Evropa

Sana Marin: Skandali oko rasizma u vladajućoj Finskoj partiji nisu iznenađenje - tri smo već videli

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

23:47

Sana Marin: Skandali oko rasizma u vladajućoj Finskoj partiji nisu iznenađenje - tri smo već videli
Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva - Copyright Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Bivša finska premijerka Sana Marin kritikovala je svog naslednika zbog formiranja koalicije sa krajnje desnom Finskom partijom, koju su od preuzimanja funkcije pogodila tri rasistička skandala. 

„Nije iznenađenje da je Finska partija rasistička stranka“, rekla je Marin tokom današnje konferencije za novinare Socijaldemokratske partije na čijem je čelu.

Ona je dodala da istrage članova kabineta iz Finske partije otkrivaju „najmračnije rasističke i dehumanizirajuće stavove”, ističući „šokantan jezik o sistemu vrednosti i ljudskom imidžu vladinih političara”, preneli su finski mediji.

Marin, koja je podnela ostavku nakon što je izgubila na izborima u aprilu, dodala je da njena stranka ne može da prihvati kako Finska partija i premijer Peteri Orpo potkopavaju osnovne vrednosti demokratskog društva. 

Ona je rekla da je Orpo, lider konzervativne Nacionalne koalicione partije, prihvatio rasizam u svojim redovima u zamenu za mogućnost da vlada.

Kako prenosi portal Politiko, finska vlada je pogođena sa tri rasistička skandala.

Nakon samo 10 dana na funkciji, ministar ekonomije Vilhelm Junila podneo je ostavku zbog komentara o nacistima i prisustvovanja krajnje desničarskom skupu 2019. koji je imao veze sa neonacistima. 

Njegov naslednik, Vile Ridman ostao je na položaju, iako se našao u centru skandala pošto je list Helsingin Sanomat objavio rasističke poruke koje je slao svojoj bivšoj devojci 2016. godine. 

Zamenica premijera Rika Pura kasnije se našla na udaru kritika zbog rasističkih komentara u objavama na blogu 2008, ali takođe nije podnela ostavku.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa