Evropa

RAT U UKRAJINI Baltičke zemlje se pridružile deklaraciji G7 o podršci Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2023

-

07:51

RAT U UKRAJINI Baltičke zemlje se pridružile deklaraciji G7 o podršci Ukrajini
RAT U UKRAJINI Baltičke zemlje se pridružile deklaraciji G7 o podršci Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Ukrainian Emergency Service, Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 540. dan rata u Ukrajini. Ruske snage lansirale su dronove prema ukrajinskoj luci Izmail koja je ključna za izvoz žita, a prilikom napada oštećeni su silosi i skladišta za žito. Sa druge strane, ruski zvaničnici prijavljuju poslednji u talasu ukrajinskih vazdušnih napada u blizini Moskve i tvrde da su oborene tri bespilotne letelice. Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina napravila važan korak ka obnavljanju slobode plovidbe Crnim morem, pošto je prvi civilni brod prošao kroz novi ukrajinski humanitarni koridor, isplovivši iz luke Odesa.

Ključni događaji: 

  • Baltičke zemlje pridružile su se deklaraciji G7 o podršci Ukrajini
  • Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju, razrešio vojne komitete
  • Švedski parlament odobrio novi paket pomoći za Ukrajinu
  • Lukašenko: Zelenski ukinuo direktne kontakte između Belorusije i Ukrajine
  • Kijev: Rusi dronovima gađali Izmail, ključnu luku za izvoz žita
  • Ukrajina: Vraćena kontrola nad selom Urožajne
  • Zelenski: Prvi civilni brod prošao kroz novi humanitarni koridor Ukrajine
  • Džensen se izvinio zbog komentara o članstvu Ukrajine u NATO i ustupanju teritorija
  • Moskva: Oborena tri drona iznad Kaluške oblasti
  • Bivši šef Alijanse: Rusija rizikuje rat sa NATO-om u Crnom moru

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.03 Ukrajinske snage pokušale da napadnu ruske brodove u Crnom moru

Oružane snage Ukrajine su večeras bezuspešno pokušale da napadnu brodove Crnomorske flote jugozapadno od Sevastopolja pomorskim bespilotnim čamcem, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "U toku odbijanja napada u Crnom moru, brodovi Crnomorske flote su vatrom uništili bespilotni čamac Ukrajine, koji nije stigao do cilja napada", navodi se u saopštenju, prenosi Ria novosti.

22.55 Zelenski o raketnom napadu na Kramatorsk: Manifestacija terora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je raketni napad na Kramatorsk "manifestacijom terora", prenosi CNN. 

"Svaka takva manifestacija terora iznova i iznova dokazuje nama i celom svetu da Rusija zaslužuje samo jedno kao rezultat svega što je uradila - poraz i sud, fer i legalna suđenja svim ruskim ubicama i teroristima", rekao je Zelenski.

22.41 Lukašenko: Zelenski hoće da preda Poljskoj zapadni deo Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sprema se da Poljskoj preda zapadni deo zemlje, ali Ukrajinci to neće dozvoliti, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Dodao je da će, ukoliko budu predati Poljskoj, zapadni delovi Ukrajine postati deo NATO-a. "To će biti poljska teritorija. A biti deo Poljske znači biti deo NATO-a. Sve ide ka tome. To je neprihvatljivo za nas, kao i za Ruse", poručio je beloruski predsednik.

22.32 Baltičke zemlje pridružile su se deklaraciji G7 o podršci Ukrajini

Premijeri Litvanije, Letonije i Estonije naveli su u današnjem saopštenju da se pridružuju Deklaraciji G7 o podršci Ukrajini, objavila je litvanska nacionalna televizija LRT.

Predsednica Vlade Litvanije Ingrida Simonite, premijer Letonije Krisjanis Karins i estonska premijerka Kaja Kalas naveli su da će samo članstvo u NATO Ukrajini pružiti bezbednosne garancije i kredibilno sredstvo odvraćanja koje je potrebno da spreči buduću agresiju ekspanzionističke Rusije, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Oni su izrazili „nepokolebljivu podršku i solidarnost sa narodom i vladom Ukrajine koji herojski brane slobodu, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje“.

Kako se navodi u saopštenju, na samitu NATO-a u Viljnusu, saveznici su se saglasili da je budućnost Ukrajine u NATO-u i da će baltičke zemlje nastaviti da podržavaju ovu težnju.
Na Samitu NATO-a u Viljnusu 11-12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) odobrili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini. Deklaraciji su se do sada pridružile i Belgija, Češka, Grčka, Danska, Finska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska.

22.12 Danilov: Ukrajina neće "iznajmiti" Krim Rusiji

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je danas da je takozvani "zakup" ukrajinskog Krima nemoguć, jer će Rusija, kako je naveo, vrlo brzo tražiti da postane jedini vlasnik te teritorije. 

"Oni su već bili naši zakupci. Vrlo brzo će zahtevati da postanu vlasnici onoga što iznajmljuju. Ovo iskustvo već smo imali, a ponašanje Rusa nije teško predvideti", naglasio je Danilov u intervjuu italijanskom listu Republika.

On je takođe odbacio potencijalnu autonomiju demilitarizovanog Donbasa uz garancije UN i ukrajinski suverenitet. Prema njegovim rečima, Ukrajina je već doživela dovoljno autonomije sa Krimom. 

"Sećate li se šta je bilo u Budimpeštanskom memorandumu? Najbolja garancija teritorijalnog integriteta biće potpun i bezuslovni povratak svih okupiranih teritorija pod kontrolu ukrajinske vlade, uključujući Donjeck i Lugansk", naveo je Danilov.

On je istakao da je uveren da će Ukrajina ostvariti pobedu u ratu.

"Pre ili kasnije Rusija će doživeti razarajući poraz na našoj zemlji", zaključio je Danilov.

21.13 Švedski parlament odobrio novi paket pomoći za Ukrajinu

Švedski parlament Riksdag odobrio je danas slanje još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Paket podrške uključuje vojnu opremu u vidu rezervnih delova za hitne slučajeve, municiju i transportna vozila, navodi se u saopštenju Riksdaga.

Na današnjoj sednici, švedski parlamentarci su odobrili i prodaju ograničenog broja starih raketa tipa vazduh-vazduh Rb99 (AMRAAM) Sjedinjenim Američkim Državama. Vašington je ranije pokrenuo program za otkup starijih verzija raketa AMRAAM, pod uslovom da zemlje kupe nove rakete AMRAAM.  Program ima za cilj doniranje otkupljenih raketa Ukrajini kako bi se omogućilo jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

19.17 Lukašenko: Zelenski ukinuo direktne kontakte između Belorusije i Ukrajine

Direktni kontakti između Ukrajine i Belorusije su postojali, ali ih je ukinuo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Poslednji takav kontakt dogodio se pre nekoliko meseci i uključivao je razgovor o mogućnosti da Belorusija uđe u rat na strani Rusije, rekao je on, a prenosi Rojters. Lukašenko je dodao da će se Belorusija uzdržati od uključivanja u oružana neprijateljstva na teritoriji Ukrajine, ukoliko Ukrajinci ne pređu državnu granicu, ali je i dodao da će Minsk uvek pomagati Moskvi.

''Ako vi, Ukrajinci, ne pređete našu granicu, mi nikada nećemo učestvovati u ovom ratu, u ovom ratu velikih razmera, ali ćemo uvek pomoći Rusiji'', rekao je on.

Pored toga, demantovao je da Moskva navodno ubjeđuje Minsk da se uključi u rat.

''Ukrajini pomaže 55 zemalja, ali samo Belorusija otvoreno pomaže Rusiji'', rekao je on.

Lukašenko je rekao da veruje da je Rusija već ostvarila svoje ciljeve u Ukrajini i da u tom smislu dve strane treba da sednu za pregovarački sto i budu spremne da razgovaraju o svim pitanjima, uključujući i budućnost Krima i drugih teritorija na koje Moskva polaže pravo.


15.34 Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju, razrešio vojne komitete

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski produžio je danas vanredno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.

Zelenski je potpisao zakone kojima su vanredno stanje i opšta mobilizacija produženi do 15. novembra, prenosi Ukrinform. Ukrajinske vlasti uvele su vanredno stanje 24. februara 2022. godine, istog dana kada je počeo napad Rusije na tu zemlju. Narednog dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. 

Zelenski je danas potpisao i odluku o razrešenju regionalnih vojnih komiteta, čime je sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu od 11. avgusta, prenosi Unian. Tom odlukom Savet za nacionalnu bezbednost pozvao je i službe za sprovođenje zakona da u roku od mesec dana preduzmu dodatne mere za suzbijanje koruptivnih i drugih krivičnih dela službenika teritorijalnih regrutnih centara (TCC).
 

14.56 Stoltenberg: Samo Ukrajinci mogu da odlučuju o uslovima pregovora sa Rusijom

Na Ukrajini je da odluči o uslovima za pregovore sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ukrajinci, i samo Ukrajinci, mogu da odluče kada su se stekli uslovi za pregovore i ko može da odluči za pregovaračkim stolom šta je prihvatljivo rešenje", rekao je Stoltenberg, javio je Rojters, a preneo britanski list "Gardijan".

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, on je dodao da je uloga NATO da podrži Ukrajinu.

14.50 Nemačka isporučila Ukrajini još dva sistema IRIS-T

Nemačka je isporučila Ukrajini još dva sistema PVO IRIS-T, prenosi list "Kijev independent".

Nemačka vlada objavila je u četvrtak isporuku još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini, uključujući dva sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T i oko 4.500 metaka municije kalibra 155 mm.

Oleksandar Šerba, ambasador za strateške komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, zahvalio se valdi u Berlinu, rekavši da će "ovo spasiti mnoge živote".

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na Tviteru je napisao: "Veliko hvala našim partnerima za IRIS-T. Naše nebo će biti zaštićenije".

 

 

14.21 Ukrajinska vojska tvrdi: Zabeleženo više uspeha na jugoistočnom frontu

Ukrajinska vojska tvrdi da je danas zabeležila više uspeha u kontraofanzivi na jugoistočnom frontu, dan nakon što je saopštila da je preuzela kontrolu nad selom Urožajne u Donjeckoj oblasti koje je bilo jedno od uporišta ruskih snaga.

Portparol vojske Andrij Kovaliov rekao je da su ukrajinske snage napredovale južno od tog sela, prema Azovskom moru, prenosi Rojters. 

On je rekao i da se na severoistoku Harkovske oblasti vode žestoke borbe nedaleko od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele u maju nakon višemesečnih krvavih borbia. 

"Ukrajinske snage nastavljaju da sprovode ofanzivne akcije južno od Bahmuta", rekao je on.

11.44 Kuleba: Stoltenberg i Ukrajina imaju isti stav da nema trgovine ukrajinskim teritorijama

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ima jasan i isti stav kao Kijev o tome da ne može biti nikakve trgovine ukrajinskim teritorijama.

"Predsednik je više puta komunicirao sa generalnim sekretarom Stoltenbergom, ja sa njim održavam veoma bliske odnose i uveravam vas da je stav generalnog sekretara apsolutno jasan i potpuno isti kao stav Ukrajine - ne može biti trgovine ukrajinskim teritorijama", rekao je Kuleba, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema Kulebinim rečima, vlade drugih zemalja ne ubeđuju Ukrajinu "da preda teritorije“, ali  ima "glasova" stručnjaka i novinara da Ukrajina navodno treba da učini ustupke.

"Ali, jasno vidim trend da se sa svakom pobedom Ukrajine u diplomatskoj areni ili na frontu, ovi glasovi odmah utišaju...  Što više pobeđujemo, to su ti glasovi tiši“, naglasio je Kuleba.

Šef kabineta generalnog sekretara NATO-a Stijan Džensen izjavio je da bi Ukrajina mogla da postane članica Alijanse u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji.

Džensen se kasnije izvinio zbog tog komentara, navodeći da je njegova izjava bila deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i da nije trebalo da to kažem na taj način. 

"To je bila greška", rekao je on, a prenosi Gardijan.

11.16 Rusija kaznila Gugl

Rusija je kaznila kompaniju Alfabet Gugl sa tri miliona rubalja (oko 30.000 evra) jer nije izbrisala, kako se navodi, lažne informacije o onome što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, prenela je agencija TASS.

Mnoštvo sajtova je pod lupom u Rusiji jer nisu uklonili sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim. Sajt Reddit prvi put je kažnjen u utorak.

09.37 MO Rusije: Ukrajinski dron uništen iznad Belgorodske oblasti

Ruska vojska oborila je ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, nema žrtava niti materijalne štete, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. "Danas, oko 9 sati po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks. Dodaje se da su ruski PVO sistemi otkrili i uništili dron nad teritorijom Belgorodske oblasti.

09.25 FSB: Privedene dve osobe koje su planirale diverziju u Krasnojarskoj oblasti

U Krasnojarskoj oblasti privedene su dve osobe koje su planirale da dignu u vazduh bazne komunikacione stanice u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj formaciji (ZATO) Zelenogorsk, saopštila je danas pres služba regionalne uprave Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB). Navedeno je da su dvojica pristalica organizacije "Građani SSSR“, koja je zabranjena u Rusiji, planirali da dignu u vazduh bazne stanice Rostelekoma i TransTeleKoma, kako bi onemogućili slanje poziva mobilisanim ruskim građanima preko portala Državne usluge, prenosi agencija RIA Novosti.

08.58 Zalužnji razgovarao sa američkim i britanskim partnerima o saradnji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je sa vrhovnim savezničkim komandantom NATO-a i komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem i načelnikom štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiralom ser Tonijem Radakinom o saradnji u vojnoj sferi.

08.30 Stavridis: Rusija rizikuje rat sa NATO-om u Crnom moru

Bivši komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis smatra da Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om u Crnom moru zbog presretanja brodova u međunarodnim vodama i nastojanja da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine. Stavridis, koji je predvodio snage NATO-a u Evropi od 2009. do 2013. godine, rekao je za Politiko da bi eskalacija situacije u Crnom moru mogla da primora partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili sakaćenje ukrajinske ekonomije.

07.31 Kijev: Ruske snage bezuspešno napadale na nekoliko pravaca

Ruske snage su proteklog dana bezuspešno izvodile napade u  Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, ali su ih ukrajinske snage zadržavale, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.  Na Bahmutskom pravcu i u oblasti Avdejevke, ruske snage su vodile neuspešne ofanzivne operacije i izvele vazdušne udare, prenosi Unian. 

Ukrajinski generalštab tvrdi da ni ruski napadi na pravcu Marijanke i Kupjanska nisu bili uspešni. 

Istovremeno, Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da izvode ofanzivne operacije na pravcu Melitopolja i Berdjanska i da konsoliduju položaje, ističe generalštab ukrajinske vojske.

07.00 Ihnat: Ukrajina neće koristiti F16 ove jeseni i zime

Ukrajina neće moći da koristi američke borbene avione F16 ove jeseni i zime, rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju kasno sinoć.

"Već je očigledno da nećemo moći da branimo Ukrajinu borbenim avionima F16 tokom ove jeseni i zime", rekao je Ihnat na konferenciji koji su prenosili ukrajinski kanali.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je programe obuke ukrajinskih pilota na F16 avionima u maju, ali do sada nije dat termin za nabavku ratnih aviona.

"Polagali smo velike nade u ovaj avion, da će postati deo protivvazdušne odbrane, u stanju da nas zaštiti od ruskog terorizma raketama i dronovima", rekao je Ihnat.

06.55 Ukrajina isporučila 8.1 milion tona žitarica preko rumunske luke Konstanca

Ukrajina je isporučila 8,1 milion tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanca u prvih sedam meseci ove godine, pri čemu je tempo usporen nakon što je Rusija napala infrastrukturu ukrajinskih luka, prenosi Rojters izjavu lučkih zvaničnika.

Ukrajinsko žito sada se izvozi iz luke u Konstanci, odakle tradicionalno Rumunija izvozi svoje žito i odakle žito izvoze Mađarska i Srbija. Pre rata u Ukrajini, iz te luke je izvezeno 25 miliona tona za godinu dana, ali pojedini operateri navode da će taj rekord sada biti nadmašen, jer se, kako navode, dosta uložilo u povećanje kapaciteta.

Ukrajinske luke na Dunavu činile su oko četvrtinu izvoza žitarica pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji su podržale UN, a sada su postale glavni izlazni put za žitarice ka Rumuniji. 

06.48 Bivši šef Alijanse: Rusija rizikuje rat sa NATO-om u Crnom moru

Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om tako što će presretati brodove u međunarodnim vodama i nastojati da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine, upozorava bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu Džejms Stavridis.

"Ako Rusija počne da pleni brodove ili pokuša da ih zaplaši, mislim da će NATO verovatno odgovoriti podrškom humanitarnog koridora", rekao je Stavridis.

Prema njegovim rečima, Alijansa bi mogla da zaštiti brodove koji idu u i iz ukrajinske luke Odesa "borbenim avionima i eventualno ratnim brodovima NATO-a u pratnji". 

06.42 Zelenski: Prvi civilni brod prošao kroz novi humanitarni koridor Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je prvi civilni brod prošao kroz novi ukrajinski humanitarni koridor napuštajući luku Odesa i sada je na putu ka Bosforu.

"Ukrajina je upravo napravila važan korak ka obnavljanju slobode plovidbe Crnim morem. Prvi civilni brod prošao je kroz novi ukrajinski humanitarni koridor, isplovivši iz luke Odesa. Trenutno je na putu za Bosfor", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

06.34 Moskva: Oborena tri drona iznad Kaluške oblasti

Rusko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je oborilo tri bespilotne letelice jugozapadno od Moskve, što je poslednji u talasu vazdušnih napada u blizini prestonice, prenosi AFP. I za ovaj, kao i za prethodne napade, Rusi su okrivili Ukrajinu. Guverner oblasti rekao je da su dronovi oboreni na jugu, nekoliko stotina kilometara jugozapadno od Moskve, i da nema posledica po ljude i infrastrukturu.

06.21 Ukrajina: Vraćena kontrola nad selom Urožajne

Ukrajinske snage su se učvrstile na periferiji Urožajna nakon što su od ruske vojske povratile kontrolu nad tim naseljem u Donjeckoj oblasti, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

06.10 Kijev: Rusi dronovima gađali Izmail, ključnu luku za izvoz žita, oštećeni silosi

Ukrajinske vazdušne snage juče su saopštile da je ruska strana lansirala veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, u blizini granice sa Rumunijom, koja je ključna za izvoz žita. Na društvenim medijima objavljeno je da se paljba sistema protivvazdušne odbrane čula u oblasti kod tog grada i luke Reni, takođe na Dunavu, prenosi Rojters. 

Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper juče je izjavio da su prilikom napada oštećeni silosi za žito, kao i skladišta u Izmailu i da su glavna meta bili lučka i žitna infrastruktura. 

Komentari (0)

Evropa