Evropa

U Španiji zaplenjeno 700 kilograma kokaina, uhapšeni državljani Hrvatske i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

12:22

U Španiji zaplenjeno 700 kilograma kokaina, uhapšeni državljani Hrvatske i Srbije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zajedničkoj operaciji Evropola i Španske civilne garde zaplenjeno je 700 kilograma kokaina i uhapšeni su državljanin Hrvatske i državljanin Srbije.

Tom prilikom razbijena je kriminalna organizacija koja krijumčari velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU preko Kanarskih ostrva, navodi se u saopštenju Evropola.

U ovoj međunarodnoj operaciji su učestvovale službe za sprovođenje zakona iz Hrvatske, Italije i Srbije, što je bilo ključno za praćenje osumnjičenih i zaustavljanje njihovih kriminalnih aktivnosti.

Istraga, pokrenuta u martu 2022. godine fokusirala se na plovilo pod poljskom zastavom sa uspostavljenom privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, za koje se sumnjalo da je korišćeno za transport kokaina.

Od tada, organi za sprovođenje zakona pratili su aktivnosti posade i zaključili da je jedna od osoba, italijanski državljanin, povezan sa italijanskom kriminalnom organizacijom "Ndrangetom", a druga, državljanin Hrvatske sa takozvanim balkanskim kartelom.

Iako nisu obavljali nikakve profesionalne aktivnost, oboje su uživali visok životni standard i održavali su plovilo u odličnom stanju.

Sumnjivi brod je neredovno isplovljavao kako bi prikazao normalne, očekivane aktivnosti sve do 27. jula 2023. godine, kada su španske vlasti otkrile neobičnu putanju do izolovane, udaljene tačke u Atlantskom okeanu.

Brod je napustio tu udaljenu lokaciju 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile prepad na brod i na njemu otkrile 700 kilograma kokaina.

U međuvremenu, službenici na terenu u Španiji uhapsili su osumnjičenog iz Hrvatske i još jednu osobu, državljanina Srbije, osumnjičene za koordinaciju operacije krijumčarenja droge.

Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti.

Evropol je omogućio razmenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi i doprineo je ukupnoj koordinaciji među različitim agencijama podržavajući plan akcije na daljinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa