Aktuelno iz kulture

Gorana Bregovića nisu pustili u Moldaviju na muzički festival, Dačić: Ministarstvo tražilo objašnjenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2023

-

16:15

Gorana Bregovića nisu pustili u Moldaviju na muzički festival, Dačić: Ministarstvo tražilo objašnjenje
Goran Bregović - Copyright Promo/Expo 2020 Dubai

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Gustar Music Festival koji se održava u Moldaviji saopštili su da svetski poznati umetnik Goran Bregović nije pušten u zemlju, iako je već bio sleteo na aerodrom u Kišinjevu. Ivica dačić, ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da je tim povodom Ministarstvo zatražilo objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova Moldavije.

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da bend Goran Bregović neće moći da prisustvuje planiranom koncertu večeras, iz razloga van kontrole organizatora festivala ili umetnika. Nažalost, nije im bilo dozvoljeno da uđu u Republiku Moldaviju, pošto su već sleteli na međunarodni aerodrom u Kišinjevu", saopšteno je na instagram stranici organizatora.

 

 

Nakon toga, na istoj stranici ogralsio se i Bregović svojom porukom.

"Dragi moji moldavski prijatelji!

Duboko se izvinjavam što danas nisam u mogućnosti da nastupim na muzičkom festivalu Gustar. Bili smo veoma razočarani kada nam nije bilo dozvoljeno da uđemo u Moldaviju na aerodromu u Kišinjevu, bez zvaničnog objašnjenja.

Sa svim svojim muzičarima gostujem po celoj Evropi i nikada nigde nije bilo problema. Volim vašu zemlju mnogo i uživam u svakoj prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na ovako živopisnom i jedinstvenom festivalu. Veoma mi je žao što sam bio uskraćen za radost i zadovoljstvo pojavljivanja ovog puta pred vama. Ali mogu da vas uverim, da ćemo se ja i moj tim postarati da sledeći moj šou u Moldaviji prođe bez problema. Radujem se našim sledećim susretima! S ljubavlju, Goran Bregović", navodi se u obraćanju Bregovića, objavljenom na sajtu organizatora festivala.

Dačić: MSP zatražilo objašnjenje od Moldavije zbog zabrane ulaska Bregoviću

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova Moldavije, povodom odbijanja da dozvole ulazak u tu zemlju proslavljenom svetskom umetniku Goranu Bregoviću, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je za Tanjug naglasio da takva odluka nije u skladu sa tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije. Naveo je i da je ta odluka izazvala je veoma negativne reakcije i naišla na osudu javnosti u Srbiji.

Dačić je ukazao na to da je Bregović nastupao u celom svetu i nikada nije imao takve probleme prilikom gostovanja ni u jednoj zemlji.

U februaru ove godine ulazak u Moldaviju nije bio moguć i za grupu od 12 navijača Partizana, uz obrazloženje da "nisu mogli da opravdaju svrhu svog putovanja u Moldaviju i ne poseduju potrebna dokumenta u vezi s tim".

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je prethodno Rusiju da planira nasilno rušenje vlasti u Moldaviji, uz pomoć unutrašnjih snaga, ali i stranaca iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negirao je, međutim, te navode.

Komentari (0)

Kultura