Evropa

Moldavski ministar: Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju zbog zbog proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima

Komentari

Autor: Euornews Srbija, Radio Slobodna Evropa

21/08/2023

-

18:25

Moldavski ministar: Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju zbog zbog proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima
Moldavski ministar: Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju zbog zbog proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima - Copyright AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Vlast u Moldaviji zabranila je ulazak Goranu Bregoviću, muzičaru i nekadašnjem frontmenu popularnog jugoslovenskog rok benda "Bijelo dugme", zbog njegovih proruskih stavova i podrške ruskoj aneksiji Krima, rekao je za tamošnje medije ministar unutrašnjih poslova Moldavije Adrian Efros.

Efros je rekao i da su "u okviru bezbednosnih struktura analizirani i drugi razlozi", kada je odlučeno da se izvođaču ne dozvoli ulazak u Moldaviju, ali nije izneo više detalja o tome.

Bregović je, kako navodi radio Slobdna Evropa, u martu 2015. godine održao koncert u Odesi na Krimu, godinu dana nakon što je na tom ukrajinskom poluostrvu organizovan referendum o pripajanju Rusiji, a koji nije priznala većina država-članica Ujedinjenih nacija.

Granična policija Moldavije prethodno je juče saopštila da je Bregoviću zabranjen ulazak u zemlju od 2022. godine, o čemu su, kako kažu, organizatori festivala u Starom Orheju unapred obavešteni, prenosi moldavska agencija IPN.

Kako je saopšteno iz Granične policije, na osnovu analize rizika i informacija dobijenih razmenom informacija sa Obaveštajno-bezbednosnom službom, ali i međunarodnim partnerima, ulazak u zemlju je zabranjen za 29 stranih državljana koji su nameravali da uđu u Republiku Moldaviju u poslednja 24 sata.

 

 

"A u vezi sa objavljenim slučajem stranog izvođača kome nije dozvoljen ulazak u Moldaviju, napominjemo da su organizatori unapred obavešteni o zabrani koja se primenjuje od 2022. godine do dana njegovog dolaska u našu zemlju“, saopštila je Granična policija.

Poznati muzičar je trebalo da nastupi u nedelju, 20. avgusta, na muzičkom festivalu Gustar u mestu Stari Orhej. Njegov bend je dan ranije vraćen sa granice na aerodomu u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, a Bregović nakon toga nije ni krenuo na put.

Zabranu ulaska Bregoviću osudio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je zatražio objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova Moldavije.

 

 

Komentari (0)

Evropa