Evropa

Uoči Bajdenove posete, finsku vladu muči novi skandal: Ministarka finansija se izvinila zbog komentara starih 15 godina

Komentari

Autor: Euronews, BBC

11/07/2023

-

21:41

Uoči Bajdenove posete, finsku vladu muči novi skandal: Ministarka finansija se izvinila zbog komentara starih 15 godina
Rika Pura - Copyright Tanjug AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Finska desničarska vlada suočava se sa još jednom krizom nakon što su se ponovo pojavili stari komentari sa blog foruma krajnje desnice, koje je navodno pre 15 godina napisala liderka desničarske Finske partije i aktuelna ministarka finansija Rika Pura 

Ona to nikada nije ni poricala pravdajući takve objave tadašnjim društvenim okolnostima. U postovima iz 2008. godine se sa omalovažavanjem govori o imigrantima, Somalijcima, islamistima i "turskim majmunima". 

Pura, finska ministarka finansija, predvodi jednu od četiri stranke koje čine koalicionu vladu koju predvodi premijer Peteri Orpo iz Nacionalne koalicione partije. 

Poslednjih dana finski mediji i korisnici društvenih mreža uporedili su detalje o životu Rike Pure, uključujući njeno odrastanje, gde je živela, zanimanje, godine, posao muža, studije, omiljenu hranu i raspored putovanja sa ženom pod imenom 'rika' koja je komentare objavljivala uglavnom tokom 2008. 

"Pozdrav iz Barselone," napisala je 'rika', istog dana u avgustu kada je Rika Pura takođe bila u Barseloni govoreći na konferenciji o multikulturalizmu. 

Premijer Orpo, koji se oslanja na Finsku partiju u opstanku na vlasti, sada ima problem da pokaže dobru stranu njegove vladavine pred dolazak predsednika SAD Bajdena u Helsinki, dok su politički protivnici  osudili komentare na blog postovima. 

"Ministarka finansija Rika Pura na istoj platformi ima ne samo rasistički već i nasilan sadržaj. Bez žaljenja, ostavke," rekla je Marija Ohisalo, bivša liderka stranke Zelenih i ministarka unutrašnjih poslova u prošloj vladi.

Izvinjenje ministarke

Pura se izvinila zbog niza rasističkih komentara koje je objavila pre 15 godina, a koji su upravo izašli na videlo.  Opisujući objave kao "glupe", rekla je da joj je žao zbog štete i ozlojeđenosti koju je izazvala.  

Njena antiimigraciona, evroskeptična Finska partija za dlaku je osvojila drugo mesto na aprilskim izborima, što je njihov najbolji rezultat do sada, završivši iza Orpove Nacionalne koalicione Partije. Pored toga što je preuzela funkciju ministra finansija, ona je i zamenica premijera Finske.

Međutim, niz rasističkih komentara na blogu partijskog kolege 2008. izazvali su kontroverze.

U početku Rika Pura nije potvrdila da su komentari njeni, ali je istakla da su komentari pisani godinama pre nego što je ušla u politiku. Prihvatajući da je napisala i rekla "glupo ili apsurdne" stvari, bila je nepokolebljiva da "u ovoj poziciji, životnoj fazi i godinama, ne bih pisala tako nešto". 

Do utorka popodne je priznala da su komentari bili njeni, ali je jasno rekla da su stari 15 godina:

"Ne prihvatam bilo kakvu vrstu nasilja, rasizma ili diskriminacije", rekla je ona a preneo BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa