Evropa

Ministarstvo privrede Nemačke nastoji da pooštri kontrolu inostranih ulaganja

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

23:02

Ministarstvo privrede Nemačke nastoji da pooštri kontrolu inostranih ulaganja
Ministarstvo privrede Nemačke nastoji da pooštri kontrolu inostranih ulaganja - Copyright Tanjug AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar privrede Robert Habek želi da pooštri proces kontrole inostranih ulaganja donošenjem novog zakona koji bi imao za cilj unapređenje ekonomske bezbednosti, navodi se u dokumentu ministarstva u koji je Rojters danas imao uvid.

U dokumentu se ukazuje da je poslednjih godina kontrola investicija dobila ogroman značaj u Nemačkoj, Evropi i na međunarodnom nivou.

U okviru zakona koji se razmatra, ministarstvo nastoji da uvede i proveru bezbednosti novih fabrika u Nemačkoj koje bi gradile strane kompanije.

Vlada u Berlinu poziva nemačke kompanije da smanje svoje oslanjanje na Kinu i ispituje da li je njen sadašnji set propisa dovoljan da to podstakne. 

Zapadne zemlje nastoje da se smanji strateška zavisnost od Kine zbog zabrinutosti u vezi sa povećanjem kineske ekspanzivnosti u Indo-pacifičkom regionu i mogućim širim poremećajima lanca snabdevanja. 

Nemačka ima jake poslovne veze sa Kinom, a Berlin je na kraju odobrio kineskoj kompaniji Cosco da kupi udeo u robnom terminalu u Hamburgu, najvećoj nemačkoj luci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa