Evropa

Nemački zaokret u desno: Ankete pokazuju da Vlada Olafa Šolca nema većinu, a petina birača bi glasala za AfD

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

22:39

Nemački zaokret u desno:  Ankete pokazuju da Vlada  Olafa Šolca nema većinu, a petina birača bi glasala za AfD
Nemački zaokret u desno: Ankete pokazuju da Vlada Olafa Šolca nema većinu, a petina birača bi glasala za AfD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi nemački birači nezadovoljni su aktuelnom "semafor" vladom, koju čine socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberalne Slobodne demokrate (FDP), jer sve tri stranke zajedno nemaju većinu prema poslednjim anketama agencije INSA.

Još uvek veliku korist od tog nezadovoljstva ima krajnje desničarska AfD, sa oko 20 odsto, što znači da bi svaki peti glasač trenutno izabrao ovu opciju, preneo je Bild.

Opozicioni konzervativni blok predvođen demohrišćanima (CDU/CSU) ima samo 26 do 28 odsto.

Prema novom istraživanju agencije INSA, svaki treći birač sa pravom glasa barem jednom je razmišljao o tome da glasa za krajnju desnicu.

Kako se navodi, skoro polovina Nemaca, ukupno oko 47 odsto, veruje da će političar AfD postati premijer savezne države u narednih pet godina, dok 44 odsto ne veruje u to.

Prema ranijim istraživanjima podrška Šolcovim socijaldemokratama kretala se oko 18-19 odsto, dok su mlađi koalicioni partneri, Zeleni i liberalne Slobodne demokrate dobili su podršku oko 14, odnosno sedam odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa