aa Aa

Troškovi studentskog života u Francuskoj dostižu istorijski maksimum usled poskupljenja stanarine, računa za komunalije i hrane, pokazuju podaci studentskih sindikata.

Životni troškovi koji rastu velikom brzinom dovode do "velike nesigurnosti među studentima" širom zemlje i odvraćaju mlade od studiranja, navela je generalna sekretarka studentske unije UNEF Hania Hamidi, prenosi Euraktiv.

Ona je dodala da 40 odsto studenata mora da preskače bar jedan obrok dnevno kako bi sastavili kraj sa krajem.

Renta je porasla za devet odsto u odnosu na prošlu godinu i trenutno u proseku iznosi 534 evra, pokazuje izveštaj studentskog sindikata FAGE.

Računi za telefon i internet su poskupeli za 19 odsto, hrana za 15, a prevoz za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iz sindikata FAGE navode da će dugotrajni inflatorni pritisci povećati svakodnevne studentske troškove u proseku za 8,9 odsto u narednoj godini. 

To znači, prema njihovim rečima, da će prvi mesec nove univerzitetske godine svakog novog studenta koštati 3.024 evra.

Ovi brojevi se ne uzimaju u obzir studente koji imaju stipendiju i koji žive sa svojim roditeljima.

"Reč je o istorijskom porastu, 500 evra više nego u 2022. godini", rekao je portparol sindikata FAGE Feliks Soso.

Francuska, kao i njene evropske saveznice, suočavaju se sa visokom stopom inflacije još od kraja pandemije korona virusa i početka ruske agresije na Ukrajinu, što je narušilo globalne lance snabdevanja i podiglo cene energenata, navodi Euraktiv.

U svojoj predsedničkoj kandidaturi 2017. godine, francuski predsednik Emanuel Makron obavezao se da će izgraditi 60.000 novih studentskih stambenih jedinica do 2022. godine, u nastojanju da smanji ukupne cene zakupa.

Neobjavljeni izveštaj ministarstva za zelenu tranziciju pokazuje da je do sada izgrađeno ili renovirano manje od 40.000 stambenih jedinica.

Iz sindikata UNEF tvrde da je u proteklih šest godina izgrađeno samo 3.000 novih stambenih jedinica namenjenih studentima.

U martu ove godine, francuska vlada je najavila da će izdvojiti 500 miliona evra kako bi povećala iznose stipendija i ublažila kriterijume za dobijanje stipendije.

Vlasti rade i na "strukturnoj reformi" stipendija, međutim detalji te reforme su i dalje nepoznati, piše portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa